Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Két órára leállt az élet a szegedi polgármesteri hivatalban

Ma reggel két órára leállt az élet a szegedi polgármesteri hivatalban, ahol a köztisztviselők közel 60 százaléka sztrájkolt a béremelésért. Kilenc éve nem rendezte a kormány az önkormányzati dolgozók fizetését, akik közül sokan öt-tíz év munkaviszony után sem keresik meg a jelenlegi szakmunkás bérminimumot, bruttó 130 ezer forintot.
 szegedi polgármesteri hivatal köztisztviselőinek közel 60 százaléka - 330 dolgozóból 195 - vett részt a ma reggel 8 órától 10 óráig tartó sztrájkban. Papp Tibor alapszervezeti titkár a delmagyar.hu-nak elmondta, kilenc éve, 2008 óta nem emelték az önkormányzatnál dolgozó köztisztviselők bérét. - A kormány elismerte pénteken a követelés jogosságát, de még nem született megállapodás az illetményalap - ami jelenleg 38 ezer 500 forint - 60 százalékos emeléséről - mondta Papp Tibor. Megjegyezte, a kormányhivatalokban dolgozó köztisztviselők bérét átlagosan 30 százalékkal emelte nemrégiben a kormány. Az alapszervezeti titkár szerint nem a teljesítőképességük határán lévő önkormányzatoknak, hanem a kormánynak lenne kötelessége a helyhatóságoknál dolgozó köztisztviselők bérének emelése. Elmondása szerint egy középfokú végzettségű önkormányzati közszolgának a fizetése öt-tíz év munkaviszony után sem éri el a jelenlegi szakmunkás bérminimumot, ami bruttó 130 ezer forint, és a felsőfokú köztisztviselők is nagyon rosszul keresnek. Bár a hivatal meghirdette a figyelemfelkeltő kétórás sztrájkot, hétfő reggel is jöttek az emberek ügyet intézni.

- Ha jól elvégzik a munkájukat, akkor sztrájkoljanak a béremelésért. De addig, amíg csak tologatják az aktákat, nem érdemlik meg a fizetésemelést - mondta felháborodottan Kozák Csaba, aki építési ügyet szeretett volna intézni, és idegesen fordult ki az ügyfélszolgálatról. Mák Csaba egy deszki ingatlan használatbavételi engedélyét szerette volna elintézni. A 2005 óta Angliában élő férfi megértette a köztisztviselőket, mondván: Magyarországon senki sincs megfizetve, és csak kevesen tudnak megélni a munkájukból. A halaszthatatlan ügyeket a sztrájk ideje alatt is elintézték az ügyfélszolgálaton. Nagyimre Sándorné így tudta elintézni a gyógyszertámogatásával kapcsolatos ügyét. A 62 éves rokkant nyugdíjas nem tudta, hogy hétfőn sztrájk lesz a hivatalban, de egyetért a köztisztviselők követelésével.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyéves volt a legifjabb betyár Ásotthalmon

Egyéves volt a legifjabb betyár Ásotthalmon
Az egyéves Vonnák Kristóf volt a legifjabb betyár Ásotthalmon. Betyárosan jól állt kezében a miniostor. Tovább olvasom