Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Kétszáz egyetemi dolgozó költözik az új rektori épületbe

Szeged - Újjászületett műemlék a Szegedi Tudományegyetem főépülete, de regionális tudástranszfer és szolgáltató központ is. A költözködés előtt két héttel megmutatjuk a belső tereket, a rektor szobáját, intarziás bútorait is.
Föltárul a kapuzat, s a kétszáz egyetemi dolgozó beköltözése előtt két héttel szétnézhetünk a Szegedi Tudományegyetem központi épületében. Az előcsarnokba lépőt az universitas két egykori hallgatója, József Attila és Radnóti Miklós, egyik díszdoktora, Móra Ferenc, valamint az 1848-as ifjúságot megtestesítő Vasvári Pál mellszobra fogadja.

– Kiemelten védett műemlék a Dugonics téri épületünk. Ezt szem előtt tartva választottuk ki a belső terek színvilágát, a berendezést – hangsúlyozza Braxmair Zsófia, a rektori hivatal kabinetvezetője, a Dugonics téri egyetemi épület igazgatója.

A lépcsőház két oldalán a korábbi udvart befedték, az üvegkupolán bezuhog a tavaszi napfény. A földszinti helyiségekben a nagy ügyfélforgalmú igazgatóságok kapnak helyet. Két átlátszó kabinú látványlift visz az emeletekre a balra nyíló belső udvarból. Az első szint a kutatásfejlesztésé. Ez is kifejezi, hogy a Dugonics téri épület regionális tudástranszfer és szolgáltató központként újult meg – az uniós pályázaton úgynevezett tudássétányra elnyert támogatás részét jelentő mintegy kétmilliárd forintból.

Újjászületett az SZTE rektori épülete. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A második szinten, az aulában 80–100 személy ülheti körbe majd az asztalokat. A szenátus is itt ülésezhet. De a rangos rendezvényeken akár 300 széket is elhelyezhetnek az immár teljes pompáját – aranyozott díszekkel, újjászületett csillárzattal – mutató díszteremben.

A rektori tanácsterembe léphetünk az aulából. Ismerős, kilencven éve a mindenkori rektort szolgáló, renovált intarziás asztalokkal. A következő helyiség a titkárságé, majd az egyetem első számú polgárának dolgozószobájában nézhetünk körül. Itt is a korábbi asztalokat, fotelokat, szekrénykéket újították föl a mesterek, még a székek is intarziás mintázatúak. Az íróasztal az egyetlen új darab. A tapétán, a függönyökön, a díszes parkettán – a homokszíntől kezdve a barnán át a visszafogott zöldig – az épületet jellemző színárnyalatok köszönnek vissza. Visszafogott elegancia – ez méltó vidék-Magyarország legrangosabb egyeteméhez.

Húsvét után

Április közepétől mintegy kétszáz dolgozó költözik a Dugonics téri egyetemi épületbe. Az itt ügyeit intéző egyetemi polgárokat, vendégeket szolgáló bútorok 40 százaléka új, a többi a raktárból kerül vissza. A földszinti pihenőterekben kiállításokat, felolvasóesteket rendeznek majd, az aula egyetemi és más rangos rendezvények otthona lesz. A Dugonics téri épület újjászületve életre kel – húsvét után.

Olvasóink írták

 • 19. kispacni 2011. április 06. 14:27
  „18. A mozgáskorlátozott bejáró, a Toldy utca felől van, ha jól tudom.”
 • 18. Lugas6 2011. április 05. 23:29
  „Gyönyörűen felújították Szegedi Tudományegyetem központi épületét, de úgy látszik a milliárdos beruházásból nem tellett a mozgássérültek bejutását biztosító rampa megépítésére. Pedig ezt törvény is előírja. A törvény betartása elhanyagolható az egyetemen? Csak azt nem tudom, miről tartanak előadást a jogászpalántáknak, csak nem azt, hogy hogyan kerüljék ki a magyar törvényeket???”
 • 17. allegro 2011. április 05. 19:45
  „3. mazsolaszolo 2011.04.05. 09:08

  Az őszi-tavaszi egyetemi kulturális fesztiválok alkalmával számos zenei koncertet lehetett az egyetem dísztermében meghallgatni már legalább másfél évtizedes hagyományként. Különösen az ősziek a legfelkapottabbak. Egy hónapon át októberben majd mindennap lehet hallgatni valami gyönyörűséget. Bizonyára most is így lesz. Persze lehetne az év során gyakrabban is. Gondolom az új épület már maga is vendégcsalogató lesz. S lehet áhítattal hallgatni majd benne a muzsikát az éneket.”
 • 16. sevenof9 2011. április 05. 16:56
  „200? es ezek mi a lo´tu:do"t csinalnak egesz nap?”
 • 15. zselé 2011. április 05. 15:36
  „LOL! Yvette védjegye szerintem a koszos lencse: http://www.delmagyar.hu/kepek/varosvedo_futas_szegeden/2018142/2512422/

