Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

Két kormányfő a csúcsértékezletről

Szeged - Tariceanu román miniszterelnök az energetikai együttműködést és a közös infrastruktúra-fejlesztést emelte ki, Gyurcsány a jó viszony fontosságát hangsúlyozta. A kormányfőket szőke lányok is üdvözölték a szegedi Kárász utcán.
Calin Popescu Tariceanu: Érdekeink közösek

Többször átutazott már Szegeden az 56 éves román miniszterelnök, Calin Popescu Tariceanu, de a várost még nem volt alkalma megnézni. – Régóta szerettem volna megállni itt – vallotta szegedi vendéglátóinak.
A közös kormányülés előtt elmondta, szerinte „újabb fontos lépést tettünk a stratégiai partnerség irányába". – Ki gondolta volna a 90-es évek elején, hogy eljutunk idáig – utalt a korábbi, feszült kapcsolatokra, amelyek mára „nem is csak szívélyessé, hanem barátivá" szelídültek.

Szerinte számos érdekünk közös: például az orosz gázimporttól való függőség enyhítése, a Nabucco gázvezeték megépítésével és a magyar–román energiahálózatok összekapcsolásával. Az ülést követő sajtótájékoztatón bejelentette: az év végéig aláírhatják az előzetes kormányközi megállapodást a Nabucco-projektről.

– Regionális szolidaritásra is szükség van, és bátorítani kell a határ menti projekteket is – mondta, utalva például az M43-as autópályára és annak román folytatására.

– Későn kezdtük az autópálya-építést, tíz évet elveszítettünk. Kormányom politikájának azonban fontos eleme az infrastruktúra-fejlesztés, a költségvetés 6 százalékát költjük arra, hogy az európai autópálya-rendszer ne érjen véget Szegednél – fogalmazott, megemlítve: Románia 2011-ben csatlakozna schengeni térséghez.

Tariceanu támogatja a romániai magyarság kulturális autonómiáját is, de szerinte ennek nem szabad a kisebbség elszigetelődéséhez vezetnie. – A következő román parlament dönthet a kisebbségi törvényről: negyven nap van a választásokig, ezért nincs esély arra, hogy a mostani még elfogadja ezt a tervezetet – ismerte el a román miniszterelnök, aki hivatalos programjának végén a magyarországi román közösség képviselőivel is találkozott a főkonzulátuson.

Tariceanu és Gyurcsány Szegeden. Fotó: Karnok Csaba
Tariceanu és Gyurcsány Szegeden. Fotó: Karnok Csaba

Gyurcsány Ferenc: Könnyű megegyezni

A kilencvenes évek és az ezredforduló környéke vitáktól volt hangos Magyarország és Románia között, az elmúlt két-három évben aztán olyan kapcsolatot lehetett kialakítani, amelyben a román és a magyar társadalom is érti, hogy a jó viszony fontos. Ezen az alapon könnyű megállapodni konkrét kérdésekről: felsőoktatásról, út- és vasútfejlesztésről – így magyarázta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a román–magyar kormányülések jelentőségét lapunknak kedden, a negyedik magyar–román csúcs előtti percekben. A találkozó slágertémái a határ menti fejlesztések voltak. A miniszterelnök szerint fontos szempont, hogy a szegediek is úgy érezzék, nem a határ szélén, hanem Európa közepén élnek.

Miért jó helyszín a találkozóra Szeged, és miért éri meg nekünk „kölcsönadni" a városházát? – kérdeztük a kormányfőtől, aki az 1849-es, szegedi Kossuth–Balcescu megállapodást említette, mint a magyar–román kiegyezés egyik kulcspontját.

– Innentől kezdve Szeged részese a két nemzet közötti felelősségnek. Bármely magyar város számára dicsőség, ha Magyarország és Románia kormánya ott találkozik. Mi más lehetne jobb eszköz arra, hogy felhívjuk a figyelmet azokra a fontos ügyekre, amelyek Szegedet és a térséget szolgálják – fogalmazott.

