Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Kevés a férőhely a bordányi óvodában

Bordány - Növekszik a gyerekek létszáma Bordányban, ami az idei tanév előtt nem várt akadály elé állította a településvezetést. Mivel az óvoda nem tudott volna fogadni minden jelentkezőt, a nagycsoportosokat az iskola öreg épületébe kell költöztetni.
15-20 bordányi kiscsoportos óvodásnak kellett gyorsan helyet találnia az önkormányzatnak a szeptemberi kezdés előtt: az óvoda működési engedélye csak 120 főre szól, miközben 140 gyerek szeretné megkezdeni az új tanévet.

Kényszerköltözés...
Kényszerköltözés:...

– A vezetőség ebben az esetben csak a létszámhatárig engedélyezhette volna a beiratkozást: több év után fordulhatott volna ismét elő, hogy szeptembertől nem minden kiscsoportos kezdheti meg az óvodát a településen – mondta Tanács Gábor. A polgármester szerint nagy öröm, hogy növekszik a gyerekek száma, hiszen sok faluban éppen az alacsony létszám miatt kerülnek iskolai osztályok vagy egész iskolák összevonásra. – Bordányban az ellenkezőjéről van szó, de ez komoly feladat elé állítja az önkormányzatot: az óvoda épülete ugyanis nem alkalmas újabb csoportszoba kialakítására, ami a férőhelynövelés feltétele – mondta. Az egyeztetések során több megoldás is szóba került, végül sikerült döntést hozni.

...a nagycsoportosok szeptembertől iskolába járhatnak... Fotók: DM/DV
...a nagycsoportosok szeptembertől iskolába járhatnak... Fotók: DM/DV


– Az általános iskola öreg épületét úgy alakítjuk át, hogy alkalmas legyen a nagycsoportosok fogadására. A jelenleg 37 fős nagycsoportot két csoportra bontva úgynevezett iskola-előkészítő óvodai csoportként helyeznénk el az épületben – magyarázta Tanács Gábor. Az épületben augusztusban egy vizesblokkot alakítanak ki, és a tervek szerint még egy festést is elvégeznek az óvónők a szülők támogatásával.

– A nagycsoportosok iskolaépületbe költöztetésének előnyei és hátrányai is vannak. Rendszeresen használhatják majd a tornatermet, bekapcsolódhatnak a művészetoktatásba, de úgy tűnik, hogy az ebédeltetés nehézséget okoz: az iskolából át kell majd menniük az étterembe. Már tárgyalunk a szakhatóságokkal, hogy az étkeztetés az öreg iskola épületben is megoldható lehessen. A magas gyermeklétszám miatt úgy tűnik, hogy jövőre is szükség lesz az iskolai előkészítő csoport működtetésére, de az azt követő években már az iskolának lesz újfent szüksége a régi épület tantermeire – mondta a polgármester.

Olvasóink írták

  • 1. UtólagKapitány 2012. augusztus 15. 18:12
    „<moderálva>, ezért nem elég az egy óvoda!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik a csatornázás Balástyán

Több mint 800 millió forintból az egész falut lefedő hálózatot és új tisztítóművet építenek. Tovább olvasom