Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Két szegedi diák lett a legjobb biológiából

Szeged - Szegedi az Európai Unió két legjobb középiskolás biológusa. A Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákjai aranyéremmel tértek haza Svédországból az európai természettudományos diákolimpiáról. Most Koreába készülnek a nemzetközi diákolimpiára.
Huszonegy ország legjobb középiskolás biológusait utasította maga mögé két szegedi gimnazista a Svédországban megrendezett uniós természettudományos diákolimpián. A két radnótis fiú az előzetes válogatóversenyeken az egész országban nem talált legyőzőre biológiából, így a nemzetközi versenyen ők képviselhették ezt a tárgyat a két magyar csapatban. Mivel pedig a nem hivatalos éremtáblázat szerint hazánk aranyérmes lett, nyugodtan kijelenthető, hogy Szentirmai Márton és Nászai Máté az Unió legjobb középiskolás biológusa.

A svédországi versenyen egyébként ők voltak a magyar csapat „vidéki" tagjai. Mivel komplex természettudományi megmérettetésről volt szó, egy-egy kémikus és fizikus dolgozott még velük – mindannyian fővárosi gimnáziumból érkeztek –, és együtt kellett megoldaniuk a versenyfeladatokat.

– Az egyik napon egy gyilkosságot kellett felderítenünk, hiszen a feladat az volt: mondjuk meg, ki ölt – természetesen a rendelkezésre álló adatok és nyomok alapján – mesélték. – Ez főleg biológia- és kémiatudást igényelt, a másik napon viszont vízvizsgálatot kellett végeznünk, ami nagyrészt fizika.

A diákolimpiát nyert Szentirmai Márton és Nászai Máté – felkészítő tanáruk Bán Sándor. Fotó: Veréb Simon

A diákolimpiát nyert Szentirmai Márton és Nászai Máté – felkészítő tanáruk Bán Sándor.
Fotó: Veréb Simon


A két 17 éves fiú júliusban Koreába utazik, ahol 70 ország legjobbjai vesznek részt a nemzetközi biológiai diákolimpián. Bár a svédországi versenyre is heti 2–3 pluszórával és otthon további napi 2 óra tanulással készültek az egyébként biológia tagozatos fiúk, felkészítő tanáruk, Bán Sándor szerint jelenlegi tudásuk kevés az ottani elvárásokhoz. Így hát képzik tovább magukat, még akkor is, ha már most is ők az Unió legjobbjai.

Csak külföldön ismerik el eredményeiket

Míg az uniós diákolimpia aranyérmeseit Európa legelitebb egyetemei tárt karokkal várják, a magyar felsőoktatás az itt elért eredményt nem ismeri el: az első hely még csak pluszpontot sem jelent a továbbtanuláskor. Máté – aki tavaly szintén aranyérmes lett ezen a versenyen – nem is marad itthon: a Cambridge-i Egyetemen várhatóan elég lesz felmutatnia két medálját, és már meg is kapja szobáját. Márton azonban, aki itthon szeretne orvosnak tanulni, ugyanúgy felvételizik, és ugyanolyan esélyekkel indul majd jövőre, mint bármelyik másik évfolyamtársa az országban.

Olvasóink írták

 • 5. szilléri 2010. május 25. 21:39
  „Végre egy jó hír !
  Gratula a srácoknak és a ,,tanerőknek" + szülők !”
 • 4. Rosmary53 2010. május 25. 20:41
  „Szívből gratulálok a diákoknak, felkészítő tanároknak egyaránt. Hogy hazánkban nem akceptálják ezt az eredményt (sem), már is látszik... kettőből egy külföldre megy... ez 50%. És persze, meg is értem. Itthon eltapossák, semmibe veszik a tudást. Ostoba ország!”
 • 3. hotzi 2010. május 25. 14:56
  „Kedves Tóthimi!
  Per pillanat a 480as pontrendszerben ugy emlékszem h aki az elsö 7 helyezettben végez az OKTV-n az plusz 50 pontot kap. De mivel összesen 80 pluszpont gyüjthetö igy ha van egy középfúku nyelvvizsgája az illetönek, amiért 35 pont járna ugyis csak 80at kapja meg. Ugy tudom h nemzetközi is versenyekért is jár vmennyi pont. De ez vicc hogy kintre hivják őket, itthon meg még csak keresni se kereseik az embereke, nemhogy külföldröl...”
 • 2. Tóthimi 2010. május 25. 11:02
  „Rosszul emlékszem?
  Régen az országos tanulmányi versenyek győzteseit és helyezettjeit felvételi nélkül felvették felsőfokú intézménybe.
  Változott?
  Ők pedig Európa legjobbjai!!!

  Gratulálok a tanáruknak, a diákoknak és szüleiknek!!!”
 • 1. .suhym. 2010. május 25. 08:42
  „Óriási GRATULÁCIÓ a gyerekeknek, és felkészítő tanárnak!

  "Míg az uniós diákolimpia aranyérmeseit Európa legelitebb egyetemei tárt karokkal várják, a magyar felsőoktatás az itt elért eredményt nem ismeri el: az első hely még csak pluszpontot sem jelent a továbbtanuláskor."

  Hmmmm.........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkoló autókból szívják le a drága benzint

Minden bizonnyal a történelmi csúcson lévő árak miatt szaporodnak az ilyen bűncselekmények Csongrád megyében is. Tovább olvasom