Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Két turulista párbaja Szegeden

Két turulista összekapott a március 15. beszéden, és párbajoztak, pedig már 1938-ban is tilos volt. Hamarosan nyílik a DélmagyArchívum!
Korabeli beszámoló a Délmagyarország 1938. június 22. számában. Rövidesen megnyílik a Délmagyarország kereshető archívuma! Kattintson a nagyobb képért!
Korabeli beszámoló a Délmagyarország 1938. június 22. számában. Rövidesen megnyílik a Délmagyarország kereshető archívuma! Kattintson a nagyobb képért!
Két turulista párviadalának ügyét tárgyalta 1938. június 21-én a szegedi törvényszék - írja a Délmagyarország korabeli lapszáma. Íme a sztori:

"Dr. Schneider Jenő joghallgató és ifjú Somkuthy József joghallgató március 25-én kardpárbajt vivtak a Honvéd-téri laktanya vívótermében. A párbaj előzménye az volt, hogy az egyetemi ifjúság egy része nem helyeselte, hogy a Turul bajtársi szövetség [honnan is ismerős ez...?]dr. Schneider Jenőt jelölte ki a március 15-i emlékünnepély ifjúsági szónokául.

Ezt, ifj. Somkuthy József egy egyetemi hallgatókból álló társaságban szóvá tette és azt mondta, csodálkozik rajta, hogy egy német érzelmű turulista tartja a március 15-i beszédet. Ezért, a kijelentésért Schneider provokáltatta Somkuthyt. A segédek kardpájbajban állapodtak meg, a párbajt március 25-én délelőtt megtartották. A párbaj során mindkét fél megsebesült. Schneider a bal arcán, Somkuthy a jobb arcán kapott sérülést. A felek a párbaj után sem békültek ki.

A párviadalról tudomást szerzett a rendőrség is és megindította a nyomozást. A tegnapi bírósági tárgyaláson csak Schneider jelent meg, Somkuthy ügyét elkülönítették. Schneider a párbaj előzményeiről nem nyilatkozott. A biróság rövid tárgyalás ulán meghozta ítéletét és Schneider Jenőt párviadal vétsége miatt kétnapi államfogházra itélte."

Jövő héten megnyílik a Délmagyarország újság kereshető adatbázisa, amelyet a SZTE Klebelsberg Könyvtárban és a Somogyi-könyvtárban digitalizáltak. A szabadon elérhető archívumban 1910 és 1945 közötti Délmagyarország lapszámok teljes szövegében lehet majd keresni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi lány a fortyogó Hawaii-on

A Mauna Loán élt több mint fél évig Réder Zsófia, miután szinte véletlenül került a… Tovább olvasom