Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Kevés az idő az orvosok képzésére

Csongrád megye - Sürgősségi licencvizsgához kötné a háziorvosi ügyelet ellátását a Magyar Rezidensszövetség. Több Csongrád megyei városban már most sem ügyelhetnek enélkül a pályakezdők. A gyakorlati tapasztalatlanság más területeken is gondot jelent: Szegeden az aneszteziológiai és intenzív terápiás szakképzést éppen ezért reformálták meg.
Az állam által támogatott, néhány nap alatt elvégezhető, úgynevezett sürgősségi licencvizsgához kötné a Magyar Rezidensszövetség azt, hogy valaki háziorvosi ügyeleti ellátást vállalhasson. Mint mondják, az orvosképzésből hiányzik a mindennapi sürgősségi ellátáshoz szükséges gyakorlati készségek ellenőrzött elsajátíttatása. – Köztudott, hogy emiatt naponta sérül a betegbiztonság – fogalmazott Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke, utalva a legutóbbi esetre, amikor az orvosi ügyeletet ellátó fiatal rezidens tévesen értelmezte a cukorszintmérő jelzését, és a magas vércukorszinttel rendelkező beteggel cukros vizet itatott. A beteg meghalt. A fiatal orvos summa cum laude végzett, szigorlatait mind ötösre tette le.

A háziorvosi ügyeletek ellátásában igen nagy számban vesznek részt friss diplomás rezidensek, csak szakorvosokkal létszámhiány miatt ez nem is lenne megoldható. Kellenek azonban a tapasztalt szakemberek, hiszen csak az ő felügyeletük mellett dolgozhatnak. Ez háziorvosok esetében azt jelenti, hogy telefonon elérhető a szakorvos, és igény szerint rövid időn belül a helyszínre tud érni.

Szegeden, Makón és Szentesen nem jelent problémát a Papp Magor által emlegetett képzetlenség. – Azokon a településeken, ahol az Országos Mentőszolgálat mint első számú közreműködő van jelen a háziorvosi ügyeleti rendszerben, csak olyanok végezhetnek önállóan munkát, akik teljesítették a rezidensképzés sürgősségi blokkját – mondta el Zentay Attila, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének orvosigazgatója. – Ezek bizonyos területek szakorvosai és a szakorvosjelöltek. A háziorvos rezidensek csak abban az esetben ügyelhetnek, ha ezen a blokkon már túl vannak.

A tapasztalatlanság egyébként nem csak a háziorvosoknál jelent nagy problémát. A teljes orvosképzésben kevés az idő a gyakorlati képzésre: elsősorban lexikális tudásra épül, és kevéssé ad gyakorlati vagy problémamegoldó készséget. Az Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetében immár 3 éve működik egy új képzési struktúra – éppen ennek a problémának a kiküszöbölése érdekében. Itt az 5-6 helyett 8-10 év áll rendelkezésre, hogy a gyakornokok kezét fokozatosan engedjék el.

– Úgy érzem, az egészségügy emberhiányát oldjuk meg a rezidensekkel, vagyis a napi munka oltárán feláldozzuk a szakképzést. Ezen lehet és kell is változtatni – fogalmazott Molnár Zsolt tanszékvezető egyetemi tanár.

Olvasóink írták

 • 7. uborka 2012. október 13. 18:37
  „Azt tudják,hogy a Peregi ikreket a Gyerek Klinikán az aneszteziológus mivel altatta???? pedig iker szétválasztásról volt szó, amit a Professzor úr meg stábja meg is csinált, kiválóan. ÁLLATOK altatására használták az altató gépet,tele javításokkal és minden nem oda illő dolgokkal, és megoldották, Hát ez az orvoslás igazán.Ne sírjunk, ez politika a javából, a felszámolt kórházaknak, hol az el raktározott műszerei erre senki semmikor nem kérdezett rá és nem is válaszoltak.”
 • 6. Laura82 2012. október 13. 14:05
  „Azt várom, mikor hullik már végleg szét az egészségügy...akkor talán észbe kapnának...de úgy tűnik, csak akkor...ehhez radikális tragédiáknak kell történnie?!?”
 • 5. maus 2012. október 11. 16:07
  „hihetetlen! Ha az orvosképzés lexikális tudásra épül, akkor érthetelen, hogy hogyan lehet a cukorszintmérö jelzését tévesen értelmezni. Ráadásul summa cum laude végzettséggel! ?s mit csinálnak a hallgatók, amikor hónapokat töltenek el kórházi gyakorlaton?”
 • 4. KamuNeni 2012. október 10. 20:06
  „Par samant fel kell fogadni es betanitani oket a gyogyitas tudomanyaba. Persze hogy keves az ido. Nincs penz a tanitasukra. Azoknak meg nincs idejuk kivarni mig a kormany valami ertelmeset mondana igy aztan elmennek MO-rol mashova ahol van ertelem is.”
 • 3. tol 2012. október 10. 19:41
  „mind a kettő hülye. De a leghülyébb maga a magyar nép, hogy bambán szemléli az egészségügyi rendszer széthullását. Szép napot!”
 • 2. adamantium 2012. október 10. 13:25
  „1. Krampampuli 2012.10.10. 12:51
  vagy az oktatók képessége gyengébb, mert azért nem mindig a diák a hibás azért ha nem tud, hanem gyakran az aki nem oktatta megfelelően neki. molnár zsolt is azért duplázza meg a képzést mert képtelen megtanítani 5 év alatt a rezidenseinek a szükséges tananyagot, érdekes módon a világon mindenütt 5 év az aneszt-intenzív képzés, másutt csak sikerül beléjük önteni a tudást. akkor most ki a hülye? a magyar rezidens, vagy a magyar oktató?”
 • 1. Krampampuli 2012. október 10. 12:51
  „Kevés az idő vagy csak gyengébb képességűek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy-Magyarország kicsiben

Jövő héten indítják az 1910-es Nagy-Magyarországot bemutató skanzen kialakításának első ütemét Mórahalmon. Tovább olvasom