Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Ketten vigyáztak egy érettségizőre a Ságváriban

Szeged - A mozgóképkultúra és médiaismeret vizsgával véget ért az érettségi az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumban. Mészáros Péter egyedüliként vágott bele a megmérettetésbe.
– Péter, tudnod kell, hogy vécére csak egyedül mehetsz, és meg kell várnod, amíg visszaér az előtted lévő – hívta fel a figyelmet az érettségi szabályaira Kovács István szerda délután. Az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumának igazgatóhelyettese a mozgóképkultúra és médiaismeretből egyedüliként vizsgázó Mészáros Péterrel viccelt így. Péter igazi kuriózum az iskolában, a tantárgy 2006-os bevezetése óta ugyanis ő az első, aki érettségizett belőle.

 Magányos harcos a médiaérettségin. Fotó: Frank Yvette
Magányos harcos a médiaérettségin.
Fotó: Frank Yvette

– Egyáltalán nem izgulok, ilyenkor már fölösleges, ahogy tanulni is – mondta a diák a vizsga előtti percekben. Csak azért izgult, hogy a felügyelőtanárok nehogy megharagudjanak rá. Péter megfordította ugyanis az aranyszabályt, így elsőből lett az utolsó. Ő volt az utolsó diák idén a Ságváriban aki érettségizett, az övé volt a záró tantárgy.

3, 2, 1, 0

Nem csak a médiaismeret volt népszerűtlen a Ságváriban érettségizők között. Olaszból hárman, filozófiából ketten, testnevelésből egyvalaki, ének-zenéből senki sem érettségizett. Ahogy a latint sem választotta senki.

 
Nem mintha Péternek sok esélye lett volna puskázni, de az előírás szerint két felügyelőtanárnak is ott kellett lennie egészen a végéig, délután 5 óráig.
– Valami hasonlóval szeretnék foglalkozni, igaz, első helyen a pszichológiát jelöltem meg a felvételi papíromon – mondta Péter, akit mindig is érdekelt a média világa, az írásbelin kívül egy projektmunkát kellett elkészítenie, ami egy kisfilm volt.

Délután 2-kor vágott bele a feladatsorba, ami egy filmrészlet elemzésével kezdődött. Elméleti és médiatörténettel kapcsolatos feladatok következtek, de a hírelemzés sem maradt ki a tételsorból, és esszét is kellett írnia. A vizsga után is sikerült beszélnünk Mészáros Péterrel.

– Hasonlóra számítottam, nem okozott különösebb nehézséget. Az 5-ös biztos meglesz, csak az a kérdés, hogy hány pontot veszítek. Bízom benne, hogy minél kevesebbet – fogalmazott a diák.

Olvasóink írták

 • 15. Fószer 2012. május 25. 16:19
  „Többe kerül a 25 éves nő keresése,mint a csávó érettségije.

  Tényleg,mint lejjebb írták,örüljünk,hogy ő egyáltalán csinál ilyet,és a szülei adófizetők.”
 • 14. kacsacomb 2012. május 24. 18:54
  „szerintem neki is kényelmesebb és nyugodtabb volt a saját iskolájában megírni, és ha már mindenki a megszokott iskolájában írja meg akkor ő miért ne ott írta volna??”
 • 13. Bikisunáj 2012. május 24. 12:11
  „TEK-esek nem voltak véletlen? :D”
 • 12. uzsolt 2012. május 24. 11:59
  „Akkor a médiatudományt jobban utálják, mint a fizikát.”
 • 11. polgár 2012. május 24. 10:26
  „Szegény gyerek.
  Csak le szeretett volna érettségizni, de itt már rögtön őt b****gatják...”
 • 10. vandar 2012. május 24. 08:43
  „Az összevont éretségit pedig megszüntetjük, mert túl sor óradíjat kell fizetni a tanároknak.
  Most már értem!
  Ha egy vizsgázót két tanár őriz akkor harmincat 60! Azonos nemű, hogy a WC-re is ki tudja kísérni.
  Puskázás kizárva!

