Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Kétmilliós tartozás nyomja minden magyar vállát

Szeged - A 2002 és 2010 közötti államadósság-növekedés okainak vizsgálatára alakult parlamenti albizottság szerint politikai bűnt követtek el Magyarország eladósítói – kérdés, kiket és hogyan vonnának felelősségre. Az adósságráta további csökkentéséhez újabb gazdasági fordulat kell.
Több mint kétmillió forint tartozás nyomja minden egyes magyar állampolgár vállát. Márciusban történelmi csúcsot ért el az államadósság: 20 ezer 812 milliárd forintra, a GDP több mint 80 százalékára nőtt.
Azóta ugyan Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette: megnyertük az első csatát az államadóssággal folytatott háborúban, és július 1-jétől 1345 milliárd forinttal, 4 százalékponttal csökkentettük a tartozást a magánnyugdíj-pénztári vagyon egy részének felhasználásával, de a GDP-hez viszonyított 77 százalékos államadósság még mindig igen magas. A CIA Factbook adatai szerint hazánk 2010-es, 79,6 százalékos „teljesítménye" (amely a számítási módszerek eltérése miatt az Eurostatnál 80,2 százalék) a 18. legmagasabb a világon. Az élen Japán (225 százalék), Saint Kitts és Nevis (185), valamint Libanon (150) áll. Hét európai országot előzünk meg.

Ismert: a kormány egyik legfőbb célja az államadósság csökkentése. Erre fordítja a magánnyugdíjpénztárakból származó több mint 2900 milliárd forint jó részét is. Önkéntes adakozásra is felkérte a magyar polgárokat: Nyugdíjreform és Államadósság-csökkentő Alapot hozott létre – Kiss-Rigó László, a Szeged–Csanádi Egyházmegye püspöke például április közepén jelentette be, hogy 100 millió forintot különítettek el a célra idei költségvetésükben.

A 2002 és 2010 közötti államadósság-növekedés okainak vizsgálatára parlamenti albizottság alakult. A testület – amelyben az LMP és az MSZP nem vesz részt – vasárnap egyhangúlag megszavazta jelentését. E szerint az államháztartási, a számviteli és a költségvetési törvényt is megsértették a 2002 és 2010 között regnáló szocialista, szabad demokrata kormányok – Szijjártó Péter (Fidesz), az albizottság alelnöke úgy fogalmazott: politikai bűnt követtek el Magyarországgal szemben. A jelentés szerint nem külső kényszer, hanem gazdaságpolitikai hibák sorozata, kormányzati alkalmatlanság és a magánérdekek közérdek elé helyezése áll az adósságnövekedés hátterében. Az albizottság az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési, valamint az alkotmányügyi bizottságához fordul, hogy a politikai felelősség mellett az akkori kormányok jogi felelősségre vonásának lehetőségét is vizsgálják meg.

– Klasszikus szabály: nincs bűncselekmény törvény nélkül, nincs büntetés törvény nélkül – mondja Tóth Károly szegedi alkotmányjogász. Vagyis senkit sem lehet olyanért felelősségre vonni később, ami az elkövetéskor nem bűncselekmény. A visszamenő hatályú büntetés alkotmányellenes lenne. Márpedig jelenleg nincs olyan jogszabály, büntetőjogi tényállás, amely alapján bárkit is bíróság elé lehetne állítani például az államadósság „elszaladásáért".

Mi történt 2002 és 2010 között Magyarországon? Miért kezdett újra emelkedni az 1993-ban 88,7 százaléknál tetőző, de a 90-es évek közepétől a gazdaságpolitikai stabilizáció hatására erőteljesen csökkenő adósságráta?