A miniszterelnök szerint a két kormány jó viszonyához a mostani romániai vezetésre volt szükség, ezért arról is faggattuk, kit kedvel leginkább a román kormány tagjai közül. Azt mondta, Tariceanu miniszterelnökhöz baráti viszony fűzi, feleségeik is jól ismerik egymást.

– Calin olyan ember, akivel ha megállapodtunk valamiben, azt mindig betartotta. Természetesen ebben a román kormányban ott van az RMDSZ is – de ez más minőségű kapcsolat. Túlságosan könnyű lett volna a kérdésre csak annyit válaszolni, hogy Markó Béla és csapata természetesen közel áll a szívemhez.

Semmit sem bíztak a véletlenre, mégis becsúszott néhány meglepetés

– Remélem, minden jól sikerül.
– Én is. Még szerencse, hogy ilyen szép idő van.

A párbeszédet a szegedi városházán kaptuk el, a hivatal dolgozói a keddi magyar–román kormányülésért izgultak. Nem volt miért, a magyar külügyminisztérium semmit nem bízott a véletlenre, mindent megszervezett. Kisebb meglepetések azért becsúsztak, például a román konvoj húszperces késéssel futott be, a magyar kormány tagjai ekkor már felsorakoztak a városháza előtt. Három busz és nyolc gépkocsi hozta a romániai kormánytagokat, szakértőket, sajtósokat. Gyurcsány Ferenc és Calin Popescu Tariceanu összeöltözött: fekete öltöny, fehér ing, rózsaszín nyakkendő. A dresszkód ilyen alkalmakra az előbbi kettőt előírja, a nyakkendőszín-harmonizálás azonban állítólag csak a véletlen műve.

A miniszterelnököt, a kormánytagokat, a díszzászlóaljat és a katonazenekart a szürke ház ablakaiból és a Széchenyi téren a teret átszelő úton felhúzott kordon mögül nézte a nép – nem túl sokan, hiszen munkaidő volt.

Két szőke lány két miniszterelnökkel a Kárász utcán. Fotók: Karnok Csaba

Az alkalomra átrendezett városházi díszteremben az előzetes hírekkel ellentétben felváltva ültek a román és a magyar vendégek, főhelyen a két miniszterelnök. Az alkalomra a termet kiürítették, szinte csak Ferenc József portréja maradhatott a helyén. A tekintélyes bajusztól jobbra a két szinkrontolmács, balra az U alakban berendezett asztal. Csak a kormányfők köszöntői voltak sajtónyilvánosak. Gyurcsány Ferenc kezdett. A beszéd után kiküldték a sajtómunkásokat – ennyi újságírót, fotóst és operatőrt talán még sosem látott a városháza –, majd egy perc múlva visszahívták: hallgassák meg Calin Popescu Tariceanut is. Amíg mindenki visszaért, a magyar miniszterelnök rögtönzött. Akár egy idegenvezető, beszélt a díszterem szépségéről, Szeged árvíz utáni újjáépítéséről.

Az ülés idején az újságírók a városháza számítógépekkel, szendvicsekkel, süteményekkel, kávéval feljavított sajtószobájában dolgoztak.

A miniszterelnökök útvonalát a városházáról a Klauzál téri emléktábláig a szervezők előzetesen nem árulták el, ebből többen arra következtettek: kanyarognak majd a városban. Inkább a logikust választották: Széchenyi tér, Kárász utca. Az utcán sétálgatóknak esernyős kormányőrök vették el a kedvét, hogy túl közel menjenek a kormányfőkhöz, egy idős nő azonban mégis bekeveredett a sűrűjébe, őt Gyurcsány Ferenc fogta karon. A miniszterelnök később két szőke lánnyal is váltott néhány mondatot és két puszit. Ketten voltak azok is, akik a Klauzál téren takarodóra szólították fel.

