Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Két kar külön feladatokat kapott

Szeged - Hiányosságokat tárt fel a Magyar Akkreditációs Bizottság a szegedi egyetem átvilágításakor, feltételekhez kötötte 2 kar akkreditációját. Az SZTE rektora nem vitázik a MAB-bal, a kifogásolt problémákat az universitas amúgy is megoldaná.
5 évente vizsgálódik a felsőoktatási intézményekben a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB). A testület legutóbb 7 egyetemet, főiskolát tett nagyító alá, 3 intézményben – közte a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), pontosabban annak 2 karán – a hiányosságok miatt feltételhez kötötte az akkreditációt.

– Magyarország madártávlatból másképp néz ki: a sanghaji listán jegyzett két hazai universitas közül az egyik a szegedi – rögzíti Szabó Gábor akadémikus. Az SZTE rektora hozzáteszi: nem vitatkoznak a MAB-bal. E testület nem hatóság, bár ajánlásainak jó részét megszívlelendőnek tartják.

97 oldalas az SZTE akkreditációs jelentése. A nemzetközi hírű intézmény magas színvonalú munkáját hosszan ecseteli a MAB. Ugyanakkor a szegedi egyetem állam- és jogtudományi karán (ÁJTK) a minőséget veszélyeztető jelenségnek tartja az oktatói pozícióhalmozást, a Kecskeméten is folytatott jogász képzés státusának tisztázatlanságát, az idegen nyelvi jogi szakértői képzés szabályozását. A kifogásolt problémákra a jövő év júniusáig kell megoldást találni, addig feltételes e részleg akkreditációja.
Üzenet
Tanácsot ad, a szabálytalanságot észrevételezi, így segíteni kíván az akkreditációs bizottság, mikor áttekinti egy-egy intézmény működését – emlékeztet Szabó Gábor. A szegedi rektor komoly üzenetnek tekinti az SZTE 2 karára vonatkozó feltételes akkreditációt. Ennek megfelelően készül intézkedési terv, így az SZTE a megadott határidőre teljesíti a MAB ajánlásainak nagy részét.– Változott a jogszabály: a korábban engedélyezett székhelyen kívüli képzést megtiltotta 2010 végétől. Erre az általunk is ismert problémára a MAB is fölhívta a figyelmet. A kecskeméti jogászképzést az idei felvételi tájékoztatóban már nem is hirdetjük meg. Ugyanakkor a Kecskemétre már felvételt nyert hallgatókat jogsérelem nélkül ki kell vezetnünk a képzésből. Ennek részleteiről még egyeztetünk – mondja a szegedi rektor. Szabó Gábor az álláshalmozással kapcsolatos kifogással nem ért egyet. Mert jogszabály nem tiltja, hogy egyetemi tanár például az Alkotmánybíróságban, vagy külügyi szolgálatban is dolgozzon. Sőt: az oktatók szakértelmének ilyenfajta elismerése növeli az intézmény rangját. A MAB által kifogásolt idegen nyelvű képzés még nem indult el, a szabályzat félreérthető szövegét már átfogalmazták.

Kevesli a MAB a fogorvos-tudományi karon a minősített oktatók számát. A FOK infrastruktúráját elavultnak, a zsúfoltságot elfogadhatatlannak tartja. Ezért e kar a szokásos 5 helyett 3 évre kapott működési engedélyt.

– A fogorvostan-hallgatók képzésének szinte 50 százalékát nemzetközi színvonalú, de az általános orvostudományi karhoz tartozó oktatók végzik. Mert nem kívántunk kialakítani párhuzamosságokat a két kar között. Ettől függetlenül a FOK fejlesztési tervében kitérünk a minősített oktatói arány javítására. Ugyanakkor a felsőoktatást szabályozó törvényben is ki kellene térni az átoktatás adottságával rendelkező, mert többkarú egyetemek helyzetének specialitására – közölte a rektor. – Önértékelésünkben is jeleztük, évek óta tudjuk, hogy a fogorvosképzés infrastruktúráját fejleszteni kell. Ám ehhez eddig nem kaptunk és nem találtunk pénzügyi forrásokat. Ugyanakkor a szenátus legutóbbi ülésén engedélyezte egy olyan ingatlan vásárlását, amely a FOK épületgondjait

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két kiállítás kedvezményes szabadtéri jegyet ér

Tíz százalék kedvezménnyel vásárolhatja meg a jövő évi szabadtéri előadásaira szóló jegyét, aki… Tovább olvasom