– A 2000-es évek közepe óta lényegében megállt a gazdasági növekedés Magyarországon. E nélkül nincs lehetőség az államadósság csökkentésére, még drasztikus megszorítással sem. A problémát inkább az jelenti, hogy hazánk lassan az összes közgazdasági elméletet kipróbálta a gazdasági növekedés tartós beindítására és az államháztartás rendbetételére: a tb-járulék csökkentését, lakáshitelprogramokat, adójóváírás bevezetését, az áfa csökkentését, majd növelését, társaságiadó-csökkentést, átfogó kiadáscsökkentéseket, egykulcsos szja bevezetését és az adójóváírás szűkítését – ad magyarázatot Kiss Gábor Dávid, az SZTE GTK Pénzügyek és Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Intézete Pénzügytani Szakcsoportjának egyetemi tanársegédje. A válság a belső kereslet mellett ugyancsak visszafogta a külföldi beruházásokat, még jobban visszavetve a gazdaság bővülését. A magyar államadósság mértékét a központi költségvetés mellett a társadalombiztosítás hiánya és az állami vállalatok veszteséges működése is duzzasztja. Kiss Gábor Dávid aláhúzza: ambiciózus a kormány államadósság-csökkentő elképzelése, de a sikerhez tartós gazdasági növekedésre és a foglalkoztatottság bővülésére van szükség. Kérdés, az állam önmagában képes-e beindítani ezt a folyamatot.

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. W666W 2011. augusztus 04. 11:09
  „Annyi lenne a kérdésem a nagyon nem tisztelt mostani Rohadt narancs kormányhoz!!!!
  Ha kifizetem a 2.000.000 millió forintot akkor abbahagyják a sanyargatásomat és nem akarják az MT ben még azt a kicsit is elvenni ami eddig járt ??? Gondolok itt a "vitaanyagban" meglebegtetett pótlékdolgokra pl..ha mindez létrejön ami a vitaanyagban le vagyon írva jövöre írdd és mondd nettó 20.000 forinttal fogok kevesebbet keresni..tehát megkérdezem mégegyszer ha kifizetem a RÁM esö 2.000.000 forintot akkor BÉKÉN HAGYNÁNAK VÉGRE ????? SZERETNÉK NYUGODTAN ÉLNI ÉS NEM ARRA GONDOLNI, HOGY AZ AKTUÁLIS KORRMÁNY HOGY ÉS MIKÉNT AKAR NYOMORBA DÖNTENI MEGGYILKOLNI ÉS MILYEN VÁLTOZATOS MÓDON MEGÖLNI !!!!!!!!!!”
 • 53. karelsloboda 2011. augusztus 03. 10:45
  „Sajnálattal de én leírom; Én sajnos a Fideszre szavaztam, de hozzá tartozik az igazsághoz az is, hogy a szavazatom az érvénytelen szavazatok listáját gyarapította, mivel egy x nem volt jól bejelölve ... (ez már mentegetőzés)
  De azt is hozzá teszem; Ennek ellenére nagyot hibáztam, mert rossz döntés volt! Sajnálom!
  Azért döntöttem így mert a Fidesz sok ígéretei között a fiatalok lakáshoz való jutását, illetve a lakásvásárlást is megsegíteni kívánta. Na persze ebből nem lett semmi! Persze felvettünk egy frankos hitelt ami következménye az lett, hogy a törlesztő részletek több mint a duplájára nőttek és így a fedezetnek adott ingatlan szépen lassan a bank kezébe vándorol ... Persze ez is csak egy a sok közül, és ez is az én hibám, vagy is mondhatnánk az Egyén gondja.
  Minek vett fel hitelt, stb... Na mindegy.
  De a Fidesz nem ,hogy segített volna a kihasználtakon, hanem a beléjük döfött tőrt meg is forgatta. És teszi ezt újra és újra! Mit gondolnak a kedves éppen hatalmon lévő politikus urak? Meddig lesz ez még így?
  És még én tartozom 2 millióval? Azzal a pénzel amit szétloptak? Szétosztottak?
  Nem a Magyar embert kellene segíteni a hitelből amit a nyakunkba varnak? Miért veszik fel szépen sorra a hitelt? És nem csak az MSZP hanem a Fidesz is gyarapítja ezt! Miért van az, hogy a Nagy multinak kell adni támogatás jogcímen, vagy éppen a nagy befolyású győri autó gyárat kell segíteni milliárdokkal? Csak mert munkát ad a magyarnak? A magyar nem tud munkát adni a honfi társának? Azt nem kell segíteni a saját hiteleivel? Ha már úgy is ő fizeti vissza? Végső soron tesszük ide oda a milliárdokat, vége az, hogy Mi magyarok tartozunk mindenkinek.

