Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Két keréken, szembe a kocsikkal

Szeged - Szeged egyirányú utcáiban egyre gyakrabban fékeznek rémülten az autósok, mert vidám biciklisták kerekeznek – velük szemben. Miért gondolják a kerékpárosok, hogy ezt is szabad nekik? Utánajártunk.
Páratlan élmény, amikor egy keskeny, egyirányú utcában a parkoló gépkocsik tükreitől alig néhány centiméterre manőverezik az autós, és szembetalálja magát egy biciklissel. Ráadásul még utóbbinak áll följebb, ha az autós nem tér ki az útjából, és le kell szállnia a kerékpárról.

– Az egyirányú forgalmú út mindkét végén tábla figyelmezteti a járművel közlekedőket a kötelező haladási irányra, illetve a behajtás tilalmára – magyarázza Radics Róbert, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője. Mivel a kerékpár is járműnek minősül, ez a szabály a biciklisekre is vonatkozik.

A forgalommal szemben tehát csak akkor hajthat be egyirányú utcába a kerékpáros, ha leszáll drótszamara nyergéből, és a menetirány szerinti bal oldalon tolja azt. Kivétel – van. Például a szegedi Fekete Sas utca, ahol a behajtani tilos tábla alatt egy kiegészítő táblával jelzik a bicikliseknek, hogy mindkét irányban közlekedhetnek.

Nos, így nem szabad. Nem szabad behajtani kerékpárral sem a forgalommal szemben. Fotók: Frank Yvette
Nos, így nem szabad. Nem szabad behajtani kerékpárral sem a forgalommal szemben.
Fotók: Frank Yvette

Egy sarokkal arrébb, a Kígyó utca és a Kiss Menyhért utca találkozásánál keresve sem találtunk olyan jelzést, ami a kerékpárosok számára lehetővé tenné a menetiránnyal szembeni közlekedést. Ennek ellenére mindössze tizenöt perc alatt öten is a Tisza Lajos körút felé indultak el a Kígyó utcán, az út kellős közepén biciklizve. Vajon miért szegik meg – úgy tetszik, egyre többen – a szabályokat?

Megpróbáltunk szóra bírni néhány renitens kerekezőt, ám válaszra sem méltattak bennünket. Egyikük foghegyről azért odavetette, hogy neki nincs jogosítványa, éppen ezért nem is ismeri a KRESZ-t. Egy másik szabálytalanul kerekező viszont elmondta: úgy tudja, és ezzel szerinte nincs egyedül, hogy megváltozott a szabály, igenis mehet a biciklis a menetiránnyal szembe is.

Úgy látszik, sokan szeretik az életveszélyt.
Úgy látszik, sokan szeretik az életveszélyt.

Rosszul tudja. Az olyan utca a kevés kivétel, mint a Fekete Sas, ahol a felfestett bicikliút mindkét irányú használatát a tábla is megerősíti. A többi utcán a fent leírt módon haladhatnak a kerékpárosok.

– A szabálysértés miatt a rendőr a helyszínen figyelmeztethet, illetve pénzbírságot szabhat ki – tudtuk meg Radics Róberttől. Feljelentés is lehet az ügyből, az ilyenkor kirótt büntetés pedig akár egy új kerékpár árára is rúghat.

Bírságok tételesen

Szabálysértés esetén a szóbeli figyelmeztetést díjmentesen megússza a kerékpáros, rosszabb esetben háromtól húszezer forintig terjedő pénzbírságot kap. Ha feljelenti a rendőr, akkor harmincezer forintra is megbüntetheti.

Olvasóink írták

 • 17. YoDa 2009. június 19. 20:20
  „Kedves E-Medve!

  Amirirő Te írsz, az az a szitáció, amikor a kerékpárút kersztezi az úttestet... Az tényleg sárga! Ott meg is állok. Egyébként a zebránál is megs zoktam állni, de néha már csak azért, hogy bosszantsam a mögöttel idegbetegséget kapó taxist. :)

  Ha zebrán gázolsz el kerékpárost, aki nem tolja a bringát, hanem tekeri, akkor a kerékpáros a hibás. Minden esetben. Mert kimondottan tiltja a KRESZ.

  Nem mondtam, hogy ott hagynám!!! Egyébként az meg segítségnyújtás elmulasztása lenne. Mivel vélelmezhető, hogy van személyi sérülés...

  Cserbenhagyás az, amikor valakinek a kocsiját lezúzod (pl. a parkolóban) és otthagyod, de nincs szeméyli sérülés ill. meg sem nézed, hogy történhetett-e személyi sérülés.

