Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Két növendéket szenteltek pappá szombaton Szegeden

Szeged - Szombat délelőtt szentelték fel azokat a papi növendéket, akik idén végeztek a Szegedi Hittudományi Főiskolán.
Évről évre egyre kevesebb a végzős, idén mindössze két növendéket szenteltek pappá Szegeden.

A családban egy-két gyerek van legfeljebb, ezért nem szívesen engedik el a szülők gyermekeiket erre a szép, de nem könnyű hivatásra - mondta el Kovács József, a Szegedi Hittudományi Főiskola rektora.

Egyházmegyénként változik a betöltetlen papi álláshelyek száma. Van, ahol csaknem 100 plébánosra lenne szükség, hogy a kisebb településekre is eljussanak a hívekhez. Ezzel szemben jelenleg 16-an készülnek a papságra Szegeden, de a 6 éves képzés alatt sokan lemorzsolódnak.

Illyés László Zsolt 8 évvel ezelőtt határozta el, hogy pap lesz. Erdélyből érkezett Szegedre teológiát hallgatni. Látta, hogyan dolgoznak, hogyan viselkednek, hogyan beszélgetnek, hogyan élnek az emberekkel együtt a papok és akkor érezte, hogy talán van benne valami, ami hasonló ehhez és szeretné ezt csinálni - mondta Illyés László Zsolt.

A felszentelt két ifjú plébános a határon túlról érkezett, de vannak egyházmegyék ahol szlovák, vagy éppen új-zélandi papok szolgálnak.

Idén összesen 48 új pappal gazdagodik a katolikus egyház.

Szombaton délelőtt Esztergomban Erdő Péter bíboros szentelte fel az egyházmegye 8 új papját. Esztergom mellett Pécsett, Veszprémben és Szegeden két-két papot, Pécsett pedig egy diakónust is szentelnek.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tájékoztatása szerint idén 48 új papot szentelnek, közülük 10 szerzetes. Az új papok létszáma egyébként csak eggyel alacsonyabb a tavalyinál, viszont sokkal magasabb a 2006-os 36-nál.

A 2007-es adatok szerint Magyarországon 1949 egyházmegyés és 358 szerzetes pap működik, az egyházmegyés papnövendékek száma 242 volt.

Olvasóink írták

 • 4. Évice 2008. július 12. 08:56
  „Nem is beszélve róla, hogy Vácon isvolt szentelés. Szintén 8-at áldozópapi, és 1-et szerpapi szolgálatra. Ez a cikk kicsit sántít.”
 • 3. Évice 2008. július 12. 08:54
  „Nekem is rögtön a plébános szúrt szemet... Gáz!”
 • 2. Pityuka 2008. június 15. 22:41
  „Ez tetszik : " a felszentelt ket uj plebanos " ...... Egy kicsit , utanna kerdezhetett volna a cikk iroja , hogy legalabb alap fogalmakkal tisztaba legyen .
  Ennel az szomorubb csak , amikor Gyulay puspok ur nevet pontos i=vel latom irva .”
 • 1. che 2008. június 14. 10:06
  „Nagy dolog ez mert kevés az utánpotlás de annál nagyobb szüksége lenne az embereknek a lelki támaszra (ingyen psichologusra) ha már a hit cikinek számít...! Sok sikert a felszentelteknek !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Anna nem kér a védelemből

Szeged - Nem kér a nemzetbiztonsági hivatali védelemből – és ellenőrzésből – a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke. Tovább olvasom