  Nem kellett volna ellopni, csalni és ezt nézni! A Fidesz nem volt ott évekig? Na persze, csak éppen ők is loptak mint a többi! Hagyták had mennyen szépen a maga útján a dolog, hiszen egy csónakban eveztek, a világ meg elég nagy. Törvényekre hivatkoznak? Ha nincs hát hoznak olyat amilyet akarnak.
  Én nem ismerem ezeket név szerint, csak azt látom nem jó ez így! Nem lesz ennek jó vége!
  Külföldre kell menni dolgozni mert ott éppen megfizetnek? Lassan Európa söpredékeinek tekintenek minket és úgy is kezelnek, Nem igaz? Nézzünk szét! Hogy juthattunk idáig?
  Felháborító! Valaki ezért meg fogja fizetni az árat! És az nem feltétlen az lesz aki vádaskodik!
  A felelősség egyetemleges! Mind egytől egyig vétkes! Igazságot akarnak? Nézzük a 15-20 évet!
  És ne a politikusok számoltassák el magukat! Tisztességes pártatlan politikától mentes bíróságot!”
 • 52. saturnus 2011. augusztus 03. 07:42
  „Az adóság spirál oka a rendszerváltás óta ,fő oka az állami vezetés kormányostol,állami vállalati vezetőktől a kapzsi maszekokig bezárólag a mai napig mind bűnös.Mert elhibázott politikai és gazdasági döntések vezettek oda ami mára kialakult. Ebbe minden politikai vezető és párt a mostani is bőségesen részt vett .Soha nem fizették meg a dolgozókat európai módon,minimálbérért csökevényes bérekért adható nem adható játékkal elszegényítették az embereket. Miközben soha nem gondoskodtak munkahelyek megteremtéséért. Ők saját vagyonuk gyarapításáért mindent megtettek ugyan úgy mint a bankok is,főleg. Tehát mindezek az embereknek a vádlottak padjára kell ülniük és a vádlók is börtönbe kerülhetnek.”
 • 51. qrumpli 2011. augusztus 03. 04:26
  „Bagatell összeg!
  Mellény zsebből ki lehet fizetni!
  Egyébként teljesen mindegy 2 vagy 10 milla mert egy sincs.
  Aki csinálta az adósságot fizesse is ki!
  Nem azért dolgoztam egy életen át,hogy politikusnak nevezett <moderálva> helyett fizessek”
 • 50. kumisz 2011. augusztus 02. 21:55
  „22,23 majd rájöttök!”
 • 49. dodoni 2011. augusztus 02. 21:47
  „Mikor ér el a fejekbe, úgy fent, mint lent, hogy a magyar gazdaság zuhanásának egyik legfőbb alapja: a keresők-eltartottak arányának folyamatos romlása, amelynek viszont a több mint fél évszázad óta elégtelen születésszámok állnak a hátterében, vagyis az a egészségtelen előjelű elöregedés, az, hogy a társadalomban lassacskán a vének kerülnek többségbe.”
 • 48. nemecsekerno_007 2011. augusztus 02. 20:41
  „Egyébként meg kimeríti a hűtlen kezelés fogalmát ami az elmúlt években folyt. Persze azért ezek is vigyázni fognak arra, hogy ne ássanak túl mélyre. Most jól jön a cirkusz amikor a megszorításokat kell elindítani : )
  Persze sok választásunk nincs, szénné vagyunk adósodva, sok a munkabért terhelő járulék, túl nagy az állami apparátus, sok az ingyenutazó meg az adófizetők pénzén tanult diplomás.

  Szükségünk van nekünk annyi önkormányzatra mint Nagy-Britaniában? : ) Na ugye”
 • 47. nemecsekerno_007 2011. augusztus 02. 20:18
  „"Klasszikus szabály: nincs bűncselekmény törvény nélkül, nincs büntetés törvény nélkül"
  Az is klasszikus mondás, hogy "ahol akarat van, ott van mód is" Ez a mi kis banándemokráciánk egyik lépfenéje, hogy jogászok "csinálták" a rendszerváltást. Csak papír, mert a gyakorlatban egyáltalán nem védi a kiszolgáltatottakat, illetve ha egy-két szottyadt ürge kitalálja, hogy erre v. arra nem mehet az autópálya azokkal meg nem tudnak semmit sem csinálni. A lefizetettekről meg már nem is beszélnék.

