Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Ketten indulnak a rektori posztért

Szeged - Két jelölt bizonyosan lesz a Szegedi Tudományegyetem idén tavasszal esedékes rektorválasztásán. A jelenlegi rektor ismét pályázik. Kérdésünkre tegnap Wittmann Tibor közölte: versenybe száll. A rektor személyéről március 8-i ülésén dönt a szenátus.
Negyedik rektorválasztására készül 2000-beli újjászületése óta a szegedi univerzitás. Az egyetemi függetlenség jegyében zajlanak az előkészületek. Az intézményi honlapon is elérhető a szaktárca pályázati fölhívása, amelyre jelentkezni január 31-éig lehet. A jelenlegi rektor, Szabó Gábor professzor már a tanévnyitó ünnepélyen bejelentette: vállalja a rektori szolgálatot a következő évekre is. Más jelentkező eddig nem lépett a nyilvánosság elé, de egyetemi berkekből származó értesülésünket tegnap megerősítette Wittmann Tibor, az I. számú belgyógyászati klinikát vezető professzor.

„Igen, pályázom" – válaszolta, amikor kérdéseinkkel kerestük. Részleteket a rektori pályázati határidő letelte utánra ígért. „Természetesen indulok a rektorválasztáson" – ismételte meg tavaly szeptemberi bejelentését tegnap Szabó Gábor, de további kérdésekre nem tartotta időszerűnek válaszolni.

Szabó Gábor
Szabó Gábor. Fotó: DM/DV

Érdekesség, hogy a jelenlegi rektor kétszer hároméves ciklus letelte után egy újabb, négy esztendőre szóló megbízatásra pályázik. E triplázásra a felsőoktatási törvény ad lehetőséget, amellyel már élt a budapesti Semmelweis Egyetem, illetve az egri Eszterházy Károly Főiskola vezetője. A másik SZTE-rektorságra jelentkező korábban nem szállt ringbe e tisztségért. Úgy tudjuk: első körben a 49 szavazati joggal rendelkező szenátusi tag kétharmada (33) választhatja rektorrá a harmadik ciklusra pályázót, míg az először jelentkező esetében kevesebb, „ötven százalék plusz egy" (26) voks szükséges a poszt elnyeréséhez.

Wittmann Tibor
Wittmann Tibor. Fotó: DM/DV

A térség legnagyobb munkáltatójának számító intézményt, a szegedi univerzitást 2010. július 1. és 2014. június 30. között irányító rektor feladata: „az intézmény fejlesztése és korszerűsítése" a „teljesítményorientált ösztönzés módszereivel", „a gazdaságos működés biztosítása a rendelkezésre álló vagyonnal, költségvetési előirányzatokkal és a bevont külső forrásokkal" – olvastuk. Pályázati föltétel – többek között – a „többéves vezetői gyakorlat"; az „uniós elvárásokkal összefüggő", a „regionális szerepvállalásból következő" programok iránti elkötelezettség; tervek az integráció folytatására és az egyetemi tudásközpontokra; fel kell sorolnia a pályázónak „az elmúlt 5 évben jegyzett tudományos, nemzetközi, illetve K+F és fejlesztési" projektjeit.

A választási menetrend részleteiről még nincs döntés. A szegedi pályázatokat az SZTE szenátusa bírálja el, megválasztja a rektorjelöltet, és erről értesíti a fenntartót – olvasható az intézmény szervezeti és működési szabályzatában. Információink szerint a szegedi szenátus március 8-i ülésén határoz a rektor személyéről.

Körforgás

– „Az egyenlők közt az első": a rektor. Az egyetemvezetői tisztség: megtiszteltetés – az egyik legrégebbi intézmény, az egyetem fennállása óta – emlékeztet Ruszoly József, az egyetem históriájával is foglalkozó jogtörténész professzor. A hagyományhoz a szegedi egyetem azzal is tartotta magát, hogy az intézmény professzorokból álló tanácsa 1921 és 1950 között egy-egy esztendőre választott rektort, a 4 egyetemi kar megegyezése szerinti körforgásban. A következő évben a volt rektor prorektori címmel helyettesként segítette az ügyek vitelében a folytonosságot. A politikum uralma idején, 1950 és 1990 között a párt egyetértése is szükséges volt a minisztériumi kinevezés eredményeként születő, többnyire 3–4 éves megbízatáshoz, amit kétszer meghosszabbíthattak. A 2000-ben újjászületett, immár 12 karú Szegedi Tudományegyetem vezetőjének választásakor minden korábbinál fontosabb a menedzserszemlélet, a szervezeti és gazdasági kérdések iránti fogékonyság.

