Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Két szomszédvárból Szeged legnagyobb sulija

Rivalizált egymással éveken át az egykori 600. és a mellé épített 624. számú ipari szakmunkásképző, illetve újabb nevén a Móra és a Tápai. De a két szomszédvár most egyesül. Az így születő új, Szeged-Móravárosi Szakközép- és Szakiskola a megye legnagyobb középfokú oktatási intézménye lesz.
Rivalizált egymással éveken át az egykori 600. és a mellé épített 624. számú ipari szakmunkásképző, illetve újabb nevén a Móra és a Tápai szakközép- és szakiskola. De a két szomszédvár most egyesül. Az így születő új, Szeged-Móravárosi Szakközép- és Szakiskola a megye legnagyobb középfokú oktatási intézménye lesz, miközben itt talál otthonra a gépészet szakképzési centruma, szakképzés térségi koordinációs irodája, illetve a felnőttképzés szegedi bázisa is.

– Szakmai szempont és nem anyagi megfontolás indokolja a két intézmény összevonását. A lépést olyan lehetőség, ami eredményesebbé és hatékonyabbá teheti a szakképzési rendszert – hangsúlyozza dr. Szabóné Virág Katalin, jelenleg a Móra megbízott igazgatója.
– Itt az összevonás miatt nem lesz pedagógus elbocsátás, ellenben számos új feladatot vállal a tanári kar. Az új fölállás javítja az intézmény adottságait, s így még az eddigieknél is sikeresebben nyerhetünk el pályázati pénzforrásokat – teszi hozzá Feketű Béla, a Tápai igazgatója.

Szoros kapcsolatban

A szegedi közgyűlés februárban határozta el, hogy július 1-jei hatállyal összevonja a Móra Ferenc Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumot, valamint a Tápai Antal Szakközép- és Szakiskolát. A lépéshez pénzforrást nem rendelt az önkormányzat, vagyis az ide tervezett fejlesztéseket (például az országban már létező 16 térségi integrált szakképzési központhoz hasonlatos centrumot) a különböző pályázatokon elnyert támogatásokból reméli megvalósítani. Az összeolvasztás híre nem érte váratlanul e két intézményt. A Kálvária sugárúton, egymás szomszédságában dolgozó iskolák ugyanis – a korábbi rivalizálással szemben – évek óta együttműködnek. Nemcsak a kollégiumot és az ebédélőt használják közösen, hanem újabban szakmai téren is szoros a kapcsolat: mindkét iskola sikeresen pályázott a szakiskolai képzési programra, s például a múlt héten a Móra tanára osztotta meg tapasztalatait a Tápaiban dolgozó kollégáival.

Iránytű

A szakiskolában továbbtanuló diák 9. és 10. osztályban pályaorientációs alapokat kap: megismer több szakmát, a cégek és a munkaerőpiac igényeit, vagyis iránytűt kap a munka világában való eligazodáshoz, könnyebben dönthet arról, hogyan lép tovább. Például a Szeged-Móravárosi Szakközép- és Szakiskola diákja úgy végzi el a következő, szakmától függően 11., 12. osztályt, hogy megmaradt a nyolcadik végén megjelölt szakmacsoporthoz tartozó szakmánál, vagy saját intézményén belül „átevezhet", de az itt a kínálatban nem szereplő szakmát oktató másik szakiskolában is folytathatja tanulmányait. Úgy is dönthet: a szakközépiskolai osztályt elvégezve érettségit tesz.

Összesen 2200 diák

– A tanulókat sem éri hátrányosan az összevonás – állítja Feketű Béla, aki – információnk szerint – esélyes arra, hogy a két intézmény közös igazgatásával bízzák meg. – Sőt: szélesedik az intézményen belül válaszható szakképzési irányok és szakmák köre.

A mostani Mórából 1300, a Tápaiból pedig 900 diák „adódik össze", így születik meg Szeged és Csongrád megye legnagyobb középfokú oktatási intézménye, amit a két tantestület szerint Szeged-Móravárosi Szakközép- és Szakiskolának nevezhetnének majd. Itt koncentrálódik Szeged szakiskolai képzésének kétharmada. A 9–10. évfolyamon itt idén is 9-9 osztályban tanulnak az általános iskolán túljutott kamaszok. Az új intézményben összesen 19 szakmacsoport (például gépészet, építőipar, villamos-ipar, vegyipar, rendész, könnyűipar, közlekedés, ügyvitel, faipar, nyomdaipar, egyéb szolgáltatás), közel hatvan szakma közül választhatnak a diákok. Az összevonás nem csak a szegedieket érinti, ugyanis – a hasonló beiskolázási hagyományoknak megfelelően – a tanulók 60 százaléka a nagyváros határain túlról érkezik. A mostani 82 és 74 fős tantestület együttműködése is egyre szorosabbá lesz.

A gépészeti képzés bázisa

– Az összevonás oka: a két iskola szakképzésben elfoglalt helye, nem csupán földrajzi közelsége – érvel Virág Katalin, akiről úgy tudjuk, a jövőben a térségi szakképzési programiroda vezetőjeként dolgozik, így hét (mezőgazdasági, egészségügyi, építőipari-építészeti, közlekedési, kereskedelmi-vendéglátás, informatika, gépészeti) szakmacsoport oktatásának fejlesztését koordinálja. – Együtt, közös szakképzési stratégia alapján a pályázatokkal elnyerhető beruházások egy helyre koncentrálódhatnak a Szeged-Móravárosi Szakközép- és Szakiskolában, mely – a Déri Miksa Ipari Szakközépiskolával kiegészülve – a gépészeti szakmacsoport képzési bázisa. Ebben is együttműködünk a kamarával és számos, a régióban meghatározó szerepet játszó gazdálkodó szervezettel. Így, egy helyre centralizálva a gépészeti szakmákban használatos legújabb technika is megvásárolható, de azt minden olyan intézmény használhatja, ahol ilyen szakképzés folyik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilencven éve halt meg Tömörkény István

Kilencven éve hunyt el Tömörkény István író, régész és etnográfus, a Szeged környéki népélet írója,… Tovább olvasom