Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Két vádlott meghalt a büntetőper alatt

Kilenc évvel azután, hogy meggyanúsították hivatali visszaéléssel, meghalt K. Sándor, a katasztrófavédelmi igazgatóság korábbi igazgatóhelyettese. Az ügyben – amely a 2006-os árvíz utáni fertőtlenítésről szól – még tart a büntetőper. A közelmúltban egy másik vádlott is elhunyt.
A 2006-os árvíz után a B. S. Alfa Bt. az érintett területek fertőtlenítésére szerződött az önkormányzatokkal. A településeken úgy tudták, ennek költségét ki fogja fizetni az állam, de ez nem így történt, mert utóbb szükségtelennek ítélték a munkát. Az ügyből eljárás lett, a vádirat szerint a cég többek közreműködésével 93 millió forintot csalt ki az önkormányzatoktól.

A Szegedi Járásbíróságon tárgyalt büntetőpernek tizenkét vádlottja volt idáig, ám közülük kettőről már nem mondatik ki, bűnös volt vagy ártatlan. B. Zoltán negyedrendű vádlott június 11-én hunyt el a Szegedi Fegyház és Börtön hivatalos értesítése szerint. A napokban pedig a hatodrendű vádlott, K. Sándor, a katasztrófavédelmi igazgatóság korábbi igazgatóhelyettese halt meg, erről a megbízott ügyvéd tájékoztatta a bíróságot a csütörtöki tárgyaláson. B. Zoltán ellen Tóth Tibor bíró megszüntette a csalás vádjával indított büntetőeljárást. K. Sándort hivatali visszaéléssel vádolták, mondván, közbenjárt, hogy az első- és másodrendű vádlottak cége kapja meg a fertőtlenítőmunkát az árvíz után. Ő azzal védekezett, hivatali kötelességét teljesítette, amikor a cég ajánlatát továbbította. Az ő esetében várhatóan a legközelebbi tárgyaláson szüntetik meg az eljárást.

A kilenc éve történt esettel kapcsolatban megidézett tanúk közül három nem jött el. Meg tudta viszont hallgatni a bíróság többek között Betyó Jánost, a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének közegészségügyi-járványügyi felügyelőjét, akit az árvíz után a regionális tiszti főorvos küldött Csongrád megyébe. Mint mondta, szakmája szabályai szerint árvíz, belvíz után az érintett lakóteret, a ház belsejét és közvetlen környezetét szokás fertőtleníteni, a szántóföldet, az árteret, a töltés mentett oldalát nem indokolt. T. József, Hódmezővásárhely korábbi alpolgármestere, a harmadrendű vádlott fölvetette, Vásárhely esetében a töltés fontos, nagy forgalmú kirándulóhely útvonala is egyben. Mindszenten akkor temetési tilalmat rendeltek el, és a sírkert a töltéstől 300 méterre található.

A tanú azt mondta, ennyi év távolából és innen nem lehet megítélni, hogy ebben a két esetben közegészségügyi szempontból indokolt volt-e a fertőtlenítés, ő az általános gyakorlatot mondta el. Ezt – emlékeztetett T. – nyilván tudta akkor az ÁNTSZ is, amely képviseltette magát a megyei védelmi bizottságban. S. Ágoston, az elsőrendű vádlott arra emlékeztette a jelenlévőket, akkor Gráf József agrárminiszter sertéspestisveszélyről beszélt. A gáton védekezők a vízben tocsogva dolgoztak egy-egy helyen – vajon ott sem volt indokolt a fertőtlenítés? A tanú szerint a személyi higiéniára ilyen esetben is kell ügyelni, de a terület lepermetezését nem írják elő. Vaskeba Györgytől, a szegedi önkormányzat városüzemeltetési irodájának akkori munkatársától azt kérdezte a bíró, mi alapján írta alá a fertőtlenítésről szóló teljesítési igazolást, amelyen az állt, a végrehajtás 80 százalékban kész. A tanú azt mondta, a szerződések megkötésekor szabadságon volt, és a teljesítést nem ő ellenőrizte, hanem a munkatársa. A fertőtlenítés ügyében K. Sándorral egyeztetett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Heteken belül elkezdik építeni a határkerítést

Lázár János szerint heteken belül megkezdődhet a szerb–magyar határra tervezett, 4 méteres kerítés építése. Tovább olvasom