  A jogi képzéssel is az a baj mint a többivel. Elméletben k***a jó, de a gyakorlathoz nem sok köze van : ( Ja meg ugyanazok a vén ...... oktatják mint 20 éve.
  Meg egy volt párttitkár-helyettes az egyik alkotmánybírónk. Hát gratulálo!”
 • 46. KamuNeni 2011. augusztus 02. 20:17
  „Undorito meg olvasni is.”
 • 45. nemecsekerno_007 2011. augusztus 02. 20:12
  „41. frakk 2011.08.02. 18:20

  Szépen összefoglaltad, nagyjából ez van : ( A legnagyobb baj az, hogy ehhez egy csomóan asszisztálnak mert részben vagy egészében egzisztetciálisan is függnek tőle.

  Amíg itt országos botrány lesz a tandíj, fizetős egészségügy vagy bérbefagyasztás emelegetése után, addig itt sok változás nem lesz. A mostani kormány kicsit elmozdult egy jobb irányba, de túl sok az ellenérdek : (
  Akik 40 évesen nyugdíjba akarnak menni, nem képesek felfogni, hogy hiába engedné ezt meg nekik az állam továbbra is, azzal csak azt érnék el, hogy 4-5 év múlva a pénz amit kapnak feleanynit fog érni. Mivel nincs mögötte valódi érték. Vagy ki nem hallott már az inflációról v. a vásárlóerő paritásról. Kádár népével nehéz kapitalizmust építeni : (”
 • 44. Evelyn_26 2011. augusztus 02. 19:49
  „A magánemberek nyugdíjának elvétele hamisság, amiért felelni fognak az elkövetők. Nem most, lehet hogy nem is 2014-ben azonnal, de biztosan felelni fognak.”
 • 43. balihoho 2011. augusztus 02. 19:18
  „Bizony! Széchenyiék voltak az igaz MAGYAROK! Nem sajnáltak a vagyonukból adni, hogy az országot jobbá, élhetőbbé tegyék! Mostani gazdagjaink? talán Csányi adakozása ami megemlíthető, de a többi?”
 • 42. Power 2011. augusztus 02. 18:23
  „Érdekes, hogy most nem hallani a milliárdosainkról. Széchenyi egy egész évi jövedelmét ajánlotta fel a Magyar Tudományos Akadémia megalapítására.”
 • 41. frakk 2011. augusztus 02. 18:20
  „A megvezetés tovább tart. Az államadósság meg nem kérdés, hanem egy meglévő függőség. Hol is a probléma.??
  A politikai pártok felelőssége megkérdőjelezhetetlen., és a döntéshozó helyzetben lévő közszféra tapsikolta el a pénzt. A pénz egy szűk körben tünt el. Pályázatok, állami kiadások, önkormányzati kiadások, közintézmények működési költségei, felduzzasztott közszféra fizetései, végkielégítései, közbeszerzések, közkiadások, állami pénztárak, közműcégek árképzései, ezek felelőtlen rablógazdálkodása. Továbbra is létezhet a MÁV, a BKV, na és a többi "faljavított" MOL, OTP egyebek. Szétprivatizáltak mindent többszörösen. Írgalmatlan pénzeket loptak el, és ehhez a törvényeket úgy alakították, hogy ezt megtehessék. Az összes ellenőrző testületet megszüntették, leépítették, csak színlelt szerepet kapnak a meglévőek is. A szervek kerékpártolvajokat üldöznek, biztonsági övek be nem kapcsolóira hajtanak látványosan. És látványosan a milliárdos "események " nem haladnak közben. Az ügyészségek, Bíróságok munkája diszkriminatív, és mélyen kifogásolható. Minden az időhúzás, és a fennálló állapotok továbbvitelére tendál.
  Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Fidesz sok jó irányú változást vezetett be.
  Az ellopott pénzeket most is fellehetne kutatni, de összezár minden döntéshozó szereplő, és időhúzás, sok munkára való hivatkozás mellett nem tesznek semmit.”