A terv egyébként az volt, hogy amíg a miniszterelnökök szűk kísérettel koszorúznak, a kormánytagok aperitifezéssel ütik agyon az időt a Tisza Hotelben, az ebéd helyszínén. A miniszterek azonban máshogy gondolták, és ők is elkísérték a koszorút az emléktábláig.

R. Tóth Gábor/Gonda Zsuzsanna

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. most komolyan 2008. október 23. 09:18
  „Ki a fenét érdekel Orbán Viktor díszpolgár lesz?Meg Gyurcsány hova sétál és kivel?Ettől olcsobb lesz a kenyér?Mert akkor érdekel!Emberek kerülnek utcára nincs mit enni (ill.nincs rá pénzünk mert nincs munkahelyünk)és az a legfontosabb hogy egymást piszkáljátok!Véleményem szerint sem Orbánt,sem Gyurcsányt nem érinti a válság loptak ők már annyit nekik nem lesz gond a további megélhetéssel .Én kisöpörném mindet a parlamentből!!!!!!!”
 • 26. friss hír 2008. október 23. 08:12
  „Nemzeti Csúcs
  Csak, hogy még idegesebb legyél: Orbán Viktor Esztergom díszpolgára lesz.
  A te imádott Ferenced melyik településnek lesz díszpolgára, talán Öszödnek?”
 • 25. grenadle 2008. október 22. 19:32
  „személyi kölcsön helyett, személyi kultusz”
 • 24. durva de nagyon 2008. október 22. 18:26
  „Andi és Dóri Gyurcsány blogjában:
  http://barikad.hu/node/19304”
 • 23. goromba 2008. október 22. 15:46
  „Rákosi elftársat virággal köszöntötték a pirospozsgás szőke pajtások. Rákosi elftárs láttán még a nap is kisütött. Bal-babla!!!”
 • 22. Nemzeti Csúcs 2008. október 22. 15:39
  „De a Viktor megígérte a cicamászóka tövében, hogy ő nem áll szóba a Ferivel, viszont ha nemzeti csúcsnak hívják parlamenti vitanap helyett, akkor esetleg felfüggesztheti a durcát. Tényleg fontos dolgok ezek, nem akarom bagatellizálni, az örihari, az szent, illik tiszteletben tartani. Ha neki ez kell ahhoz, hogy értelmesen hozzászóljon az országhoz, akkor legyen.

  És íme, megérte a nagy hűhó, Orbán Viktor előállt a recepttel. A forintválságot őszerinte a miniszterelnök-csere oldaná meg. Így natúr. Ennyi.

  Szó se róla, azt pontosan tudja a forintválság, hogy Gyurcsány Ferenc reformterveinek legalább a következő választásokig reszeltek. Ciklus végén ő nem tud reformálni, olyankor ő elkúrni szokott. Ciklus elején voltak próbálkozásai ez ügyben, de azt meg éppen Orbán Viktor tette lehetetlenné. Maradt a rendszer, ahogy volt. Csak a bemeneti és a kimeneti csapok tekergetésére volt módja. A költségek minimális átrendezését - azt, hogy háromszáz forintot maga az orvost igénybevevő állampolgár fizessen, legálisan, tisztán - megtorpedózta a népszavazás. Amit sokféleképp lehet magyarázni, de nem csinált kedvet senkinek ahhoz, hogy a status quo zsarnokságába bele merjen túrni.”
 • 21. belabacsi 2008. október 22. 12:44
  „mi a velemenyem az egeszröl: ÖSZÖDI beszéd.”
 • 20. bonjovika drága 2008. október 22. 12:11
  „19-es, ebben a cikkben mi volt a félretájékoztatás?”
 • 19. bonjovi44 2008. október 22. 11:52
  „Ki más írhatta volna ezt a cikket,kedvencünk, a félretájékoztató, kis vörös újságírónő,Zsuzsika.”
 • 18. Még a nap is szebben sütött volna, ha Orbán a kormányfő 2008. október 22. 11:07
  „..és akkor lett volna foci parádé is a Széccsényi téren.

