Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Kevés gyümölcsöt eszik a magyar

Magyarország, Szeged - Naponta legalább fél kiló zöldséget és gyümölcsöt kellene enni az egészséges élethez, a magyarok fogyasztása azonban csak napi 230 gramm.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint napi 5 adag zöldség-gyümölcs elfogyasztása a kulcsa az egészséges életnek. A napi 5 adag azt jelenti, hogy minimum fél kilogramm zöldséget-gyümölcsöt kellene elfogyasztanunk, lehetőleg több alkalomra szétosztva, friss formában. Hazánkban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ennek kevesebb, mint a fele, 230 gramm fogy.

A Mars téri piac pultjai roskadoznak a különböző frissen szüretelt magyar gyümölcsöktől és zöldségektől: egymást éri a kajszi, az őszibarack, a görögdinnye, a sárgadinnye, a szilva, a meggy, a málna, a szeder, az áfonya és megannyi zöldség – mégsem veszik kilószámra az emberek.

– Egy héten egy-két vevő vásárol öt kiló körüli barackot, a többi egy-két kilóval megelégszik. Ráadásul ezt is egész hétre vásárolják maguknak. Pedig most tényleg minden nagyon olcsó. Tavaly naponta 70-80 láda őszibarackot adtam el, ma tizenöttel kezdtem, és még abból is maradt délre két és fél ládával – mondta Pakai Lászlóné Ica.

Pakai Lászlónénak sok barackja és paprikája maradt délre a Mars téri piacon. Fotó: Schmidt Andrea
Pakai Lászlónénak sok barackja és paprikája maradt délre a Mars téri piacon.
Fotó: Schmidt Andrea

A mórahalmi termelő az őszibarackon kívül többfajta paprikát árult, amiből szintén sok maradt. A többi kereskedő előtt is roskadoztak az eladásra szánt zöldségek és gyümölcsök, pedig már dél volt. Az őszibarack és a sárgadinnye kilóját már 150 forintért is láttuk, a szilvát 180-ért, a meggyet 200-ért, a sárgabarackot 400 forintért kínálták. Egy csomó répát 40 forintért lehetett venni.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik a hálózattisztítás

Hétfőtől vasárnapig folytatódik az ivóvízhálózat tisztítása a Szeged-Algyő Ivóvízminőség-javító Projektben. Tovább olvasom