Olvasóink írták

67 hozzászólás
 • 67. TapsiHapsi 2010. február 20. 13:56
  „Azért van annak egy külön bája, hogy Szabó Gábort egyesek fideszközelinek (Mórahalom-Nógrádi), mások szadeszközelinek (Magyar Bálint), míg mások szociközelinek (Botka László) tartják ... szóval a rektor politikai beállítottságáról alkotott véleményt ennyire lehet komolyan venni.

  Flexsnake-nek! A két állításodhoz csak egy hozzáfűznivalóm van: orbitális hazugság!”
 • 66. shalomka 2010. február 01. 12:58
  „karkarok: talán a szavazati joggal bíró nagyfejes kollégáidnak ne itt üzengess, éket nem EZEN a fórumon tudok meggyözni”
 • 65. karkarok 2010. január 29. 20:59
  „Ez az esemény annál sokkal nagyobb jelentőségű, semmint hentesezzünk és mészárosozzunk, mégha úgy is lehet érteni, s én csak így vagyok hajlandó: mindeketten nagyszerű emberek, kiváló tudósok. Ez a minimum.

  A kérdés, amire a voksunkkal felelnünk kell:
  Melyikük irányítása alatt marad Egyetemünk fejlődése töretlen, elismertsége a csúcson.
  Melyikük irányítása biztosíthatja azt az alapot, stabilitást, hogy a további évtizedekre is megőrizhessük kiváló pozíciónkat, ha a jelenleginél is kevésbé kellemes politikai és gazdasági környezetben leszünk.

  Ennyi.

  (Még mindig nem fizetett hírdetés.)”
 • 64. shalomka 2010. január 28. 16:53
  „Ki lesz a rektor? a hentes vagy a mészáros?”
 • 63. ClarkGriswald 2010. január 27. 21:54
  „57. hozzászólás Nahát! 2010.01.27. 10:11
  "Valóban borzasztó állapot, hogy Mórahalom a nagyságának arányában az országban a legjobban fejlődik.
  A pénzeket megszerzik, és ahelyett, hogy ellopnák, takarékosan beépítik és utána működtetik"

  Hűha.. Látom nagy a baj. Hallottál már a Mórakertről?”
 • 62. nyuszat 2010. január 27. 15:15
  „Tegnap valami olyasmit hallottam, hogy Török Márk nyert a Legfelsőbb Bíróságon, és visszaküldték 3 vádpontban az ügyét az egyetemhez, megismételt fegyelmi tárgyalásra. A többit ejtették...”
 • 61. kispacni 2010. január 27. 13:47
  „hello karkaro.

  hadd ne válaszoljak erre nyiltan.
  Maradjunk anyyiban, hogy sokan másképpen ítéljük meg az elmúlt 7 esztendő sikereit, és nem biztos, hogy csak Neked/neltek van igazatok, és csak mi vagyunk hülyék, szemellenzősők, és az egyetem fejlődésének gátja. De ha kivánod privátban megbeszélhetjük.”
 • 60. karkarok 2010. január 27. 13:16
  „55. kispacni 2010.01.26. 22:23 - 53. biztos nem fizettek ezért Neked :-) - Biztos. Ha ismernél, te is biztos lennél benne.
  Kispacni, ha rám hallgatsz, úgy szavazol, ahogy akarsz. (Mindenki saját belátása szerint voksol.) Pusztán néhány vitathatatlan tényre szerettem volna ráirányítani a szemellenzősök figyelmét. Azért nem írtam lóellenzősöket, mert a ló nemes és bölcs állat, nem akartam megbántani. Mármint a lovakat.
  Tapasztalatom alapján - nem önmagamból kiindulva! - bizony a pillanatnyi érdekek döntenek ilyen esetekben. Nem szerencsés!”
 • 59. allegro 2010. január 27. 12:34
  „A márciusi választáskor még mindig a magyar rektori konferencia elnöke Szabó Gábor. Az előző évben társelnöknek megválasztott rektor a következő évben egyéves időtartamra kapja a tisztséget, azután tiszteletbeli elnök lesz.
  Azt gondolom már csak ezért sem lenne etikus leváltani őt.
  Jól végzi a dolgát, az egyetem védjegyévé vált. Én rá adom a voksom.
  A másik jelölt nem szimpatikus - így ránézésre, és azért sem, mert éppen a fenti etikai elvárást nem tartja tiszteletben.
  Olyan, mintha egy BMW karosszériába egy más kategóriás motor kerülne, nem egy sokat próbált.
  Kár lenne ezt a fejlődési ívet megtörni. Lesz még rá esélye másnak azután is. Szabó G. 4 év múlva 61 éves lesz. Nem lenne bölcs döntés felhalmozott tapasztalatait nem kamatoztatni és az általa képviselt irányt nem végigvinni.”
 • 58. Dema 2010. január 27. 11:31
  „Miért nem lehet 15 évre választani rektort. Legalább tudna előre tervezgetni. Nem kellene elcseszni ennyi felesleges időt energiát a válaszási kampányra. Ha másodszóra, kétharmados töbséggel megválasszák, akkor lehetne 15 év. Ez a Szabó Gábor egy szimpi megjelenésű, stílusos, rendes pasasnak néz ki a TVbe. Göncz tatával sem volt semmi bajom. Azt sem értettem.”
 • 57. Nahát! 2010. január 27. 10:11
  „Kedves 49 CID!

