Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Két tannyelvűbe, alapok nélkül is

Csongrád megye - Szegeden négy nyelven is lehetőségük van a diákoknak két tannyelvű gimnáziumi képzésben részt venni, ám az általános iskolákban egyre kevésbé biztosítják hozzá az alapokat. A két tannyelvű osztályok átalakulnak: már nyelvtudás nélkül is lehetőség van ezekbe bekerülni. Szegeden kívül csak Vásárhelyen indítanak két tannyelvű osztályokat a megyében.
Az elmúlt években átalakult általános iskolai nyelvoktatás érzékenyen érintette a középiskolákat – azok közül is elsősorban a két tannyelvű képzéseket indítókat. Mivel ma már az első idegen nyelv minden gimnáziumban és szakközépiskolában az angol, az általános iskolák is döntően ezt a nyelvet preferálják. Az önkormányzati iskolákat alapul véve Szegeden közel öt és fél ezer gyerek tanulja, míg a németet kevesebb mint ezer, a franciát alig több mint 50, a spanyolt pedig egy sem. Ezek az adatok pedig azért is elgondolkodtatók, mert az angolon kívül említett másik három nyelvből is van lehetőség két tannyelvű képzésre a városban.

A Ságvári-gimnáziumban folyó francia két tannyelvű oktatás egyik bázisát jelentette a Bonifert Domonkos Általános Iskola, mostanra azonban ott is megszűnt a tagozat. – Egyre kevesebben jelentkeztek – magyarázta a változást Husztáné Gyursánszki Erzsébet igazgató. Hozzátette: a nem szakrendszerű oktatás miatt a gyerekek óraszámába sem fért már bele a kiemelt mennyiségű francia.

Történelemóra franciául a szegedi Ságvári-gimnáziumban. Egy év alatt a nulláról indulva is elérik a két nyelvű tanuláshoz szükséges szintet. Fotó: Frank Yvette
Történelemóra franciául a szegedi Ságvári-gimnáziumban. Egy év alatt a nulláról indulva is elérik a két nyelvű tanuláshoz szükséges szintet. Fotó: Frank Yvette

– A bázisunkat ma már csak a „kis Ságvári" jelenti, de onnan is főleg a haladó osztályba mennek a diákok – mesélt ennek a nyelvnek a háttérbe szorulásáról az igazgató, Dobi János. – A franciaoktatás viszont iskolánk legrégebbi sikerága, a két tannyelvű képzés is közel két évtizede folyik, így semmiképpen nem akartunk lemondani róla – tette hozzá a direktor.

Így született a döntés: jövő évtől gyakorlatilag előzetes nyelvtudás nélkül is lehetőségük lesz a diákoknak a két tannyelvű franciaképzésben részt venni. Igaz: a gimnáziumi évek így eggyel nőnek, hiszen a 9. évfolyam a nyelvtanulásról szól. Heti több mint 20 franciaórájuk lesz a jelentkezőknek, ennek köszönhetően 10. évfolyamra elérik azt a szintet, amellyel elkezdhetik a hagyományos két tannyelvű képzést. Ekkor csatlakoznak az osztályhoz majd azok, akiknek már megvan a stabil nyelvtudásuk.

A rendszer egyébként nem új keletű: a Tömörkény-gimnáziumban már 5 éve így indítják a spanyol két tannyelvű osztályt. Igaz: más lehetőség nem is lett volna, hiszen ezt a nyelvet egyetlen általános iskolában sem tanítják.

A gimnáziumok már előképzettség nélkül is felveszik a diákokat. Fotó: Frank Yvette
A gimnáziumok már előképzettség nélkül is felveszik a diákokat.
Fotó: Frank Yvette

– A német két tannyelvű osztályunk 1993 óta létezik, de oda is évről évre egyre kevesebb volt a jelentkező. Bár több általános iskolában magas szinten oktatják ezt a nyelvet, valamiért elfogytak azok, akik stabil tudásukkal felvételizni mertek – mondta el Kühn János igazgató. – Miután a város felkínálta a spanyol osztály indításának lehetőségét, úgy döntöttünk, hogy az 5 éves képzés rendszerét a németre is alkalmazzuk. Így most mindkét nyelvből megvan a lehetőség, hogy akár előképzettség nélkül nekivágjanak a diákok, hiszen az első évben heti 19 órában tanulják a nyelvet.

Vásárhelyen hetediktől

Szegeden kívül csak Vásárhelyen indítanak két tannyelvű képzést, mégpedig a Németh László Gimnázium és Általános Iskolában. Német és angol közül választhatnak a diákok, akik a hetedik és nyolcadik osztályban emelt óraszámban tanulják a nyelvet, a kilencedik, nyelvi előkészítő évfolyam az intenzív képzésé, és tizediktől három, tieznegyediktől négy tantárgyat idegen nyelven tanulnak – tájékoztatott Árva László igazgató. A jelentkezésnek itt sem feltétele, hogy a diák korábban is tanulja a németet vagy angolt.

