Délmagyar logó

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 17°C Még több cikk.

Kevés borravalót adnak a szegediek az éttermekben

A szegediek nem túl bőkezűek a borravalót illetően. A legtöbben 5-7, a leghálásabbak 10 százalékot hagynak az éttermekben. Az összeg persze attól is függ, kinek mennyit enged meg az anyagi helyzete.
Fotó: Frank Yvette
Borravalót kapni valószínűleg mindenki jobban szeret, mint adni. Az etikett mégis megkívánná, hogy a vendéglátóhelyeken elégedettségünk jeléül a fizetendő összeg 10 százalékát pluszban otthagyjuk a számla mellé.

– A szegedi magánemberek általában a számlán szereplő ár 5-7 százalékát adják a pincéreknek borravaló gyanánt, a cégek 10 százalékkal is túlfizethetnek – mondja Tóth István, a szegedi Roosevelt téri halászcsárda főpincére. – A külföldiek közül az olaszok vagy például a franciák nem nagyon adnak borravalót, míg az angolok és a német vendégek elégedettségük jeléül akár 7-10 százalékot is adnak.

Papós Zoltán, a Fehértói halászcsárda üzletvezetője is úgy gondolja, a borravaló mértéke a vendég elégedettségétől és anyagi helyzetétől függ. – Nagyon változó, hogy a szegediek közül ki mennyi borravalót ad. Törzsvendégeink már évek óta hozzánk járnak, és körülbelül mindig ugyanannyit adnak, még most, a megszorítások idején is. Vendégeink között számottevő az átutazó román üzletember. Ez a réteg megteheti, ha elégedett a kiszolgálással, azt gavallér módjára ki is fejezze.

Aprópénz és fintor

Kónya Judit, mindig ad borravalót kedvenc belvárosi kávézójában, ahová barátaival hetente több alkalommal is beülnek. Legutóbb azonban nem volt megelégedve a kiszolgálással, így nem jattolt. – Odaadtam a pincérnek az ezrest, aki az ötszáz forint visszajárót tízesekben és húszasokban adta oda, hatalmas fintor kíséretében – meséli a fiatal lány, aki csak mosolyog a történteken.

A pincérek azonban tudják, nem csak pénzzel lehet kimutatni az elégedettséget. Horváth Róbert, a Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola szakoktatója megtanítja diákjainak, hogy bár létezik és működik a borravaló-adási szokás, nem várható el kötelezően a vendégektől.
– A borravalóval a vendég a háláját fejezi ki a pincérnek a tökéletes kiszolgálásért. A protokoll szerint ez a fizetendő összeg 10 százalékát jelenti. Nagyobb összegnél pedig az első egészig kerekítenek fel – részletezi az oktató, aki korábban felszolgálóként dolgozott, és elmondta, bár ritka az ilyen eset, de egyszer vele is megtörtént, hogy a fizetendő összeg 50 százalékát kapta meg jattként egy szegedi vendégtől, aki 10 ezer forint helyett így 15 ezret fizetett.


Jattolási szokások

Németországban az elégedett vendég az ár 5-10 százalékát adja oda pluszként. Angliában a fogyasztó dönti el, hogy ad-e borravalót vagy sem, és hogy ez az összeg mekkora. Az előkelőbb éttermekben azonban már a számlához hozzáteszik a 12,5 százalékot. Az Egyesült Államokban kötelező a 15-20 százalékos jatt, mert része a munkabérnek. A görögországi éttermekben kereken 10 százalékos borravalót szokás adni, tavernában maximum egy eurót. Kínában és Japánban nincs hagyománya a borravalónak, sőt a nemzetközi hotelek kivételével gyakran sértésnek találják.


Bobkó Anna

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Séta a zenélőóra bábuihoz

A szegedi Dóm téren látható zenélőóra bábuit az 1959-es felújításkor a szegedi Csúri Imréné Hódi… Tovább olvasom