 • 40. Falcao 2011. augusztus 02. 17:14
  „Csak kétmillióval tartozom?Befizetem, úgyis ma kaptam meg a fizetésem...”
 • 39. kukachuszar 2011. augusztus 02. 17:13
  „Mikor a nadrágszíjat kellene meghúzni, illetve adakozni akkor valahogy az országunk nagyjai és bölcsei sosem tolonganak, könyökölnek hogy elsők legyenek, mindig minket a "kis"embereket tolnak maguk előtt.”
 • 38. Larsson 2011. augusztus 02. 16:43
  „Sztem lázárék, szíjjártóék, orbánék, matolcsyék, csányiék, pintérék mind-mind beszállhatnának 2-2 mrd-dal az államadósság alapba és őket követhetné az összes többi politikus, egyből feleznék a mínuszt.
  Mi van a nagy offshore számlákon lévő pénzeket hazahozatjuk dumával? Nem tán nem hozatják haza, mert akkor nekik is üríteni kéne a svájci bankszámlát???”
 • 37. balihoho 2011. augusztus 02. 16:34
  „A rendszerváltás óta szerepelt összes közfunkciót betöltött politikust kellene elszámoltatni, de ez nem fog működni! A rendszerváltáskor hirdetett "jóléti állam" szisztéma áldozatai vagyunk valamennyien! Az elszámoltatás azért nem fog menni, mert a jelenleg hatalmat gyakorlók között is, jócskán vannak akik hibáztak az államadósságot illetően, és a kígyó nem harap a saját farkába!”
 • 36. Valahol 2011. augusztus 02. 16:29
  „És ennek "örömére", illetve orvoslására jön az, mint amikor a műtét sikerült csak a beteg halt meg. Közmunka program pld. sztem többe kerül, mint amit hoz... Miért hiszem ezt? Egy vállalkozó nyilatkozott múltkor a tévében, aki ezt szervezi/mennek hozzá dolgozni a segélyezettek és nekem ez bizony úgy jött át, mint az, hogy az alvállalkozóm alvállalkozója: lényeg, hogy aki a tűz közelében van ebből is gazdagodjon!
  És persze mikor minden ennyire rosszul áll akkor a tér átnevezések és a határon túli magyarokra is jut pénz. Akik pld. szidják az államilag finaszírozott szakokat azok vajon tudják, hogy határon túli magyarok oktatására mennyi pénz megy el? Ha itt tanulnak milyen juttatásokhoz jutnak? A sok pályázat, ami eszi a pénzt, de haszna csak annak van, aki megcsinálta Mekk Elek módjára? Őket mikro veszik elő? És a fantom cégeket alapítókat? Stb.
  Sokszor megéri kiblikkelni, mert vagy felfüggesztett mait kap, vagy semmi a haszon viszont ÓRIÁSI!”
 • 35. kukachuszar 2011. augusztus 02. 16:27
  „Csak meg kellene nézni ki is foglal helyet ebben az államadósságot vizsgáló bizottságban. Magukon kellene kezdeni a vizsgálatokat.

  5 fideszes ,1 kereszténydemokrata, egy volt, meg egy jelenlegi jobbikos vizsgálódik, teljesen szakmai alapon.
  2 közgazdász is van közöttük,közgazdasági tapasztalatuk alulról ostromolja a semmit. A bizottság elnöke Orosháza polgármestereként 10 milliárdos költségvetés mellé mintegy öt és fél milliárd, Babák Mihály Szarvas polgármestereként hat milliárdos költségvetés mellé 3 milliárd, Seszták Oszkár a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat elnökeként bő három milliárd hitel és bírt összehozni.
  Nincs önkritika az biztos.”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedden emlékeznek a roma holokausztra

Augusztus 2-a a holokauszt roma áldozatainak nemzetközi emléknapja. Szegeden nem tartanak megemlékezést. Tovább olvasom