Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Két Stadler ha találkozik

Ritka név a Stadler, Csongrád megyében egyedül a mezőgazdasági szövetség ügyvezetőjének családja viseli. Névrokonánál, az akasztói vállalkozónál viszont már többen bekopogtattak, hogy őket is Stadlernek hívják, ennek fejében némi vásárlói kedvezményben is reménykedtek. Lapunk összehozta a Stadlerek találkozóját.

Fotó: Segesvári Csaba
A sport szeretete közös vonás Stadler Ferencben, a Csongrád megyei mezőgazdasági szövetség ügyvezetőjében és Stadler Józsefben, a börtönviselt akasztói vállalkozóban, egykori milliárdosban. A Deszken élő ügyvezető fiatalon a Szentesi Kinizsiben focizott, majd a nagyszénási kézilabdacsapatban játszott, míg az áfacsalás miatt leültetett és országos hírnévre szert tett vállalkozó, az akasztói stadion építője a kilencvenes években százmilliókat költött a nevét viselő saját focicsapatára. Amikor a két Stadler kezet fog, abban rögtön egyet is értenek, hogy nagy szégyen volt a magyar válogatott máltai szereplése.

Állunk Solt határában, a Stadler Áruház udvarán, süttetjük magunkat a nappal, és megvárjuk, amíg Stadler József kiszolgálja egyik nagyobb vásárlóját. Akasztóról ugyanis a szomszédos Soltra tette át vállalkozása székhelyét, itt indított, amikor 2005-ben, jó magaviseletének köszönhetően, három év után kiengedték a kecskeméti börtönből. „Egy nejlonon, a földön kezdtem árulni" – emlékszik sokadik újrakezdésre Józsi bácsi (így szólítják a beosztottai).

Ma már áll az áruház, földszintje és az udvari sátor dugig áruval: Stadler márkájú, a Suzuki-logóra kísértetiesen hasonlító emblémájú ruhaneművel, bőrkabáttal, mosóporral, cipővel, sörrel.

Két Stadler egy asztalnál – József és Ferenc áványvíz mellett köti üzleteit. Fotó: Segesvári Csaba
A főnök rezidenciája az emeleten: az iroda, a bőr ülőgarnitúrás nappali, a konyha egy légtér, oldalt egy ajtó vezet a hálóba, ahol vetetlen ágy várja a munkában megfáradt vállalkozót.

Stadler Ferenc azt mondja, ha Orosházán élő öccsét is elvittük volna, akkor két Stadler József állhatna egymással szemben. A deszki ügyvezető miskolci származású apjának hiába volt kilenc testvére, csak ők viselik a családi nevet, a többi ágon magyarosítottak a háború után. Az akasztói származású vállalkozó apjáék is kilencen voltak testvérek: állítja, gyakran kopogtatnak nála olyan, magukat rokonnak nevező Stadlerek, akik némi kedvezményben is reménykednek vásárlásaik után.

A stadion az enyészeté

A régi dicsőségnek már nyoma sincs Akasztón, ahová mi Stadler Ferenc Fordjával érkezünk. A másik Stadler egy Mercedesszel fékez a létesítmény előtt. Nem szívesen nézegeti régi stadionját, csak a mi kedvünkért áll oda a kapuja elé. Most a felszámolóval pereskedik, s a szállót, irodákat, öltözőket befogadó több mint ötezer négyzetméteres épületet papíron már neki is ítélték. Azt tervezi, ha visszaszerzi a stadiont, megint összeverbuvál egy focicsapatot.

Józsi bácsi akár a nagycsaládosok egyesületébe is beléphetne, hiszen három gyermeke van, de ez csak a jópofizás szintjén hangzik el. Azért jön elő, mert Stadler Ferenc a deszki, 200 tagot számláló nagycsaládosok egyesületének motorja – ő feleségével négy gyermeket nevel –, és értő szemmel néz körül, lehetne-e a Stadler Áruház mosóporban, egyebekben a rászorulók olcsó beszerzési forrása. Az ügyvezető több szervezetnek is tagja vagy segítője, hisz a civil alapon szerveződő társadalomban. A másik Stadler inkább pénzzel támogat, amikor kijött a börtönből, az akasztóiak a vállukon vitték körbe. Józsi bácsi ma is pereskedik, szerinte jogtalan volt az áfacsalásért kapott szigorú büntetés, mivel „70 ezer vagon áruból csak 10 ezer nem volt tiszta". „Több adót fizettem, mint az összes Bács-Kiskun megyei vállalkozó együttvéve" – utal az APEH „hálátlanságára".

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felesküdött a szegedi képviselő-testület

Botka László polgármester és a szegedi képviselő-testület tagjai tegnap letették a hivatali esküt.… Tovább olvasom