Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 04. péntek - Rozália

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Két napja sárga ˝pisiben˝ fürdünk

Két napja sárga ˝pisiben˝ fürdünk

Szeged – Szagos és sárga a víz Tarjánban és környékén. Az ott élők szerint túlzás, hogy két napja ihatatlan és "pisiszínű" a csapvíz.

Delmagyar.hu - 2013.01.30. 09:32
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
– Olyan már előfordult, hogy egy-egy reggelen sárgás volt a víz, de most már több mint két napja erősen sárga. Esténkén pedig vasszagot áraszt a sárga hideg víz, ami tusoláskor a fehér kádban meglepő látvány nyújt: mintha vizelet folyna a tusból. Ráadásul meginni sem lehet, hiszen a pohárban is hasonló eredményt kapunk, mint a tus alatt – panaszkodott egy tarjáni olvasónk. Képeket is küldött: a fehér mosdóban csurgó csapvíz messze nem hasonlít a megszokotthoz. Hozzátette, házunkban alig 5 évesek a csövek, így kicsi a valószínűsége, hogy épületen belül színeződne el a víz.

Olvasónk a Szegedi Vízmű Zrt. honlapját is felkereste, hogy megtudja: mi okozza a sárga tarjáni vizet.

Fotók: Segesvári Csaba
Fotók: Segesvári Csaba

A vízmű honlapján ezt olvashatjuk hasonló problémákkal kapcsolatban:

„Mitől sárga esetenként az ivóvíz? Miért van szükség a hálózat mosatására, mechanikai tisztítására.

A szegedi ivóvíz határérték alatti vasat tartalmaz. A vas nem káros az egészségre, viszont a vízvezeték falán lerakódva főleg vas-hidroxid tartalmú sárgás-barna kocsonyás csapadék, biofilm képződik, mely már kellemetlenségeket okozhat. Itt a baktériumok és mikroszkopikus élőlények elszaporodhatnak. Ezt mosatással, mechanikai tisztítással tudjuk eltávolítani.

Esetenként időszakos vízlezárás, szerelés, vagy kisebb víznyomás változás hatására is leválik a lerakódás és kis időre a hálózati víz sárgás színű lesz. A csapadék ülepítéssel eltávolítható. Amennyiben a víz hosszabb ideig történő használata után is – egy napon túl – zavaros, színes, szükség lehet a beavatkozásra, célszerű megadott számainkon érdeklődni, bejelentést tenni:

Hibabejelentés éjjel - nappal: 06 (62) 420-155, 06-80/82-88-82"
Nem elégedtünk meg ezzel, megkerestük a vízművet is, ahol a következőket válaszolták:

„A Szegedi Vízmű Zrt. az Algyőt Szegeddel összekötő NÁ 1000-es vízvezetéken műszaki okok miatt ivóvízhálózat tisztítási munkákat végez a hét folyamán éjszakánként körülbelül 22 és 4 óra között Algyő, Rókus, Tarján és Északi városrész területén.

A tisztítási munkálatok időtartama alatt átmeneti nyomáscsökkenésre és vízhiányra kell felkészülni. A tisztítás következtében a víz zavarossá, sárgás színűvé válhat.

A víz ülepítés után fogyasztásra alkalmas, azonban javasoljuk, hogy a nappali időszakokban, a munkálatok megkezdése előtt vételezzenek szükségleteiknek megfelelően ivóvizet. A vezetékhálózat tisztításának befejezését követően rövid időn belül visszaáll a korábbiakban megszokott, kiegyensúlyozott vízellátás és vízminőség.

Kérjük a lakosságot, valamint az érintett területek intézményi és ipari fogyasztóit, hogy a jelzett időszakban vízfelhasználással üzemelő háztartási gépeik, műszaki eszközeik üzemeltetésére fokozott figyelmet fordítsanak!"
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

12345 következő >> végére >>> 43 hozzászólás
Moderálásra küldöm 43. tatam 2013.02.01. 07:39

7! Logaritmus. Kire gondolsz név szerint? A jobbik rakott a cég élére felügyelő bizottsági tagot??

