Délmagyar logó

2016. 09. 28. szerda - Vencel 9°C | 22°C

Két vendégkoreográfussal készül Műpa-premierre a Szegedi Kortárs Balett

Két vendégkoreográfussal készül Műpa-premierre a Szegedi Kortárs Balett
A Budapest Táncfesztiválra készül a Szegedi Kortárs Balett: február 27-én mutatják be a Műpában a Baby Boyt. A darabot az izraeli-holland koreográfuspáros, Uri Ivgi és Johan Greben rendezi, a zenéjét Tom Parkinson szerezte.
Új produkciójuk keddi sajtótájékoztatóján Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója elárulta: a mostani bemutatót nem tervezték előre, hanem évad közben érkezett a felkérés a Budapest Táncfesztivál részéről. – Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy premierrel készülhetünk a fesztiválra – mondta Pataki András. – Ugyanakkor nagy fejtörést is jelentett, kit kérjünk meg a koreografálásra. Végül Uri Ivgit és Johan Grebent kerestük fel, akiknek ez már a második közös szegedi munkájuk.
 
Két vendégkoreográfussal készül Műpa-premierre a Szegedi Kortárs Balett


– Számomra Szeged olyan, mintha hazajönnék – mesélte az izraeli származású Uri Ivgi. – Izgatottak vagyunk a közeli premier miatt, mert váratlanul jött a kérés, gyorsan kellett létrehozni a darabot.

– Gyorsabban és magabiztosabban rendeztünk, mint az első közös darabunk, a Carmen esetében – erősítette meg Johan Greben. – A munkánkat Tom teszi teljessé, ő és a zenéje teremti meg az egyensúlyt, és rakja helyére a részleteket.

Tom Parkinson zeneszerző nagy álma volt, hogy végre együtt dolgozhasson a neves koreográfuspárossal és a szegedi társulattal. A próbákon folyamatosan alakítja a zenét, belekomponálja a felvett zörejeket, így még erősebbé teszi zene és mozgás összhangját.
 
Két vendégkoreográfussal készül Műpa-premierre a Szegedi Kortárs Balett


A Baby Boy politikai üzenettel bíró darab, megjeleníti a világban történő katasztrófákat: háborúk, szegénység, menekülés, kirekesztettség fejeződik ki benne. A színpad egyetlen hatalmas vörös doboz, és csak a táncosok arcáról és mozdulatairól olvasható le, mi zajlik a falain kívül.

A Műpában tartott február 27-i bemutató után a produkció március 18-án debütál majd Szegeden, a nagyszínházban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földárverések: indul a második forduló

Március 1-10. között megint földárverések lesznek Szegeden és Hódmezővásárhelyen, a szokott helyszíneken. Tovább olvasom