Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Két magyar énekes jutott az Armel-operaverseny döntőjébe

Szeged - Két magyar énekes, Miksch Adrienn és Szakács Ildikó jutott be az Armel-operaverseny szegedi októberi döntőjébe.
Miksch Adriennt rendhagyó módon két versenyszerepre is kiválasztották: a fiatal drámai szoprán alakítja majd Francesca szerepét Riccardo Zandonai Francesca da Rimini című operájában, és ő játssza majd Winnie-t is Michael Dellaira A titkos ügynök című művének New York-i ősbemutatóján és a fesztivál szegedi döntőjén. Szakács Ildikót pedig Verdi Rigolettójának Gildájaként láthatja majd a pilzeni és a szegedi közönség.

A két magyar énekesnő mellett még hat - két francia, ukrán, szerb, portugál és dominikai köztársaságbeli - versenyző jutott be a verseny döntőjébe.

A negyedik alkalommal megrendezett fesztivál vasárnapi középdöntőjébe harminc fiatal énekes került be. A legtöbben az Egyesült Államokból (heten) és Franciaországból (hatan) érkeztek a Tisza-parti városba, és három fordulóban mérték össze tudásukat. Az énekesek először egy bemutatkozó áriát adtak elő a rendezők és a partner-operaházak képviselői jelenlétében. Ezt a "saját workshopok" követték, itt a rendezők azokkal a versenyzőkkel dolgoztak, akiket az első forduló zenei zsűrije számukra az általuk rendezett operaprodukció versenyszerepeire javasolt. Végül az "extra workshopok" következtek, ahol a direktorok bármelyik versenyzővel megismerkedhettek.

A maga nemében egyedülálló operaversenyen, ahol az énekesi tudás mellett a színészi képességeket is díjazza a zsűri, az idén is öt darabot mutatnak be. A Szegedi Nemzeti Színházban Riccardo Zandonai Francesca da Rimini című operáját Juronics Tamás rendezi. A svájci Bienne-Soleure Színházban Andreas Rosar Joseph Myslivecek Antigonáját állítja színpadra. Krakkóban Beata Redo-Dobber rendezésében Viktor Ullmann Atlantisz császára című művét láthatja a közönség. A pilzeni Josef Kajetán Tyl Színházban Alföldi Róbert Verdi Rigolettóját mutatja be. New Yorkban pedig ősbemutatóként Michael Dellaira A titkos ügynök című operáját rendezi meg Sam Helfrich.

A verseny döntőjének október 3. és 15. között a Szegedi Nemzeti Színház ad otthont, ekkor dől el, kik kapják a legjobb női, illetve férfi opera-előadónak járó elismerést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kátyúgondok a Judit utcában

Szeged - Két éve éktelenkedik egy hatalmas gödör a Judit utcában, melyet a lakók hiába kértek eddig,… Tovább olvasom