Moderálásra küldöm 42. seawasp 2013.01.31. 23:53

Hát, nemtom!
A 80-as évek elején kérdeztem egy nagyfejűt - mint a párton kívüli aggódó! -, mi lesz, pl. az egész Tarján fellázad a rendszer intézkedései ellen?
A válasz: ,, ... semmi gond nem lesz, mert elzárjuk a vizet, a villanyt, és az egyéb szolgáltatásokat, és megszelídülnek, mint a bontott csirke!"
Most gyakorolnak a fiúk?

Moderálásra küldöm 41. Agyalapi 2013.01.31. 15:02

Szerintem egyszerűen olcsó termálvizet nyomatnak a hálózatba. Volt már ilyen máskor is, csak most túlzásba vitték, elfelejtették kikapcsolni a pumpát. Kár, hogy a vízmű ekkorát hazudik, ráadásul az esetleges műszaki hibákért áthárítja a felelősséget. Ez a baj!

Moderálásra küldöm 40. CsengeleMSN 2013.01.30. 21:28

A biológiai szennyezők veszélyes csoportját képezik a vírusok (pl. Hepatitis A, Norwalk vírus, Rotavírus, Poliovírus) Ellenállóak, kis méretűek (0.02 - 0.2 mikron), ezért az ivóvíztisztítás során nehezen távolíthatók el. Veszélyeztetik az embert, esetenként járványokat okozhatnak, pl: influenza. További patogén mikroorganizmusok a protozoonok (1-15 mikron) és a baktériumok (0.2 - 5 mikron). A baktériumok okozta járványok a vérhas, tifusz és kolera. A bakteriális szennyezést a szennyvízben és élővizekben is legnagyobb mennyiségben előforduló Coliform-csoportba tartozó baktériumokkal jellemzik. Elterjedt az összes és fekális Coliform, valamint az Escheichia coli baktériumok vizsgálata.

Moderálásra küldöm 39. CsengeleMSN 2013.01.30. 21:28

Ez csak vassal dúsított ásványvíz,inkább örülnétek, hogy nem lesztek vashiányosak, más meg a boltban veszi meg a drága ásványvizet.

Moderálásra küldöm 38. vélemény 2013.01.30. 20:17

30. rózsakert
,,A Szegedi Vízmű Zrt. az Algyőt Szegeddel összekötő NÁ 1000-es vízvezetéken műszaki okok miatt ivóvízhálózat tisztítási munkákat végez ... "
Algyőn csak néhány panelház van.

Moderálásra küldöm 37. vélemény 2013.01.30. 20:10

34. nyuszi69
én dolgoztam 20 évig a Vízmű ZRT-nél
és tudom mi megy odabent
- mint óraleolvasó?
- A vízcsapot a te példádban nem is ott nyitják meg kicsit vagy nagyon, hanem a lakásban.
"17. nyuszi69
... bennfentes információkból tudom hogy ha lassabban folyatod a vizet akkor jobban pörög az órád és többet számláznak mintha jobban megnyitnád a csapot és több vizet folyatnál el.... "

Moderálásra küldöm 36. acidrain 2013.01.30. 19:36

Ilyenekre fel kell készülni, ha ilyen ad-hoc csökkentések jönnek :)

A víztisztító is árammal működik ám ;)

Moderálásra küldöm 35. benzol 2013.01.30. 19:11

Nem az a baj ha pisiszínű, hanem az ha pisiízű

Moderálásra küldöm 34. nyuszi69 2013.01.30. 18:15

Gondoljon mindenki arra amit akar (28. vélemény,29. nanemaaa) de én dolgoztam 20 évig a Vízmű ZRT-nél és tudom mi megy odabent


43 hozzászólás12345 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...