Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Két nap, két baleset: sztrádán, autóúton tilos gyalogolni

Szentes - Autópályán és autóúton is tilos gyalogosnak közlekedni; a 45-ös főúton kedden történt súlyos, és az M5-ös autópályán szerdán történt halálos kamiongázolásban is a gyalogosok voltak a vétkesek.
Két nap alatt egy halálos és egy súlyos sérüléssel járó gyalogosbaleset történt Csongrád megyében. Augusztus 14-én hajnalban egy román férfi gyalogolt Szeged felé az M5-ös autópálya felezősávján, amikor Csengele közelében elsodorta egy személyautó. A férfi a sodrástól egy kamion elé esett, és a helyszínen életét vesztette. A sofőr a baleset után megállás nélkül továbbhajtott.

Kedd délelőtt egy kamion sodort el egy gyalogost a 45-ös számú főút 28-as kilométerénél, a szentesi tévétorony közelében – a nő súlyos sérüléseket szenvedett. Információink szerint a 45-ös úton haladó nő a baleset előtt öngyilkossági szándékát hangoztatta, míg az elhunyt román férfi erősen ittas állapotban ment az autópályán.

A közlekedésről szóló szabály szerint a gyalogosnak tilos autópályán – még a leállósávon is – közlekedni, valamint áthaladni: az M5-ösön történt balesetben tehát a sétáló ittas román férfi volt a vétkes. A kamionost a rendőrök most segítségnyújtás elmulasztása miatt keresik, de ha megállt volna a halálos baleset okozása után, az ügyben csak tanúként hallgatták volna meg. A gyalogosnak autóúton, annak leállósávjában és útpadkáján is tilos közlekednie; a 45-ösön történt gázolásban szintén a gyalogos volt a vétkes, a sofőröknek egyik esetben sem kellett volna számítaniuk gyalogosok jelenlétére az úttesten.

A meteorológiai előrejelzések szerint péntektől napról napra erősödik a nappali felmelegedés – Szegeden és környékén augusztus 20-ára meghaladhatja a 36 fokot. Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata felhívásában figyelmezteti az autósokat arra, hogy a nagy melegnek sokszor van szerepe a közlekedési balesetekben, hiszen a sofőrök kevésbé tudnak koncentrálni. A közvetett hatások között említik, hogy a légkondicionáló nélküli gépkocsik vezetői sokszor nyitott ablakokkal és a sebesség fokozásával próbálnak a hőség ellen védekezni, amivel ugyan semmilyen szabályt nem szegnek meg, ám a nyitott ablak szintén fokozza a balesetveszélyt. A nyári hőségben a gyalogosokra is jellemző a figyelmetlen közlekedés, kevésbé néznek körül, mielőtt lelépnek az úttestre. Aki nehezen viseli a meleget, lehetőleg ne üljön volán mögé. Ha feltétlenül szükséges elindulni, vezessenek kipihenten, és gyakrabban álljanak meg felfrissülni, ilyenkor végtagjaikat kicsit nyújtóztassák ki, ami bizonyítottan megkönnyíti a további vezetést. Fogyasszanak kellő mennyiségű folyadékot, és mindig legyen hűtött ásványvíz vagy üdítőital a gépkocsiban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

CBA Príma épül az Árpád nevelőotthon helyén

Az 5-ös főút mentén lévő CBA Príma tulajdonosa vette meg az egykori újszegedi Árpád nevelőotthon ingatlanát. Tovább olvasom