Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Két kilométernyi akadálypálya Algyőn

Algyő - Két éve halasztódik két kilométernyi tönkrevágott út felújítása Rákóczi-telepen, az M43-as közelében. Most a gabonával rakott teherautóknak tovább tart átjutni azon a szakaszon, mint onnan beérni Hódmezővásárhelyre.
A 4413-as jelű úton nagy teherautókkal földet, anyagot szállítottak 2009-ben az M43-ashoz, így pusztult le annyira, hogy aki nem idevalósi, el sem hiszi, hogy itt valamikor aszfalt volt. A környékbeliek – közel 40 család és több vállalkozás – már akkor ígéretet kaptak arra, hogy minden tönkretett utat helyre fognak állítani a sztrádaépítők. Tavaly meg is örültek a Rákóczi-telepiek, amikor látták, hogy fölvonulnak az útépítők. A tönkretett szakasz egy részét helyre is állították, a legrosszabb részhez azonban nem nyúltak. A sztrádának ezen a részén dolgozó Maroslele 43 Konzorcium volt az, amely megrendelte a helyreállítást. Bár az alvállalkozó jelezte, lenne itt még tennivaló, azt a választ kapta, hogy arra a két kilométerre már nincs pénz. (A sztráda megépítésére és a kapcsolódó munkákra mintegy 60 milliárd forintot adott az állam.)

Alig hihető, hogy itt valamikor aszfalt volt. Augusztus végére talán megint lesz. Fotó: Schmidt Andrea
Alig hihető, hogy itt valamikor aszfalt volt. Augusztus végére talán megint lesz. Fotó: Schmidt Andrea


Cikkünk nyomán a nagyberuházást felügyelő NIF Zrt. bejárást szervezett erre a területre. Az algyői önkormányzat is többször kérte, állítsák helyre, amit tönkretettek, de csak ígéreteket kapott. Herczeg József polgármester most lapunknak azt mondta, a helyzet nem sokat változott. Az autópálya-építésben részt vett és talpon maradt Hídépítő Zrt. feladatául szabták, hogy ezt a szakaszt állítsa helyre, de egyelőre nincs hír a kezdésről. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője, Pécsi Norbert Sándor úgy tájékoztatott, hogy cége „a 4413-as út helyreállításának ügyében több megkeresést tett a beruházó és a kivitelező konzorcium irányába. Tudomásunk szerint a kivitelező konzorcium egyik tagja a helyreállítás ügyén aktívan dolgozik, több szakkivitelezőtől is ajánlatot kért már. Szóbeli tájékoztatásuk alapján a helyreállítás várhatóan 2012. augusztus közepéig megtörténik".

A rossz út most különösen azért nagy bosszúság, mert a környéken több száz hektáron termesztenek búzát, és a teherautókat nem lehet a megadott mértékig megrakni gabonával. Patai Pál, a helybeli gazdálkodók egyike azt mondja, a rugótörést kockáztatja az a sofőr, aki rendesen meg akarja rakni a platót. Fél teherrel is csak lépésben lehet itt haladni, tovább tart átjutni ezen a két kilométeren, mint utána beérni Hódmezővásárhelyre.

Olvasóink írták

  • 2. tótkomlósi 2012. július 09. 13:01
    „Azért valami útjelző karóval nyomást lehetne gyakorolni valakire!
    Még el is törhet az a karró!”
  • 1. polo 2012. július 09. 10:29
    „2069-ben sikerül majd megegyezni és felújítani addig marad minden”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmarad az idei Operettfalu Kübekházán

Állami támogatás híján 4,8 millió hiányzik a büdzséből. Tovább olvasom