  Tragédia :D.”
 • 14. antikos 2011. április 05. 13:27
  „Szép lett az épület. Az oroszlános nő alakok pedig zseniálisak a tetején. Gondolkodóba estem melyik Indiana Jones filmben láttam hasonló alakzatot? Miért is?”
 • 13. Wacky 2011. április 05. 12:59
  „wáááááh... ez a tisztítatlan lencse... bakteer, ha már fotós, akkor legyen törlőkendője van folyadékja!! szánalmas, na meg a beállítások is... ha még esetleg fotós iskolát is végzett a kép készítője, akkor ez így összességében egyenesen szégyen:(( ...

  (én is fotós vagyok, de soha nem engednék meg magamnak egy ilyen malőrt!!)”
 • 12. zselé 2011. április 05. 12:46
  „6. Nem hiszem el, hogy még magyarázni kell.

  Lehet csak DMes perverzió, de én alapvetően furcsálom a koszos lencsével történő fényképezést. A 11. kép üt igazán, de (többek közt) a cikkbe beágyazott fotó is problémás.”
 • 11. Laetus 2011. április 05. 12:43
  „6. vinczeattila

  Bár nem engem kérdeztél, válaszolok rá: épületfotózáskor (mindegy, hogy belső vagy külső téren) elemi szabály, hogy a perspektívikus torzításokat elkerüljük: a képeiden a függőlegesek vagy a nézőre zuhanni vagy hanyattesni látszanak. Az emberi szem ezt korrigálja, a fényképezőgép lencséje sajnos nem: arra, hogy a vízszintes vízszintes, a függőleges pedig függőleges legyen, a fotósnak kell ügyelni.
  Örülök, hogy segíthettem ... :)”
 • 10. Wacky 2011. április 05. 12:34
  „8. Kaccat 2011.04.05. 12:04

  az épület szép, de miként is lett ilyen?!?! :D”
 • 9. kispacni 2011. április 05. 12:27
  „A József Attila, Radnóti és vasvári mellszobrok eddik is megvoltak, vagy most újonnan készültek ?”
 • 8. Kaccat 2011. április 05. 12:04
  „az épület szép, a cikk szövegezése... hát azon lenne még mit csiszolni...”
 • 7. szeti 2011. április 05. 11:46
  „nagyon szép lett, mondhatni gyönyörű, már csak a jate nyitását várjuk. :)”
 • 6. vinczeattila 2011. április 05. 11:36
  „5.zselé

  Mi a problémád a képekkel? Ha valami értelmes szakmai kifogásod van akkor várom!”
 • 5. zselé 2011. április 05. 11:16
  „Gratulálok a fényképésznek és annak is, aki elfogadta ezeket a képet. EPIC FAIL
  Van ennél lejjebb?”
 • 4. Ferrer 2011. április 05. 10:41
  „+ JATE. Ez a legfontosabb! :))”
 • 3. mazsolaszolo 2011. április 05. 09:08
  „Nemrégiben ismét egy koncerten vettem részt, ezt Németország egyik legősibb egyetemének sokszáz éves dísz-aulájában tartották. Eszembe jutott, a lépcsőn felfelé menet a sajátunk, az én szívbéli sajátom, szerette városom zenélő szökőkutas épülete, meg az is, hogy milyen jó volna ott is ilyen színvonalas műsorokat hallgatni (zongorakoncert volt; a csillárokon és a karisokon is lógtak ez emberek) és élettel tölteni meg az öreg falakat.

  Úgyhogy nem is kérdéses a cikket olvasván, hogy mennyire örölük annak, hogy ilyen szépen, nívósan, az értéket a múltból átmentve állították helyre ezt az épületet. Gratulálok mindenkinek, akiknek része volt benne: a kárpitosnak, az asztalosnak, a festőnek, a logisztikusnak meg a többi embernek, aki dolgozott érte - mindenkinek! Milyen öröm ezt látni! :)

  Szép napot! :)”
 • 2. ibibi 2011. április 05. 09:08
  „Nagyon szép lett az épület kívül is belül is gyönyörű , csak a galambok sajnos már ott vannak.”
 • 1. Logaritmus 2011. április 05. 06:27
  „Bohács szerint ez mi? Látványberuházás? Szerintem gyönyörű munka, Szeged új dísze.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kotrógép, út lesz a támogatásból

A vörösiszap-katasztrófa és a belvíz sújtotta települések védekezési terhein enyhít a belügyminisztérium vis maior alapja. Tovább olvasom