Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Két napja sárga ˝pisiben˝ fürdünk

Szeged – Szagos és sárga a víz Tarjánban és környékén. Az ott élők szerint túlzás, hogy két napja ihatatlan és "pisiszínű" a csapvíz.
– Olyan már előfordult, hogy egy-egy reggelen sárgás volt a víz, de most már több mint két napja erősen sárga. Esténkén pedig vasszagot áraszt a sárga hideg víz, ami tusoláskor a fehér kádban meglepő látvány nyújt: mintha vizelet folyna a tusból. Ráadásul meginni sem lehet, hiszen a pohárban is hasonló eredményt kapunk, mint a tus alatt – panaszkodott egy tarjáni olvasónk. Képeket is küldött: a fehér mosdóban csurgó csapvíz messze nem hasonlít a megszokotthoz. Hozzátette, házunkban alig 5 évesek a csövek, így kicsi a valószínűsége, hogy épületen belül színeződne el a víz.

Olvasónk a Szegedi Vízmű Zrt. honlapját is felkereste, hogy megtudja: mi okozza a sárga tarjáni vizet.

Fotók: Segesvári Csaba
Fotók: Segesvári Csaba

A vízmű honlapján ezt olvashatjuk hasonló problémákkal kapcsolatban:

„Mitől sárga esetenként az ivóvíz? Miért van szükség a hálózat mosatására, mechanikai tisztítására.

A szegedi ivóvíz határérték alatti vasat tartalmaz. A vas nem káros az egészségre, viszont a vízvezeték falán lerakódva főleg vas-hidroxid tartalmú sárgás-barna kocsonyás csapadék, biofilm képződik, mely már kellemetlenségeket okozhat. Itt a baktériumok és mikroszkopikus élőlények elszaporodhatnak. Ezt mosatással, mechanikai tisztítással tudjuk eltávolítani.

Esetenként időszakos vízlezárás, szerelés, vagy kisebb víznyomás változás hatására is leválik a lerakódás és kis időre a hálózati víz sárgás színű lesz. A csapadék ülepítéssel eltávolítható. Amennyiben a víz hosszabb ideig történő használata után is – egy napon túl – zavaros, színes, szükség lehet a beavatkozásra, célszerű megadott számainkon érdeklődni, bejelentést tenni:

Hibabejelentés éjjel - nappal: 06 (62) 420-155, 06-80/82-88-82"
Nem elégedtünk meg ezzel, megkerestük a vízművet is, ahol a következőket válaszolták:

„A Szegedi Vízmű Zrt. az Algyőt Szegeddel összekötő NÁ 1000-es vízvezetéken műszaki okok miatt ivóvízhálózat tisztítási munkákat végez a hét folyamán éjszakánként körülbelül 22 és 4 óra között Algyő, Rókus, Tarján és Északi városrész területén.

A tisztítási munkálatok időtartama alatt átmeneti nyomáscsökkenésre és vízhiányra kell felkészülni. A tisztítás következtében a víz zavarossá, sárgás színűvé válhat.

A víz ülepítés után fogyasztásra alkalmas, azonban javasoljuk, hogy a nappali időszakokban, a munkálatok megkezdése előtt vételezzenek szükségleteiknek megfelelően ivóvizet. A vezetékhálózat tisztításának befejezését követően rövid időn belül visszaáll a korábbiakban megszokott, kiegyensúlyozott vízellátás és vízminőség.

Kérjük a lakosságot, valamint az érintett területek intézményi és ipari fogyasztóit, hogy a jelzett időszakban vízfelhasználással üzemelő háztartási gépeik, műszaki eszközeik üzemeltetésére fokozott figyelmet fordítsanak!"

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. tatam 2013. február 01. 07:39
  „7! Logaritmus. Kire gondolsz név szerint? A jobbik rakott a cég élére felügyelő bizottsági tagot??”
 • 42. seawasp 2013. január 31. 23:53
  „Hát, nemtom!
  A 80-as évek elején kérdeztem egy nagyfejűt - mint a párton kívüli aggódó! -, mi lesz, pl. az egész Tarján fellázad a rendszer intézkedései ellen?
  A válasz: ,, ... semmi gond nem lesz, mert elzárjuk a vizet, a villanyt, és az egyéb szolgáltatásokat, és megszelídülnek, mint a bontott csirke!"
  Most gyakorolnak a fiúk?”
 • 41. Agyalapi 2013. január 31. 15:02
  „Szerintem egyszerűen olcsó termálvizet nyomatnak a hálózatba. Volt már ilyen máskor is, csak most túlzásba vitték, elfelejtették kikapcsolni a pumpát. Kár, hogy a vízmű ekkorát hazudik, ráadásul az esetleges műszaki hibákért áthárítja a felelősséget. Ez a baj!”
 • 40. CsengeleMSN 2013. január 30. 21:28
  „A biológiai szennyezők veszélyes csoportját képezik a vírusok (pl. Hepatitis A, Norwalk vírus, Rotavírus, Poliovírus) Ellenállóak, kis méretűek (0.02 - 0.2 mikron), ezért az ivóvíztisztítás során nehezen távolíthatók el. Veszélyeztetik az embert, esetenként járványokat okozhatnak, pl: influenza. További patogén mikroorganizmusok a protozoonok (1-15 mikron) és a baktériumok (0.2 - 5 mikron). A baktériumok okozta járványok a vérhas, tifusz és kolera. A bakteriális szennyezést a szennyvízben és élővizekben is legnagyobb mennyiségben előforduló Coliform-csoportba tartozó baktériumokkal jellemzik. Elterjedt az összes és fekális Coliform, valamint az Escheichia coli baktériumok vizsgálata.”
 • 39. CsengeleMSN 2013. január 30. 21:28
  „Ez csak vassal dúsított ásványvíz,inkább örülnétek, hogy nem lesztek vashiányosak, más meg a boltban veszi meg a drága ásványvizet.”
 • 38. vélemény 2013. január 30. 20:17
  „30. rózsakert
  ,,A Szegedi Vízmű Zrt. az Algyőt Szegeddel összekötő NÁ 1000-es vízvezetéken műszaki okok miatt ivóvízhálózat tisztítási munkákat végez ... "
  Algyőn csak néhány panelház van.”
 • 37. vélemény 2013. január 30. 20:10
  „34. nyuszi69
  én dolgoztam 20 évig a Vízmű ZRT-nél
  és tudom mi megy odabent
  - mint óraleolvasó?
  - A vízcsapot a te példádban nem is ott nyitják meg kicsit vagy nagyon, hanem a lakásban.
  "17. nyuszi69
  ... bennfentes információkból tudom hogy ha lassabban folyatod a vizet akkor jobban pörög az órád és többet számláznak mintha jobban megnyitnád a csapot és több vizet folyatnál el.... "”
 • 36. acidrain 2013. január 30. 19:36
  „Ilyenekre fel kell készülni, ha ilyen ad-hoc csökkentések jönnek :)

