Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Kevés a fűtésre szánt pénz

Nem lesz elég a tervezett összeg fűtésre, világításra a szegedi oktatási intézményeknél. Az általános iskolák 92, a középiskolák 95 százalékát elhasználták az egész évre tervezett energiaköltségeknek. A szakember szerint túl hideg volt a tél, az ellenzék azonban rossz tervezésről beszél.
A Móra szakközépiskola is gondokkal küszködik. Fotó: Gyenes Kálmán
Gyorsan elfogyott az oktatási intézmények fűtésére, világítására szánt keret. A szegedi önkormányzat első félévéről szóló költségvetési beszámolót legutóbbi ülésükön tárgyalták a képviselők. Ebből az derül ki: az általános iskolák energiaköltségeire tervezett keret 92, a középiskolák fűtésére, világítására jóváhagyott összeg 95 százalékát elhasználták az első félévben. Egyes iskoláknál meglepően sok költség jelentkezett. Az Arany János Általános Iskola az éves keret 120 százalékát költötte el júliusig, csakúgy, mint a Móra Ferenc Szakközépiskola.

Az ellenzék a kormány és az önkormányzat rossz intézkedéseiről beszél. Szőllősi Béla Fidesz-frakcióvezető hangsúlyozta: a költségvetés készítése során és a vitában is többször jelezték a város vezetésének, hogy az MSZP választási ígéretei ellenére minden évben emelkedő energiaköltségek idő előtt meghaladják a tervezett összeget. Ez már félévkor látható, és még nem jelentkezett a kormány energia-áremelésének hatása. Szerinte a tervezésnél csak magukat csapják be a város vezetői.

Az oktatási intézmények nem saját maguk gazdálkodnak, csak részben önállók. Az energiaköltségeket a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata tervezi és fizeti. Kardos Kálmán igazgató szerint nincs szó súlyos tévedésről. A tervezett összegeken a számlák beérkezése után minden évben módosítani kell. A 95 és a 92 százalékot pedig óvatosan kell kezelni, hiszen az időarányos érték is magas: félévkor 74,4 százalék lenne. A fűtési költségek jelentős része ugyanis az első félévben jelentkezik.

Kardos elismerte: több energiát használtak a tervezettnél, de ennek oka az, hogy februárban és márciusban az átlagosnál hidegebb idő volt. Az energiaköltségekre részben fedezetet nyújt az, hogy az intézmények saját bevételeiből 20 százalékot át kell csoportosítani az energiaköltségek fedezésére. Hogy ez mennyi pénz, az csak év végén derül ki. Előfordulhat persze, hogy pótelőirányzatot kell kérni. Kardos szerint egyébként a féléves beszámolóban szereplő számok borúlátóbb képet festenek a valóságosnál.


Nem lesz gond a számlával

Vásárhelyen az óvodák és az általános iskolák fűtésszámláit közvetlenül az önkormányzat fizeti – tudtuk meg Kovács Páltól –, míg a középiskolákét az Eötvös szakközépiskolán keresztül intézik. A polgármesteri hivatal pénzügyi csoportjának vezetője hozzátette: az éves fűtési költséget betervezték a város költségvetési rendeletébe, s az fedezi az idei kiadásokat.
A megyei közgyűlés által fenntartott makói József Attila Gimnázium igazgatója, Rója István lapunk érdeklődésére elmondta: a fűtésszámlák kifizetésével – ha csak valamilyen rendkívüli elvonásra nem kerül sor – nem lesz gondjuk. Héjja Margit Aliz nővér, a Szent István Egyházi Általános Iskola és Gimnázium igazgatója viszont úgy fogalmazott, abban bíznak, hogy az energiaár emelkedése a kormányzati ígéreteknek megfelelően az iskolákat nem érinti majd; ha így lesz, akkor ugyan szűkösen és takarékosan, de boldogulnak. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Október végére új cége lehet a városnak

A szegedi önkormányzat saját cégén keresztül többségi tulajdont szerezhet a megyei… Tovább olvasom