  Kérdés:
  Ez az egy szál legényke a Deákban nem tudta volna megírni a dolgozatát?

  Tudom, tudom, magyar ember nem rakéta!”
 • 9. JABBA 2012. május 24. 08:33
  „Érdekes. De azt is jó tudni, hogy Szegeden például a Deák F. gimnáziumban 14 azaz tizennégy diák érettségizet médiából.

  Hiába, Szegeden csak a Ságvári, Radnóti és Tömörkényi van.”
 • 8. nelek 2012. május 24. 07:57
  „5. rökkmarika 2012.05.24. 00:20
  A média ilyen megnyilvánulásait (pl. hencegés az egykori rossz fizika, matek jegyekkel) könnyű magyarázni. Üzenet az egykori tanároknak: nézd hova jutottam, benne vagyok a téjvében...

  Ami a természettudományokhoz való viszonyukat illeti, azzal sosem hencegnek, hogy mondjuk nem tudják ki is az a Petőfi Sándor, de arra büszkék, hogy nem tudnak két számot összeadni.”
 • 7. rökkmarika 2012. május 24. 00:42
  „Még egy: nem tudom, ki készítette a "megoldásokat", de telis-teli van hibával! Onnan kezdve, hogy a western meg a scifi nem stílustörténeti korszak, egészen addig, hogy a közelítés és távolítás nem montázsgondolkodás. (még lehetne sorolni...) Ezt minek feltenni? (vagy ne nevezzük így: megoldás)”
 • 6. Gabesz_1993 2012. május 24. 00:21
  „http://www.dan-dare.org/freefun/Images/CartoonsMoviesTV/RatatouilleWallpaper2800.jpg hasonlóság meg van.:D”
 • 5. rökkmarika 2012. május 24. 00:20
  „Mondjuk csak gratulálni tudok a Délmagyarnak, hogy sikerült kiválasztani a Ságvári Gimnáziumot ebből az alkalomból, holott pl. a Deákban, a média tagozaton (és azon kívül is) jó páran érettségiztek ebből a tantárgyból, ergo annak talán nagyobb volna a hírértéke. Ez olyan, mintha egy szimpla gimiben meg azon csodálkoznának, hogy egyetlen diák érettségizik faipari ismeretekből, viszont azt meg elhallgatnák, hogy az Erdészetiben meg egy egész osztály. Nem beszélve arról, hogy esetleg az oktatás színvonalán és struktúráján is múlhat egy-egy tantárgy esetében az érettségire jelentkezők száma (pl. a Ságváriban). Ezen nem elmélkedik a cikk írója, pedig releváns kérdés. Nem tud az ember nem arra gondolni, hogy tendenciózus írásukban ennek a remek, a diákok életéhez ezer szállal kötődő tantárgynak a lejáratása volt a céljuk. Elképesztő amatörizmus! Nem az első: a fizikáról is felháborító hangnemben nyilatkoztak (leggyűlöltebb tantárgy). Az újságírók csekély kulturális és tudományos tőkéjét, a tudás különböző szegmenseihez való szerény affinitását kár nyilvánosságra hozni, az csak maradjon meg a szerkesztőségi szobák fülledt beszélgetéseiben!”
 • 4. deszkás 2012. május 24. 00:09
  „És helikopter járőrözött a levegőben?”
 • 3. D95 2012. május 23. 22:51
  „maximum security tagintezmeny”
 • 2. Lucia 2012. május 23. 21:15
  „Nem bunda? A média tanárját is Mészárosnak hívják? Rokonok?”
 • 1. kenguru 2012. május 23. 19:18
  „Be is került a médiába :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bonifertes diákok Erdélyben

A Bonifert Domonkos Általános Iskola pályázatot nyújtott be a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez a Határtalanul program keretében. Tovább olvasom