Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Ketyeg a trágyabomba

Szeged - Mázsánként 200 forintért már nem érdemes megvenni és a megye másik végébe átszállítani az istállótrágyát az e-útdíj miatt. Nem tudják megfizetni az árát a gazdálkodók, pedig a trágya a homokon nélkülözhetetlen.
Az őszi betakarítás után, a talaj-előkészítés előtt elkezdődik, és egész télen zajlik a szerves trágya szállítása, terítése. Csongrád megyében ez jellemzően kelet–nyugati irányú teherforgalom. A megye keleti felében lévő nagy állattartó telepekről a homoki területekre viszik a tápanyagot.

– Még most zárul a betakarítás, így ezzel a problémával ezután szembesülünk. Egyelőre a hozzánk beérkező egyéb anyagok, vetőmagok, növényvédő szerek és a termés szállítási költségének növekedése miatt kell aggódni – mondja Oltványi Gyula mórahalmi gazdálkodó.

– Az már nyilvánvaló, hogy a Pest környéki gazdálkodókkal szemben versenyhátrányba kerültünk, hiszen néhány forinton, filléren múlik, ki lehet beszállító egy-egy áruházláncnál, és aki közel van a pesti elosztóközponthoz, annak kisebb teher az útdíj, olcsóbban tudja adni áruit.

A 100 hektáron gazdálkodó Oltványiék a terület felére szállíttatnának trágyát, hektáronként 50-70 tonnát. A homoki területek művelői olykor Bács-Kiskun megyei baromfitartó telepekről is hozatnak, az istállótrágyának azonban sokkal nagyobb az értéke.

Istállóban termelődik a legértékesebb tápanyag. Kérdés, a fuvarra rakódó új költséget hajlandók-e megfizetni a földművelők. Fotó: Karnok Csaba
Istállóban termelődik a legértékesebb tápanyag. Kérdés, a fuvarra rakódó új költséget hajlandók-e megfizetni a földművelők. Fotó: Karnok Csaba

A 650 tehenet, 520 növendék marhát nevelő szegvári Puskin Tej Kft.-nél hallottuk, az a szállító vállalkozó, aki tőlük minden évben elvitte a trágyát, most jelezte, idén nem biztos, hogy üzletet kötnek az új feltételek mellett.

– Nagyon sokáig 80 forintért vettem át a trágya mázsáját, és aztán annyiért vittem el a vevőnek, amennyit kellett vele autózni, mert nemcsak Balástyára, Kistelekre, hanem néha Kiskőrösre is rendeltek belőle – mondja a kisteleki vállalkozó, Rigó Imre. – Szerencsétlenül alakult, hogy emelték az árat az eladók, kénytelenségből, és közbejött az útdíj is. A mázsánkénti 200 forintért nekem nem éri meg elvinni. Pontosabban, nem fizetnek érte annyit a gazdálkodók, hogy nekem megérje.

A feszültség előbb-utóbb valamilyen megoldást szül, mert a homokon mindenképp szükség lesz szerves trágyára. Az érintettek véleménye, hogy az e-útdíj bevezetésének ilyen következményeit nem gondolták végig a döntéshozók – és talán most már azért sem visszakoznak, mert kínos lenne. Pedig ez megint olyan intézkedés, hogy mindenkit egyaránt sújt, de a nagyobbaknak van több esélyük a túlélésre. Vass József, egy másik szállítással foglalkozó vállalkozó azt mondja, azok a cégek maradnak talpon, amelyeknek van pénzük arra, hogy kétévente autót cseréljenek.

Olvasóink írták

 • 9. x 2013. október 10. 18:14
  „A korábbi 350 milliárd forint után megérkezett Brüsszelből az újabb 140 milliárd forint uniós forrás, amelynek felszabadításáról szeptember 9-én egyezett meg Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár Johannes Hahn uniós biztossal - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) csütörtökön az MTI-vel.

  Tájékoztatásuk szerint az Európai Bizottságtól eddig érkező összesen 490 milliárd forint lehetővé teszi a forráslehívás jelenlegi sebességének tartását. A tervek szerint a tavaly elért rekordkifizetést az NFÜ idén szeretné jócskán meghaladni, október elejéig 1020 milliárd forintot juttattak el a kedvezményezettekhez.

