Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Két szegedi étterem a legjobbak között

Szeged - Két szegedi vendéglátóhely került a 100 legjobb magyar étterem közé a Dining Guide Étteremkalauz válogatásában.
Újabb kiadvány jelent meg Magyarország legjobb éttermeiről. „A gasztrosivatag kellős közepén azonban mintha történne valami" – olvasható a Dining Guide Étteremkalauz kritikájában a szegedi Bistorantról az interneten. A szerzők oázisként írták le a vendéglátóhelyet. Mellette a Tiszavirág került be a 100 legjobb étterem közé. A Dining Guide ítészei jelentős gasztronómiai bástyának nevezték.

A gasztrosivatag kellős közepén lévő oázisként jellemezték a Bistorantot. Fotó: Frank Yvette
A gasztrosivatag kellős közepén lévő oázisként jellemezték a Bistorantot. Fotó: Frank Yvette


Pástétom, csülök, pofa és oldalas

A Tiszavirágban előételként sertéspástétomot ajánlottak sós szilvával és házi kenyérrel 1250 forintért. A báránycsülök burgonyapürével és gyökérzöldséggel 4990 forintba kerül. A préselt malacpofa snidlinges körözöttel, rukkolával, házi kenyérrel 1180 forint a Bistorantban. Főételként a szilva barbecue oldalast választjuk kéksajtos salátával és sóban sült burgonyával. Ezért 2990 forintot kellett fizetni.
„A Tiszavirág, éppen a tiszavirág természetének ellentmondva helyezi vissza Szeged városát a magyar gasztronómiai térképre" – írják.

A Bistorantot 2012 decemberében, a Tiszavirágot 2013 májusában látogatták meg. Így fordulhatott elő, hogy a 2014-es kiadványban olyan szegedi éttermek is szerepelnek, amelyek már bezártak.

A toplistán javarészt budapesti éttermek sorakoznak, de a készítők szerint 26 vendéglőért vidékre is érdemes ellátogatni. A listát a két Michelin-csillagos budapesti étterem, a Costes és az Onyx vezeti. A legjobb vidéki étterem címét a székesfehérvári „67 étterem" hódította el. A két szegedi a lista utolsó negyedében szerepel.

– Nincs kompromisszum. Nem vagyunk hajlandók lejjebb adni a minőségből – jelentette ki Regdon Zsolt, a Tiszavirág séfje, amikor az elismerésről kérdeztük. – Kemény munka áll az eredmények mögött: éjjel-nappal dolgozunk – mondta.

Vendégek a Tiszavirágban. A Dining Guide az étterem személyiségét, hangulatát és a környezetet is értékelte. Fotó: Frank Yvette
Vendégek a Tiszavirágban. A Dining Guide az étterem személyiségét, hangulatát és a környezetet is értékelte. Fotó: Frank Yvette

Bodócs László, a Bistorant séfje azzal kezdte, az eredmény a konyha tavalyi teljesítményét tükrözi, amit nem megtartani szeretnének, hanem javítani. – Örülök, hogy bekerültünk a legjobb 100 közé. Sok munka van benne – tette hozzá.

Menük és pontok

A tesztelőnek végig kell ennie a menüt: egy előétel, egy leves, egy főétel és egy desszert. Amennyiben van heti vagy havi ajánlat, érdemes két tételt az állandó ételek közül és két ételt az ajánlatok közül választani. Az éttermeket 1 és 20 pont között értékelik a kritikusok. A Tiszavirág 11,5, a Bistorant 10,5 pontot ért el. A 10–12 pontos éttermeket így jellemzik: átlagosnál jobb, számottevő állandósággal, ismétlődően reményteljes étkezési nívóval.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagybevásárlás egymillióból

Egymillió forint lapunk nyereményjátékának fődíja, amelyből több mint egy évig járhatnánk nagybevásárolni. Tovább olvasom