  A víztisztító is árammal működik ám ;)”
 • 35. benzol 2013. január 30. 19:11
  „Nem az a baj ha pisiszínű, hanem az ha pisiízű”
 • 34. nyuszi69 2013. január 30. 18:15
  „Gondoljon mindenki arra amit akar (28. vélemény,29. nanemaaa) de én dolgoztam 20 évig a Vízmű ZRT-nél és tudom mi megy odabent”
 • 33. mudra 2013. január 30. 17:46
  „31. ikszy
  Sárgás- narancsos a víz, sárgás- narancsos a gáz, sárgás- narancsos KÖZGÉPES Mo.”
 • 32. Figyelő 2013. január 30. 17:32
  „Ebből a húgyból igyon sokat a vízmű igazgatója, ha már fogyasztható - szerinte!
  A szegedi vízművek fel kell jelenteni az országos felügyeletnél!”
 • 31. ikszy 2013. január 30. 17:17
  „Hurrá! Már a csapból is a fidesz folyik. Legalább is a logójuk színe. Egy a zászló egy a tábor, népnemzeti jobbik-fidesz-kdnp.”
 • 30. rózsakert 2013. január 30. 17:14
  „Néééééééééé má elégedetlenkedik a panel lakója...akkor vízet sem kap-hordja fel vödörben, majd lajtóskocsiról ---nem tudja megbecsülni a jót!!!”
 • 29. nanemaaa 2013. január 30. 15:55
  „17. nyuszi: Szerintem ez hülyeség. Mechanikus szerkezet, a víz sodrása pörgeti. Ergo tök mindegy neki, hogy mennyire nyitod ki a csapot. A lényeg az átfolyó víz mennyisége.
  18. klj-54: Szerintem vendégségbe hívták Bear Grylls-t. Ő szokta meginni. :)”
 • 28. vélemény 2013. január 30. 15:51
  „17. nyuszi69
  ... bennfentes információkból tudom hogy ha lassabban folyatod a vizet akkor jobban pörög az órád és többet számláznak mintha jobban megnyitnád a csapot és több vizet folyatnál el....
  -"többet számláznak mintha jobban megnyitnád a csapot és több vizet folyatnál el"
  Érdekes lenne!
  - Mi lenne ha egy 10 literes vödörrel kipróbálnád, és utána terjesztenél ilyen bennfentes információkat? :-(”
 • 27. igazságkereső 2013. január 30. 15:48
  „Nem lenne ez oly bonyolult sem a Vízműveknek, sem a szegedi Hőszolgáltató Kft-nek, már ami a szennyezés miatti mosatás problémáját jelenti a fogyasztó részéről: minden negyedévben a számlán mindkét cég jóváírhatna cca 1 m3 vizet a fogyasztó javára átöblítés címén! Hiszen a víztisztítás költsége is be van számítva mindkét cég által felszámított fogyasztói árban!! Persze lehetne ezt érvényesíteni, ha a kedves hozzászólók összefognának és egységesen, egyöntetűen kérnék ezt a szolgáltatóktól!”
 • 26. vélemény 2013. január 30. 15:42
  „11. vmagdi
  még majd a vasat hozzászámlázzák :)
  - Egy erős mágnes és irány a fémkereskedő. :)”
 • 25. vélemény 2013. január 30. 15:33
  „6. kiokushyn
  És miért nem tájékoztatták erről a lakosságot?
  - Aki kinyitja a csapot mindjárt tájékozott lesz.
  A többieknek meg nem érdekes. :))”
 • 24. Moon 2013. január 30. 15:31
  „Mondjuk a cikkből illetve a vízmű "válaszzából" nem igazán derül ki, hogy erről a fogyasztót előre miért felejtik el tájékoztatni?
  Valamint minden felesleges vízfolytást maga a fogyasztóvalfizettetnek meg még akkor is ha a vételezett vízminőség
  hagy némi kívánnivalót.
  Ügyes!”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerkezetkész a Family Hotel

Nyárra elkészülhet a balástyai autópálya-hotel: már a belső munkálatok zajlanak. Tovább olvasom