Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Ketten hét gyerekkel

Szeged - A legfontosabb az alacsony létszám és a családias környezet. A diétás étkezéshez, speciális igényekhez is igazodnak. A családi napközik száma egyre nő, de nem mindegy, hogy mit nyújtanak, és mennyiért.
– A mi családi napközinkben az 1–3 éves korosztályból vannak kisgyerekek. A csoport létszáma 7, így nagyon sok figyelem jut mindegyikükre. A bölcsődékben csak alapellátást nyújtanak, itt viszont különböző foglalkozásokon vehetnek részt. Sportoktatói és némettanár-végzettségem is van, így sűrűn szervezünk sportos, átmozgató játékokat, valamint németül is tanítom a gyerekeket – meséli Botházy Kata, a Mustármag Családi Napközi vezetője.

2013-ban a családi napközik befogadóképessége országosan 1253 új férőhellyel bővült, a kapacitás egy év alatt 15 százalékkal növekedett. A csanakereso.hu, azaz a családinapközi-kereső portál szerint Szegeden 29, Hódmezővásárhelyen 7, Makón és Szentesen pedig 1-1 családi napközi működik.

Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

A családi napközi az alapellátásban 20 hetestől 14 éves korig nyújt napközbeni felügyeletet. Ez történhet az ellátást nyújtó otthonában, vagy más, erre a célra kialakított helyen is. Bárki nyithat családi napközit, ha büntetlen előéletű, és elvégzi a családi napközi működtetésére felkészítő tanfolyamot.

– Pedagógiaivégzettség nem szükséges ahhoz, hogy napközit működtessünk, de én ezzel nem értek egyet. Nekem és a kolléganőmnek, Zeke Zsuzsának is van. Ketten vigyázunk a csoportunkban lévő hét gyerekre, és minden feladatot mi látunk el az étkeztetéstől a pelenkázásig. A mi fenntartónk a Szegedi Honvéd téri Református Egyházközség, így a hitoktatást is beépítjük a gyerekek mindennapjaiba, természetesen játékos formában. Néha bemegyünk a templomba, ilyenkor a kolléganőm játszik az orgonán, a gyerekek pedig kedvükre szaladgálhatnak – mondja nevetve Botházy Kata.

A Mustármag Családi Napköziben gyakran szerveznek sportos, átmozgató játékokat. Fotó: Karnok Csaba
A Mustármag Családi Napköziben gyakran szerveznek sportos, átmozgató játékokat. Fotó: Karnok Csaba

A Mustármag Családi Napköziben havi 35 ezer forintért vigyáznak a gyerekekre, de félnapos ellátást már havi 20 ezer forinttól biztosítanak. Itt is, és a legtöbb napköziben is az étkezést külön kell fizetni, és tudnak igazodni a gyerekek diétás igényeihez is.

Az általános iskolás korú gyerekeknek kialakított családi napközikben általában korrepetálást is vállalnak bármely tárgyból, sőt van olyan, ahová korrepetálási bérlet is váltható. Nem ritka, hogy jógázást és más sportlehetőségeket is igénybe vehetnek a gyerekek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyes megálló

– Körforgalom épül a Budapesti úton a lézerközpont miatt. A gumigyári ideiglenes megállókat csak az út szélén gyalogolva lehet megközelíteni, ami halálfélelmet kelt olvasónkban. Tovább olvasom