Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Két Novák a Dóm téren

Novák Péter és Novák Eszter, a tehetséges művészcsalád két sarja ritkán dolgozik együtt: nyáron azonban „uralni" fogják a Dóm teret.
Novák Péter idén kétszeresen tér vissza a szabadtérire: főszerepet játszik a fesztivál egyik különleges hangulatú bemutatójában, a Dózsa-táncprodukcióban, emellett koreográfusként segíti testvére munkáját a My Fair Ladyben.

A várva várt kánikula a legjobb előjele annak, hogy jövő héten valóban elkezdődik a 2010-es szegedi szabadtéri idénye: a My Fair Lady sztárszereplői és alkotógárdája beköltözik a színházba, hogy éjt nappallá téve próbálják a musicalt, és pár nap múlva már egy szinte kész produkcióval kezdjék meg a próbákat a hatalmas Dóm téri színpadon, a már kész díszletek között. A színészek már az olvasópróbán egymásra hangolódtak, a mókásan pikírt Gálvölgyi–Széles–Bezerédi trió minden bizonnyal a jó hangulatú nyári estéken is ugratja majd egymást és társaikat.

Gálvölgyi János, Széles László és Venczel Vera a My Fair Lady budapesti olvasópróbáján. Fotó: Gordon Eszter
Gálvölgyi János, Széles László és Venczel Vera a My Fair Lady budapesti olvasópróbáján.
Fotó: Gordon Eszter

A hangulat nem csupán baráti lesz, hanem családias is: Novák Eszter rendezőnek meghatározó alkotóként nyújt segítő kezet testvére, Novák Péter, aki a darab koreográfiájáért felel. A néptáncos múlttal rendelkező, „polihisztor" Novák idén egy másik szép felkérést is kapott a szabadtéritől: ő alakíthatja a lázadó parasztvezért, Dózsa Györgyöt a tánckrónikában, amelyet Zsuráfszky Zoltán rendező-koreográfus ötletéből Vincze Zsuzsa írt.

A Dózsát még csak a címszereplőt játszó Novák és Zsuráfszky próbálja Budapesten. Július elején költözik le a stáb a napfényes körülmények közé, Szegedre, akkor csatlakozik hozzájuk a Ghymes együttes karizmatikus alapító tagja, Szarka Tamás – aki amellett, hogy a darab zenéjét szerezte, énekmondót alakít az előadásban –, valamint többek között a Honvéd Táncszínház, a Szeged Táncegyüttes és török, szlovák, szerb együttesek, zenészek.

A különleges hangulatú és képi világú előadás július 16-án és 17-én kerül színpadra, de előtte – július 2. és 11. között – bohókás jókedvvel és kitűnő színészekkel, így például Tompos Kátyával, Gálvölgyi Jánossal és Széles Lászlóval hangolódhatunk rá az izzó haragú Dózsa tetteire.

Jegyek és bérletek korlátozott számban

Az idei szabadtéri évad nemsokára elkezdődik a My Fair Lady bemutatójával, így nem meglepő, hogy már csak igen korlátozott számban kaphatók jegyek és bérletek az öt produkcióra. Aki nem szeretne lemaradni a Hair hippimusicalről vagy éppen a Carmen élményoperáról, két fagylalt között térjen be a Fesztivál Jegyirodába (REÖK, Tisza Lajos krt. 56.), és biztosítsa helyét a csillagtetős nézőtéren.

(X)

Olvasóink írták

  • 2. mucu 2010. június 15. 14:28
    „Novák Tatát nagyon értékelem! Örülök, hogy a gyerekei is alkotnak a Dóm téren.”
  • 1. szilléri 2010. június 13. 13:22
    „Az öreg Novák - népi táncos - csúcs !
    A ,,gyerök" még futott !

    De ki a rák a hármaska ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másodfokú árvízvédelmi készültség Szegednél

Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el szombat reggel a Tisza bal partján a szerb határtól a Maros torkolatáig, illetve a jobb parton szintén a határtól az algyői vasúti hídig. Tovább olvasom