Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Kétséges a karácsonyi határnyitás Ásotthalomnál

Csongrád megye, Ásotthalom - Jóllehet gőzerővel folyik az Ásotthalom–Királyhalom közötti határátkelő megnyitásának előkészületi munkálata, egyelőre sem a műszaki átadás, sem a hivatalos megnyitó időpontja nincs kitűzve. Az új átkelő megoldást jelenthetne Röszke autópálya-átkelő tehermentesítésére, de egyre többen szorgalmazzák a régi röszkei átkelő újbóli megnyitását is.
Lapunk eddig úgy tudta, hogy december 8-án lesz az Ásotthalom és Királyhalom közötti határátkelőhely műszaki átadása, és karácsony előtt, 22-én vagy 23-án a hivatalos megnyitó. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtó és kommunikációs főosztályától a munkálatokkal kapcsolatos kérdésünkre most azt a választ kaptuk, hogy egyelőre sem a műszaki átadás, sem a hivatalos megnyitó időpontja nincs kitűzve.

– A terület körbekerítése megtörtént, a kezelőépület szerkezetkész, abban jelenleg belső munkálatok folynak. Az elsődleges és másodlagos vizsgálók szintén szerkezetkészek, a terület közművesítése elkészült. A vízellátást biztosító kút, a vizsgáló helyek burkolata, a kezelőfülkék összeszerelése, az útburkolatok és egyéb külső és belső burkolatok, továbbá az informatikai és biztonságtechnikai hálózatok kivitelezése még hátravan – tudatta a sajtóiroda. Pedig a Magyarország és Szerbia közötti új határátkelő megnyitására mihamarabb szükség volna a röszkei autópálya-átkelő tehermentesítése miatt.

A Szerb Köztársaság határát már benőtte a gaz a régi röszkei átkelőnél. Fotó: Schmidt Andrea
A Szerb Köztársaság határát már benőtte a gaz a régi röszkei átkelőnél.
Fotó: Schmidt Andrea

Erről is szó volt múlt kedden Magyarkanizsán, ahol Fejsztámer Róbert, a Tisza Menti Információs Fejlesztési Központ vezetője hangsúlyozta: a Magyarország és Szerbia közötti gazdasági, turisztikai és emberi kapcsolatok fejlesztése érdekében mielőbb újra meg kellene nyitni a régi Horgos–Röszke határátkelőhelyet is. A régi átkelő egész Vajdaság szempontjából fontos újranyitása lehetőséget teremtene arra is, hogy a gyalogosok, kerékpárosok és a mezőgazdasági gépek – amelyek nem hajthatnak föl az autópályára – biztonságban keljenek át a határon – mutatott rá az igazgató.

Elhangzott: a tervek szerint még az idén megnyílhat az Ásotthalom és Királyhalom közötti átkelő, a kapcsolatok javítása szempontjából pedig fontos lenne a Tiszasziget és Gyála közötti átkelő nyitva tartásának egész naposra bővítése is, amely jelenleg 8 és 18 óra között van nyitva a magyar és szerb állampolgárok előtt.

Bár a karácsony körüli határnyitás Ásotthalmon még közel sem biztos, az már eldőlt, hogy az átkelőt a magyarokon és szerbeken kívül az Európai Unió tagállamainak állampolgárai, az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes más állam polgárai, valamint a Svájci Államszövetség állampolgárai is használhatják. A nyitvatartási idő reggel 7-től 19 óráig tart majd.

– Az ásotthalmi átkelő fokozza majd a kistérségben élők aktívabb kapcsolattartását. Reményeink szerint a régióban gyakran átutazó, és a nem tranzitcélú utasok az új, kisebb határátkelőhelyet fogják preferálni, csökkentve ezzel a röszkei határátkelőhelyen kialakuló torlódás miatti várakozási időt. Az Ásotthalom–Királyhalom között épülő, gyorsabb határátlépési lehetőséget nyújtó átkelőhely népszerű lehet mindazok számára is, akik gyermekkel vagy idős hozzátartozóval kelnek útra, hiszen ezen családoknak a szélsőséges időjárási viszonyok között eltöltött többórás várakozás Röszkén még inkább megterhelő – tájékoztatott a NAV sajtóosztálya.

Olvasóink írták

  • 3. VV4 2012. november 05. 18:40
    „uborka! Nem unod még ezt a vádaskodást?! Állj ki a nyilvánosság elé és mond el, amit tudsz, de az egész határőr társadalmat vádolni ezzel, nem túl korrekt dolog, te pedig mást se teszel ezen a fórumon...”
  • 2. uborka 2012. november 03. 16:39
    „De uraim minek nyisson???Hiszen az ott dolgozó fönököknek nem lesz munkájuk a zöldhatáron való szállítást ha el veszik tőlük??? Miből lesz a plusz?? Miből épitik a hatalmas házat maguknak? Milyen érdekes,hogy ez senkinek nem tünt fel?”
  • 1. klj-54 2012. november 03. 13:00
    „A fidesz arra sem képes, hogy egy átkelőt átadjon időre?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ritkábban jár a 60-as és a 60Y-os, de bemegy a Mars térre

Visszakapták régi menetrendjüket a szőregiek. Tovább olvasom