Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Kétszáz tábla magyaráz az utcákon

Magyarázó szövegeket készített a szegedi utcák névadóiról a Soroptimist Club itteni szervezete. A 2003-ban kezdődött program most zárul, az elkészült több mint kétszáz tábla közül az utolsó is a helyére kerül karácsonyig.
Újszeged több utcájában a névadót bemutató tábla mostanában kerül a helyére – mutatja dr. Venetianer Anikó az ajándékot. Fotó: Gyenes Kálmán
Eddig csak kevesen tudták, hogy a gyorsírás nagyjai közül három személyről is neveztek el utcát Szegeden. Most, hogy a Markovits István, a Jakab Lajos és a Bódogh János utcanévtábla alá magyarázószöveg került, ez a helytörténeti érdekesség is közkincs lett. E példa is igazolja, hogy a város- és honismeretet, a kultúrát és a tanulást egyaránt szolgálja a Soroptimist Club Szeged által 2003-ban indított program: az utcák és terek nevét magyarázó táblákat szerelnek föl a település legfrekventáltabb pontjain.

– Biológus kutatóként többször jártam Párizsban, s az utcákat róva, a névadókat bemutató táblák szövegét böngészve nagyon sokat tanultam a városról, az emberekről, a nyelvről. Már ott fölötlött bennem, Szegeden is hasznos lenne ilyen magyarázatokat elhelyezni – árulja el ötletének eredetét dr. Venetianer Anikó, a projekt 2003. évi indításakor a Soroptimist Club Szeged elnöke.

A kezdeményezést támogatta a közgyűlés kulturális, közművelődési és idegenforgalmi bizottsága. A szükséges anya-
giakat részben a klub teremtette elő jótékonysági rendezvények szervezésével, illetve pályázatok (a Miniszterelnöki Hivatal Civil Kapcsolatok Főosztálya, a Szegedért Alapítvány, a szegedi önkormányzat kulturális alapja) segítségével.

Az első magyarázótáblát Dugonics András (1740–1818) író, egyetemi tanár, az első magyar regény, az Etelka írójáról elnevezett tér kapta. Annyira megörültek a lokálpatrióták és a turisták a tájékozódást és a tanulást segítő információknak, hogy magától értetődőnek tűnt, a Belváros után Szeged más városrészeit is meg kell ajándékozni a névadó-magyarázó szövegekkel. A nagykörút és a Tisza Lajos körút közötti utcák 2004-ben; Szeged többi városrésze, így például Alsóváros, Felsőváros és Újszeged idén karácsonyig kapja meg a Soroptimist-emblémával is ellátott táblákat. A napokban fejeződik be a város egészét érintő projekt.

Olyan érdekességek derülnek ki e szövegeket olvasgatva, hogy például a Szentháromság utca Szeged legrégebbi utcája, nevét a középkorban itt álló Szentháromság- szoborról kapta. Vagy az, hogy a Szappanos utca azért lett az, ami, mert az országos hírű, sziksóval főzött szegedi szappan sok kismestere lakott ott.

A projekt eddig 1,5-2 millió forintba került. A Soroptimist-hölgyek által megfogalmazott szövegeket szakértők véleményezték. Az eddig elkészült több mint kétszáz táblát egy bonyhádi műhelyben készítették.


Jótékonykodó hölgyek

A világ több mint száz országában működő körülbelül háromezer társszervezetéhez hasonlóan elsősorban jótékonysági munkát végez a Soroptimist Club Szeged 26 aktív hölgytagja. Karácsony előtt a tanulásban gátolt, illetve a hallássérült gyerekek szegedi iskolájának adják át adományaikat. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszépültek a házak

Átadták tegnap a Somogyi, a Kelemen, a Kölcsey és a Kárász utca által körülzárt, 500 millió… Tovább olvasom