  Valóban borzasztó állapot, hogy Mórahalom a nagyságának arányában az országban a legjobban fejlődik.
  A pénzeket megszerzik, és ahelyett, hogy ellopnák, takarékosan beépítik és utána működtetik.
  Nyírni kell az ilyeneket, nehogy Szegedre is beszivárogjanak a 2-es körzetben!”
 • 56. allegro 2010. január 27. 08:37
  „49.... nem a fene eszi, hanem ott lakik.”
 • 55. kispacni 2010. január 26. 22:23
  „53. biztos nem fizettek ezért Neked :-)

  Komolyan néha az az érzésem, hogy nem ugyanrról az egyetemről, és nem ugyanarról a rektorról beszélünk.”
 • 54. persona 2010. január 26. 22:19
  „25. minél magasabbra akarsz jutni, annál többet kell fűrészelned :D”
 • 53. karkarok 2010. január 26. 20:52
  „Előzetesen leszögezemez nem fizetett hirdetés, továbbá nem vagyok rokona, barátja Szabó Gábornak, és nem vagyok ellensége Wittman Tibornak.
  Szabó Gáborral kellemes munkakapcsolatot ápolunk évtizedek óta, annak ellenére, hogy nem egy a szakterületünk. Amióta ő a rektor, nem kell frászoljak, frászoljunk, hogy nem tartja a szavát, nincs képben, hanyagolja az Universitas érdekeit!
  Szeretném, ha nem esnénk abba az öreg hibába, hogy mert látszólag jól megy a szekér, lecseréljük a kocsist, mert távolról úgy tűnik, mi is képesek vagyunk rá, illetve más jobb lesz! Ugyan már! Kollegák!

  Miért baj az, ha egy intézmény vezetője szÍvélyes korrekt munkakapcsolatban van az adott város országgyűlési képviselőjével, aki egyben a város polgármestere is?
  Miért baj az, ha egy intézmény vezetője szÍvélyes korrekt munkakapcsolatban van az adott megye egyik legdinamikusabb, legattraktívabb települési vezetőjével? (Nógrádi.)
  Miért baj az, ha egy intézmény vezetője szÍvélyes korrekt munkakapcsolatban van az intézmény karainak és a funkcionális részlegek vezetőivel, s mi több: dolgozóival?
  Miért baj az, ha egy intézmény vezetője szÍvélyes korrekt munkakapcsolatot alakított ki a város, a megye, a régió, az ország, és nem túlzás: a világ több nagyvárosának, városának vezetőivel, Egyetemeivel?
  Miért baj az, ha egy intézmény vezetője szÍvélyes korrekt munkakapcsolatok révén viszonylag nyugodt vizekre navigálta Egyetemünk hajóját, egyre bővítve a tevékenységi köröket, rendkívül színvonalas minőségi szintre az egész Universitast?
  (A viszonylag szót azért vagyok kénytelen beiktani, mert egy Egyetem soha nem lehet mentes az aktuális politikai áramlatoktól, melyeket ki kell védeni, ha akadály, el kell hárítani, ha jó szél, akkor be kell fogni.)
  Épp ez a négy év kell még ugyanazzal a vezetővel, hogy stabilizálódjon helyzetünk, és még jobb eredményeket érjünk el, még elismertebbek legyünk, miközben mindenki nyugodtan elmerülhet kutatási témájában, hivatásában!
  Soroljam még?
  De kollegák!
  Hagyjátok a sár dobálást! Véleményetek csak és kizárólag Egyetemük érdekét kellene szolgálja.