  Egyábként meg enyém az az autó Szegeden, aminek a motorháztetejére a lámpa fölé van ragasztva egy nem is olyan kicsi matrica, amely egy "kijelölt gyalogos átkelőhely" táblát ábrázol és a következő szöveget írja:
  "Vigyázok rátok"

  15 éves sötétkék Mondeó ha érdekel, küldök képet!

  Péntek este révén megyek sörözni... gyalog... :)”
 • 16. IVY 2009. június 10. 10:37
  „Ojjjjé!!!
  Hányszor találkoztam én is már ilyen "öngyilkosjelöltekkel"!
  (Majdnem) szembetalálkozás után még ők rázzák az öklüket!
  Komolyan mondom, legszívesebben ilyenkor lekevernék egy maflást.
  Kortól, nemtől eltekintve, tekintet nélkül.”
 • 15. E-Medve 2009. június 08. 18:28
  „YoDa: talán mert vannak olyan zebrák, amik leszállás nélkül, kerékpárral is "járhatóak" a városban, jellemzően sárga kocka jelzi a szélét. Azontúl emlékeim szerint, ha elütöd, akkor te leszel a hibás, akár van sérülés, akár nem (lehet belső sérülés is). Ha elmész a helyszínről, az meg cserbenhagyás.

  Viszont felteszem a kérdés fordítottját: zebra előtt vajon hány autós lassít? Egyébként ha nem lennének a bicajok felterelve ilyen-olyan kerékpárosoknak szánt képződményekre, akkor veled párhuzamosan haladnának és akkor az lenne a baj, nem?”
 • 14. YoDa 2009. június 08. 17:17
  „varadipal

  A KRESZ-ben van szó toleranciáról, csak el kell olvasni. Pontosan 223 oldal az egész oldalas táblás-útburkolati jeles cakkum-pakkos-púderes mindenféle magyarázattal együtt. Egyébként igazad van!

  Bár kissé elavult, azért érthető a szabályozás. Csak hát, mi ugye magyarok magasról és nagy ívben. Tisztelet a kivételnek.

  Az összes táborban (gyalogos, bringás, motoros, autós, buszos, kamionos...) vannak gyökerek és vannak korrekt emberek is. Általánosítani nem szabad.

  Egy valami engem is bosszant a kijelölt gyalogos átkelőhelyen (zebrán) 30-40 km/h sebességgel átsuhanó bringások. Tudom, hogy gonosz gondolat de egyszer jól esne egy ilyen állatot elütni (úgy, hogy semmi baja ne legyen), ugyanis, hogy lehet az, hogy én le tudok szállni arról a k* drótszamárról és át tudom tolni a zebrán... Na ezt magyarázza meg valaki!!!”
 • 13. CsImre 2009. június 08. 13:17
  „KRESZ vizsga más országban sincs a tekerőknek. Kétirányúsított egyirányú utca viszont rengeteg helyen, mégsem hullanak, mint a legyek, sőt egyre többen kerékpároznak. Lehet, az ő útjuk a jobb?”
 • 12. ifj. Nagy Gábor 2009. június 08. 11:51
  „"Utánajártunk."

  ...de nem eléggé.

  Sebaj, a kimaradt részeket majd egy olvasói levélben megkapja az újság a Magyar Kerékpárosklubtól, ha az alapos utánajárásba a kerékpárosszakmai szervezet megkeresése már nem fért bele. :(”
 • 11. E! 2009. június 08. 11:41
  „A járda a gyalogosoké.”
 • 10. varadipal 2009. június 08. 11:24
  „Kedveseim! Tudjátok mit jelent magyarul a Tolerancia: egymás iránti türelem, megbecsülés, tisztelet.
  Ez nincs a KRESZ-ben, nem is tanítják. Ez értelmi kérdés.
  Én sem szeretem, ha a járdán 40-nel és nesztelenül suhan a karom mellett 5 centivel a bringás, de nem lököm le.
  Kár, hogy a bicikli csengő kiment a divatból, rövid használata lehetővé tenné, hogy időben félreugorjak.”
 • 9. bo 2009. június 08. 11:20
  „Egyszerűsített KRESZ-vizsgához kellene kötni a kerékpár használatát is! Igenis a közúti forgalomban vesznek részt. Alapvető szabályokat nekik is ismerni kell, nem elég a "józan magyar paraszti ész". Sőt a szankciókról nem beszélve. 30-as övezetben 50-el száguldó elektromos bringa és a jobbkéz-szabály lesz@rva!”
 • 8. Madzsar 2009. június 08. 10:13
  „Nekem régóta van jogsim, bringával mégis bemegyek az egyirányú utcába menetiránnyal szemben is.

