Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Kétszáz töltött káposzta mindenki névnapján

A Mindenki névnapja a kisteleki Városi Nyugdíjasklub rendezvénye, pontosan arról szól, ami a neve. A közösség tagjai évente kilenc városi ünnepségen, programon vesznek részt, emellett minden hétfőn találkoznak a közösségi házban.
A Mindenki névnapját novemberben szokta megtartani Kisteleken a Városi Nyugdíjasklub. Ez nagyon fontos rendezvény, az összetartozást jelképezi, azt, hogy mindenki egyformán fontos a közösség számára. Ha ilyenkor töltött káposztát főznek – ezt szeretik közülük a legtöbben –, legalább kétszáz adag tölteléket csomagolnak levelekbe – halljuk Horváth Jánosné Icukától, aki negyedik éve vezeti elnökként a klubot, korábban titkárként dolgozott.
"Volt, aki belépve az ajtón a terített asztal, a talpas poharak, a díszítés látványától elérzékenyült."

Horváth Jánosné klubelnökA közös névnap mellett még nyolc városi rendezvényen jelennek meg együtt a nyugdíjasok. Így augusztus 20-án is közösen ebédelnek, a városi disznóvágáson főznek, illetve otthon süteményeket sütnek. Általában harminc-negyvenen jönnek el az ilyen programokra. Legutóbb közös karácsonyt szerveztek, ami nagyon jól sikerült.
 
Új edényben főhet már a töltött káposzta a kisteleki nyugdíjasklubban. Fotó: Gera Szilvia

– Volt, aki belépve az ajtón a terített asztal, a talpas poharak, a díszítés látványától elérzékenyült – idézi fel az elnök. – Fontos az is, hogy hetente találkozhatunk. Sokan várják a hétfőt, hogy újra beszélhessenek az ismerősökkel a közösségi házban. Előadásokra járunk, ezek többnyire arról szólnak, hogyan vigyázhatunk az egészségünkre.

A kisteleki klub jövőre ünnepli fönnállásának huszonötödik évfordulóját. Összesen száztizenhárom tagja van, köztük sok az egyedülálló nő. Mindössze tizenkét férfi tartozik a közösséghez. A tagok többsége 75 és 85 év közötti. Az ennél idősebbek – ők tizennégyen vannak – nem fizetnek tagdíjat, és mindig nagy öröm, ha el tudnak jönni a rendezvényeikre. A fiatalabbak többnyire nagyobb részt vállalnak a munkából. Itt is van egy olyan csapat, amelyre bármikor lehet számítani, ha esik, ha fúj. Évente egyszer kirándulnak – legutóbb Pécs környékén jártak –, és el szoktak menni a megyei nyugdíjasszervezetek közös programjaira.

A kisteleki nyugdíjasklub szokott pályázni az önkormányzathoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumának alapjához, többnyire sikerrel. Horváth Jánosné most arról számolt be, hogy a legutóbb elnyert támogatás révén 29 ezer forintból vettek Szegeden egy 60 literes, dupla fenekű lábast. Így most már egy edényben meg tudják főzni a szükséges mennyiségű töltött káposztát. A következő rendezvényükön ki is próbálják.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már csak látogatóba: ilyen az ország kint maradt magyar család szemszögéből

Már csak látogatóba: ilyen az ország kint maradt magyar család szemszögéből
Bár honvágyuk van, a biztos munkahely, a jó fizetés, az oktatási feltételek marasztaló tényezők. Tovább olvasom