Anyanyelvi szintű tudást kapnak

A két tannyelvű képzést kínáló középiskolák tapasztalatai szerint ez a képzésforma a létező legjobb a nyelvtanulás szempontjából. Mint mondták, gyakorlatilag anyanyelvi szintű tudást kapnak a fiatalok, ráadásul nemcsak alap-, hanem bizonyos szakmai szókincsük is lesz. Az érettségi mellé felsőfokú nyelvvizsgát is kaphatnak, ráadásul az idegen nyelv olyannyira az életük részévé válik, hogy sokkal kevésbé felejtik el akkor, amikor már nem foglalkoznak napi szinten vele.

Olvasóink írták

 • 15. SZEMOKA 2010. november 22. 09:18
  „Nem "kéne" még ezt a cikket innen levenni?”
 • 14. Alsóváros 2010. november 19. 09:17
  „Miért egy 3 napos cikk a vezércikk?”
 • 13. precision2000 2010. november 16. 19:19
  „ukk-mukk-fuck igazad van! Felhúztam magam, és nem olvastam végig cikket. Azóta sem. Hogy lehet ilyen baromsággal indítani a cikket???”
 • 12. Liberation 2010. november 16. 18:05
  „Előbb magyarul kellene megtanulni az itt kommentelők többségének, ez ugyanis a szövegértelmezés miatt elkerülhetetlen.”
 • 11. soligor 2010. november 16. 17:08
  „a Kőrösy nyelvi szakra nem lehet németes sulinól menni
  a keresztfiam németes és közölték vele csak angolosokat vesznek fel
  ez a cikk több mint ciki
  és sértő a jóhírű gimnáziumokra nézve”
 • 10. csíkos_sál 2010. november 16. 16:45
  „de senki nem érti hogy azokról a gimnáziumokról van szó, ahova tudás nélkül lehet bejutni???”
 • 9. ivando 2010. november 16. 16:10
  „ez a cikk, ez ciki...minden szinten, hiszen a Deákba kéttanyelvű részére nem lehet bejutni nyelvtudás nélkül..”
 • 8. dublin 2010. november 16. 15:15
  „az, hogy a Deák kimaradt, azért ciki, mert Tímár Kriszta deákos volt ...”
 • 7. ukk-mukk-fuck 2010. november 16. 14:56
  „4. hozzászólás precision2000 2010.11.16. 12:31

  máshol sem lehet tudás nélkül bejutni német vagy angol szakra.
  a spanyolról (tömörkény) és franciáról (ságvári) volt szó, amiket nem nagyon tanítanak elemi osztályokban.
  nem ártana végig olvasni a cikket:-))”
 • 6. jozko 2010. november 16. 14:33
  „3. AN :

  Köszönöm az egyetértést!
  A baj csak az, hogy ettől még marad minden a régiben!

  A régi "uram-bátyám" viszonyt ma már ugyan kapcsolati tőkének hívják!
  Vagy idegen nyelven relációknak...”
 • 5. favágó 2010. november 16. 14:20
  „4! ha átmegy a KIsalföldhőz jobb lesz?:-)”
 • 4. precision2000 2010. november 16. 12:31
  „A DEÁK gimnázium kéttannyelvű tagozatára, kedves és tájékozott Délmagyar, nem lehet nyelvtudás nélkül bejutni. Bár mindegy, hiszen a DM szerint a Deák nem tartozik a szegedi kéttannyelvű gimnáziumok közé.

  TÍMÁR KRISZTA HOLNAP IS A DM-NÉL FOG DOLGOZNI?????”
 • 3. AN 2010. november 16. 11:14
  „jozko, teljesen egyetértek!
  Nem ártana már egy átvilágítás bizonyos közintézményekben. Gondolok itt az önkormányzata (megyei, városi) az apehra, az egyetemre, stb.
  Tudok olyanról, hogy 50 évvel ezelőtti gyors- és gépíró iskolai végzettséggel valaki csoportvezető lehet az EGYETEMEN!!!!!!! Ráadásul nyugdíj mellett! Jól képzett, fiatalok meg kínlódnak munka nélkül.
  Ez a magyar virtus!”
 • 2. favágó 2010. november 16. 07:51
  „A Deák valamiért kimaradt! :-(”
 • 1. jozko 2010. november 16. 07:36
  „Az utolsó mondat a slusszpoén:
  Az idegen nyelv Anyanyelvi szinten.../ olyannyira az életük részévé válik, hogy akkor sem felejtik el, ha már nem foglalkoznak vele napi szinten!

  Magyar virtus!
  Taníttatjuk a gyerekeinket két idegen nyelven is-a végén esélyük lehet arra, hogy munkanélküliként vagy minimálbéren "létezzenek", amikor mondjuk a közszférában jól fizetett állásban dolgoznak azok, akiknek valaogy sehogy sem akar összejönni a nyelvvizsga!
  Sem lovári nyelven, sem eszperantóul!

  Ez ám a luxus-magyar módra!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vallottak a képviselők - 13 ingatlan a csúcs

Bár a képviselői vagyonnyilatkozatok nyilvánosak, a szegedi önkormányzati képviselők önvallomását nem lehet a város honlapján olvasni. Ki kell kérni magunknak. Tovább olvasom