  MIÉRT??? Mert a magyar KRESZ majd 300 oldalas (Amerikában hogy fért el 24 oldalon?) és szarrá van bonyolítva, ezért az ember egy idő után belátja, hogy jobban jár, ha inkább a józan paraszti eszét használja. A baj ott kezdődik, amikor az ésszel és jogsival nem rendelkező parasztok is ugyanezt csinálják. :-) Amúgy tényleg nagyon sok egyirányú utca és szarul beállított jelzőlámpa van Szegeden!”
 • 7. E! 2009. június 08. 09:42
  „Megjegyzem: lemaradt a Pacsirta utca és a Jakab Lajos utca, ahol ENGEDÉLYEZTÉK a kerékpárral történő behajtást a másik irányból is, SÁV FELFESTÉSE NÉLKÜL. Pacsirtán csak jeleket festettek fel, JL-on pedig egyszerű kiegészítő tábla utal erre. Egyszerűbb, olcsóbb és nem parkolnak rá a parasztok sem, mint a Feketesason...”
 • 6. atomboy 2009. június 08. 00:03
  „Nekem nincs jogsim, de eszem agban sincs egyiranyu utcaban a forgalommal szemben menni. Nem tul nagy erofeszites a szomszedos utcat igenybevenni, es lehet, a fitemsegnek koszonhetoen, nem zavar a nagyobb kerulo se.

  De ha megnezuk a terkepen, Tiszatol Tisza Lajos korutig sehol nem lehet szabalyosan eljutni Felsovarosrol Alsovarosba, amikor a Dom teren szabadteri szinhazat epitkeznek, illetve eloadast/probat tartanak. Kezdo, tapasztatlan kerekparosnak nem jo a nagy kerules Somogyi utcaban a kiskorutig es a Rakpart sem. Ezt kene orvosolni, nem a kerekparosokat szapulani, kedves ujsagiro...”
 • 5. CsImre 2009. június 07. 23:47
  „Az út elvileg természeténél fogva kétirányú. Ennek megváltoztatása, főleg egy ilyen belvárosi részen teljesen természetellenes. Mégis teli vele a város. Ki szív? A gyaloglókon kívül mindenki, így a biciklis is, aki nem tehet róla, hogy egyirányú az utca. Belgáknál 3 m fölött a bicikliseknek kétirányúsítják az utcákat.”
 • 4. ceress 2009. június 07. 22:01
  „Szerintem nem jelent mentséget az egyirányú utcák nagy száma, ugyanis többségében az egymás melletti utcák általában egymással ellentétesen azok... (googlemaps is nyilakkal jelzi az utcák egyirányúságát ;) ) Szóval csak egy kicsit jobban kellene figyelni erre.
  A Feketesas utcában igaz, hogy mindkét irányban közlekedhetünk, viszont az itt található kerékpársáv nem kétirányú!”
 • 3. Porter 2009. június 07. 21:10
  „Igen egyszerű dolog ez, hogy miért járnak be biciklivel emberek az egyirányú utcákba Szegeden. Azért, mert nagyon sok az egyirányú utca. Az emberek sokan azért járnak kerékpárral, mert gyorsabb. Én mindkét táborhoz tartozom (autós-biciklis) és bizony Szeged belvárosában sokszor jó nagy kört kellene tennil hogy A-ból B-be eljussak szabályosan. Mindamellett, hogy ha bemegyek egy-két egyirányú utcába szembe biciklivel, sokkal kevesebbet kell menni. Autóval körbe megyek nem számit, de nem fogom körbebiciklizni a várost. Ha meg leszállok és gyalogolok akkor minek vigyem a biciklit hogy az út 20%-ban biciklizzek, és a többiben gyalogoljak!”
 • 2. vuk 2009. június 07. 20:59
  „Most komolyan a kampanycsend miatt nem lehetett cikkeket kommentelni?
  Van ennel lejjebb?”
 • 1. Zs 2009. június 07. 19:37
  „No, azért mert valaki nem ismeri a KRESZ-t (vagy más jogszabájt), attól még felelős tetteiért...
  Frankó, amikor hallomás után alkalmaz a "jól képzett" bringás szabályokat... :( Járdán bringázás, tiltott utak igénybevétele, stb...

  No, de majd jön a Dova és megmondja... :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kifütyülik a nádvágókat az újszegedi Holt-Marosnál

Szeged - A Szegedi Vízmű vágatja a nádat a Holt-Marosnál. Miért nem télen; miért most, amikor a… Tovább olvasom