  -Őrült Fideszes-”
 • 17. hekaté 2008. október 22. 11:03
  „A 15-ös véleményemhez még csak annyit, hogy én cigányember szájából a "roma" szót még sohasem hallottam.”
 • 16. ! 2008. október 22. 10:54
  „Tök mindegy minek nevezzük őket úgyis csak statiszták voltak! :)”
 • 15. hekaté 2008. október 22. 10:54
  „Szerintem mindenben "néven kellene nevezni a gyereket". Az lenne a legtisztább, mert egyik legfőbb bajunk a mellébeszélés, ami számos félreértés alapja. Igenis a cigányt cigánynak kéne nevezni,mivel ők is így határozzák meg magukat!/cigányzene,cigánytánc,cigány folklór...stb/.”
 • 14. 751510 2008. október 22. 10:37
  „Az is megkülönböztetés, hogy cigány, éppen ezért nem fogalmazhatunk úgy. Akkor hogy is van ez?”
 • 13. hekaté 2008. október 22. 10:28
  „751510-nek: Akkor fogalmazott volna így a Délmagyar: "Az embereket emberek fogadták a Kárász utcán? /mert ugye az, hogy szőke meg lányok, sőt még a kormányfők is egyfajta megkülönböztetés/.”
 • 12. KYLIMAN2 2008. október 22. 09:55
  „OLYAN SZÉPEK VOLTAK, BÁR CSAK A VILLAMOSON ÜLVE LÁTTAM NÉHÁNY PILLANATRA KORMÁNYFŐNKET!
  MEG AKARTAM KÉRDEZNI, HOGY NINCS- E EGY KIS TOJÁSRA VALÓJA SZÁMOMRA? MERT AZ ARARI VÉRTANÚK TERÉN MÁR RETTEGEK A PUPOS KÉREGETŐ IDŐS NŐTŐL, HA KISFIAMMAL MEGYEK ARRA A GYEREKKÓRHÁZHOZ, MERT EDDIG MINDIG KISZÚRT KÉREGETNI TŐLEM. MIT LÁT SZEGÉNY 4 ÉVES? HOGY A NÉNI KÉR EGY KIS PÉNZT. ADJÁL NEKI ANYA, MONDJA KIS SZOCIÁLISAN ÉRZÉKENY KISFIAM. MONDOM NINCS, DE INNEN A MÁSODIK MEGÁLLÓRA OTTVAN MINISZTER BÁCSI ÉS KÉRJEN TŐLE.”
 • 11. ! 2008. október 22. 09:16
  „Ha nem is az eső de egy kis tojászáporra biztos számítottak! :)”
 • 10. 751510 2008. október 22. 09:14
  „Rasszista DM. Mi az hogy "szőke" lány? Ugyanolyan lányok, mint a barnák, vörösek vagy feketék. És mi az, hogy "lányok"? Ők is emberek, mint mindenki más.”
 • 9. macilaci 2008. október 22. 09:13
  „8-as !Ráadásul még az analfabétáit is mozgósítja....”
 • 8. Láthatóan a helyi Fidesz köpni/nyelni sem tud 2008. október 22. 09:03
  „A kihelyezett román-magyar kormány ülés hatalmas diplomáciai lépés, részemről örülök hogy köpködés és szélsőséges irredenta marhaságok hangoztatása helyett megy az üzlet a két ország között. Ez jó.

  Namármost ebbe belekötni, ezen pörögni, szőkézni és hasonlókat csinálni annyit tesz, hogy lövése sincs a Fidesznek mit kellene ilyenkor csinálnia.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pusztamérgesi szál a gyilkossági ügyben

Pusztamérges - B. Árpád, a szörnyű balotaszállási gyilkossággal gyanúsított férfi egy általános… Tovább olvasom