Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Kevés a pénz az utánpótlásra

Szeged - Az SZVSE birkózó szakosztálya városi támogatás nélkül, a Vívóklub főleg magáncégek adományaiból próbálja kinevelni a tehetségeket az országnak. Még a Démász-Szegedi VE kajak-kenu szakosztályának is gondot jelent az utánpótlás finanszírozása.
A magyarok számára a legtöbb sportágban nem sok babért hozó pekingi olimpia gyengébb eredményeit sokan az utánpótlásbázis hiányában, a minimális támogatottságában látják.

Kevés a lelkesedés

Kohári Nándor, a szegedi önkormányzat ifjúsági és sportbizottságának elnöke elmondta: minden év tavaszán pályázatot írnak ki a különböző egyesületeknek az utánpótlás támogatására. Ez az összeg 26 millió forint – ezt kell szétosztani a pályázók között. – A hanyatlás oka, hogy az általános iskolákban háttérbe szorították a testnevelést. Szeged külön hátránya: nincs sportiskolája – magyarázta Kohári.
– Hiába vannak lelkes edzők, ha a körülmények nem megfelelőek. Nemcsak a támogatásról, a sportlétesítmények hiányáról is beszélek – magyarázta Kohári. Példaként a szegedi atlétikát, a vívást és a birkózást említette. A képviselő szerint ahol adottak a feltételek, ott eredmény is születik, lásd Vajda Attila tegnapi aranyérmét a pekingi olimpián.

A lelátó alatt

Drevenka Péter, a Szegedi Tudományegyetem Vívóklubjának vezetőedzője elmondta: felszerelt vívóterem híján tornateremben oktatnak harminc-negyven főt a vívás rejtelmeire. Költségvetésük évi ötmillió forint. Ahogy fogalmazott: a fent említett utánpótláskeretből csak csurran-cseppen nekik – a működés feltételeit leginkább magáncégek, szülői hozzájárulás, valamint különböző sportpályázatok elnyerése biztosítja.

A Krúdy-középiskola tornatermében vívóedzést tartanak. Fotó: Karnok Csaba
A Krúdy-középiskola tornatermében vívóedzést tartanak. Fotó: Karnok Csaba

Az SZVSE birkózó szakosztályában nem túl rózsás a helyzet. – A várostól semmi támogatást nem kapunk – magyarázta Kiss Károly vezetőedző. A birkózók az SZVSE-pálya lelátó alatti részében tréningeznek – a körülmények miatt csak az utánpótlással tudnak foglalkozni. – Annyiból gazdálkodunk, amennyit a szülők tagdíjként fizetnek be. Ötven gyerekkel foglalkozunk egészen óvodáskoruktól. A jövő egyelőre bizonytalan: sok függ attól, hogy eladják-e a sportpályát, és változik-e a város hozzáállása ehhez a sporthoz – beszélt Kiss Károly.

Pedig akadnak tehetségek az edző szerint. Elég Szabó-Czibolya Gáborra gondolni: a húszéves birkózó idén junior és felnőtt magyar bajnok lett. Edzője szerint az eligazoláson töri a fejét, pedig két olimpia biztos benne van a versenyzőben.

Üzemanyaghiány

A Démász-Szegedi VE kajak-kenu szakosztálya hatszáz fős utánpótlásbázissal és évi százmilliós költségvetéssel működik. Az összeg szépen hangzik, de Petrovics Kálmán sportigazgató elmondta: ennek csak nagyon kis részét tudják az utánpótlásra fordítani.

– A profi versenyzők és az edzők, valamint a létesítmény fenntartását is ebből kell fedeznünk – magyarázta. Az utánpótlás szintjén elmondása szerint még az is gondot okoz az országnak olimpiai bajnokokat adó egyesületnek, hogy a kisebbeket kísérő motorosokba üzemanyagot vegyenek. Ahhoz, hogy megtartsák az egész országnak büszkeséget hozó eredményeket, több pénzre lenne szükség. 

Olvasóink írták

 • 3. fjeiwo 2008. augusztus 25. 17:39
  „ált. isk. 1. osztályában volt 4 db tornaóra hetente. Ebből, jó, ha hetente egyszer bejutottak a gyerekek a tornaterembe. A többi? sétálás az utcán, vagy az udvaron, ha nem esett az eső. Mit érnek el ezzel? Azt, hogy a kisgyereknek fölső tagozatra tornaóraundora lesz, "büdöstrehánydisznóvagyfijamhanemtornázó!" tornatanári megnyilvánulással.”
 • 2. egyszeru polgar 2008. augusztus 24. 15:45
  „Gyokereiben kellene megvaltoztatni a tartsadalmi es gazdasagi helyzetet.”
 • 1. Kolompár Rómeó 2008. augusztus 23. 22:28
  „Még szép! Inkább költsük esélyegyenlőségre, meg 200millás honlapra, annak van látszatja!

  Csak így tovább, Új(?) Magyarország!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjjel enyhülés érkezik a forró napokra

Szeged - Bár szokatlanul hevesek a nyár utolsó napjai –pénteken 33–34 fokot mértek… Tovább olvasom