  A tárca egy hete közölte, hogy 350 milliárd forint európai uniós forrás érkezett Magyarországra azon számlák ellenértékének első részleteként, amelyeket érintett az operatív programok szeptember 9-i tárgyalásokig hatályos felfüggesztése.

  http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/ujabb_140_milliard_forintot_utalt_at_az_europai_bizottsag_magyarorszagnak/2353155/”
 • 8. qrumpli 2013. október 08. 17:25
  „Bocsánat az érzékeny lelkivilágért ,de bocikakit akartam írni.
  Szokták mondani pej paripa himpilimpije a popojába aki nem érti.”
 • 7. mivan? 2013. október 08. 08:35
  „Az e-útdíjra nincs felkészülve egy ilyen szegény ország! <moderálva> Egy kicsit meg kellett volna emelni a matrica árát azt nyenyó! Elég lett volna ha engem megkérdeztek volna ingyen adtam volna ezt a tanácsot.”
 • 6. qrumpli 2013. október 08. 05:38
  „Baj csak az ,hogy már a <moderálva>ból sem lehet pénzt csinálni.”
 • 5. x 2013. október 07. 20:13
  „4. csonakos, köszönöm! A lényeget persze manipulatív módon nem idézted: nem számítanak ide az uniós források.
  - Ami általában 80~90~100 százalékos külső eszközt jelent, mint mindenfelé az országban olvashatjuk, melyekhez képest a kormány saját forrásai "a kormány számára kedves területek" pátyolgatására szolgálhatnak.

  - Tehát nem a rendelkezésre álló keret, hanem annak egy tört kis részének a negyven százalékáról van szó.

  "Több mint 130 milliárdot fordít a kormány saját forrásból 2014-ben nagyberuházásokra. Az összeg 40 százaléka stadionfejlesztésre megy el, további sportkiadások 23 százalékot tesznek ki, a Kossuth tér fejlesztése pedig több mint 10 százalékot elvisz.

  Stadion, sport, Kossuth tér. Továbbá: K+F, egyházak, oktatás. Nagyjából így jellemezhető annak a Beruházási Alapnak a kiadási oldala, amelyet a kormány a 2014-es költségvetési tervezettel együtt nyújtott be hétfőn az Országgyűlésnek. Az alapban a kormány olyan költségvetési kiadásokat különített el, melyek zömében nagy, infrastrukturális beruházásokra mennek el. Az állam ez esetben saját bevételeit költi el, nem számítanak tehát ide az uniós források. A listáról leolvasható, hogy melyek a kormány számára kedves területek. ..."”
 • 4. csonakos 2013. október 07. 16:30
  „3. x 2013.10.07. 14:01
  Csak neked!
  http://hvg.hu/gazdasag/20131001_Tiz_forintbol_negy_megy_stadionra”
 • 3. x 2013. október 07. 14:01
  „2. csonakos "... Tíz forintból négy a stadionkra megy! ..."
  - Melyik tíz forintbó?
  2. ikszy "Talicskával tolják ki a pénzt az emberek..." (az országból).
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/alacsonyan_szallnak_a_kamatok/2352371/”
 • 2. csonakos 2013. október 07. 08:45
  „A pénznek nincs szaga ez már rég tudott! Kell focistadionokra a pénz nagyon! Tíz forintból négy a stadionkra megy! Szégyen!”
 • 1. _csutak_ 2013. október 07. 08:43
  „Lám, megint kiderült az útdíjjal kapcsolatban, hogy akik bevezették halovány segédlila gőzük sincs arról, hogy a közlekedés mennyire komplex rendszer :(
  Az ő fejükben csak a bevétel szerepelt, de közben arról, hogy bevételnek olyan termeléstorzító hatása van, mint ami kiderült, gőzük sem volt, de nem is érdekli őket!
  Az sem, hogy az Unió már kötelességszegést eljárást indított ezügyben, mert mire abból lesz valami, a díjat kivetők zsebe tele lesz, ők meg már árkon bokron túl lesznek ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúszik a közvilágítás fejlesztése Szegeden

Több éve kérem a képviselőnktől és a várostól, hogy a Bécsi körúti tömbbelsőben lévő házunk mögé, a közterületre szereljenek fel lámpákat – panaszolta olvasónk. Tovább olvasom