  Ne legyetek csacsik!”
 • 52. Megint1nick 2010. január 26. 20:46
  „kispacni: igazad van, sőt:
  a költségek elosztásában nem az adott kar hallgatói létszáma, hanem a költségvetése számít, tehát, ÁOK fizet, mint a katonatiszt mindenben... :P

  #47: Badóéknak meg volt minden, amivel TM-ot sarokba lehetett volna szorítani (és még mindig lehetne) ,csak nem használták fel. hogy hányan dolgoztak rajta? nem elegen. a hallgatói autonómiát túlbecsülik. és korántsem igaz, hogy nem ellenőrizheti senki :)

  #48 - az állam feladata az alapellátás biztosítása, nem az egyetemé. egyetértek kispacnival, semmi baj nem lenne a SZOTÉval :) legalább nem lenne benne TM...
  lop, csal , hazudik... tényleg jó politikus lesz... meg a kutyái is a Barna P és társai... agyatlan barmok.

  sajnos a hallgatókat nem érdekli, mi folyik... elég lenne egy aláírásgyűjtés, hogy a jelenlegi bandát kipicsázza a nagy hallgatói autonómiájukból. csak a jelenlegi hökök, az agyatlan barmok (tisztelet a kivételnek... ha van olyan még)...
  alapvetően a rendszer, hogy az ehök elnök jelöli ki a kari hök tagjai közül az elnököt, nem pedig a kari hök választ önmaga közül... na, nem is spirázom magam. egyszer úgy is beleköp valaki olyan levesébe, aki ólommal viszonozza...”
 • 51. kispacni 2010. január 26. 20:01
  „Egyébkén elképesztő a szenátus összetétele. A Zeneművészei Kar költségvetése akkora mint az 1. számű Belklinikának, és mégis annyi a képviselete, mint a ÁOK-nak.”
 • 50. kispacni 2010. január 26. 19:59
  „48. Ha az orvosi egyetem önálló intézményként újraalakulna, akkor a már megmaradt SZTE semmiben nem kell segítsen. Az ELTE sem szív a SOTE hiánya miatt Budapesten.”
 • 49. CID 2010. január 26. 19:47
  „Ezt a Szabót, úgy hallottam mindig ott eszi a fene Mórahalmon, Nógrádi ellentengernagynak nagy barátja.”
 • 48. török 2010. január 26. 19:12
  „annyiban jó az integráció, hogy a különböző karok egymást tudják segíteni. most mi nagyon sokat szívunk az ÁOK miatt (késnek az oktatói bérek, nincs pénze az intézetnek stb.), mert az egyetem visszatartja a hallgatói költségtérítésekből befolyt pénzt, és az ÁOK-nak adja. de lesz ez fordítva is, úgyhogy nem lehet szétválasztani az egyetemet. ha szét is választanák, akkor ha a SZOTE, mint különálló intézmény szarban lenne, úgyis az SZTE bevételeiből fizetnék ki ugyanígy.

  Török Márk meg az EHÖK meg nevetséges. pontosabban az nevetséges, hogy Mo-on ekkora hangjuk van az EHÖK-öknek. Havi 120-at visznek haza az ehök-ösök plusz, amit lenyúlnak. Cserébe szart sem csinálnak, még nem is tanulnak (hogy tovább legyen hallgatói jogviszonyuk = tovább lehessenek EHÖK-ösök). Egész nap az irodában kocsmáznak, hazudnak, de viszik haza a lóvét. Jó politikus lesz belőlük. :)”
67 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrségi támogatás: nem kérhetik, de nagyon köszönik

Szeged 15 millió forintot fizet idén a rendőrségnek, Szentesen és Vásárhelyen motort adtak, Makón többek között benzinpénzt, Csongrádon szolgálati lakást. Tovább olvasom