Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

Kevés nőt érdekel az önvédelem

Magyarország, Szeged - A megtámadott nőkről szóló hírek hatására sem jelentkezik több nő önvédelmi tanfolyamra. Azt mondják a szakemberek: személyiségfüggő, ki hogyan reagál váratlan támadásra, de ezt hosszabb-rövidebb idő alatt lehet tökéletesíteni.
Szerda délután megtalálták annak a 25 éves nőnek a holttestét Pécsen, aki vasárnap hajnalban egyedül indult haza gyalogosan egy sörbárból, ahol barátaival ünnepelt. A rendőrpszichológusként dolgozó nőt a helyi hírportál információi szerint nemcsak megerőszakolták, megfojtották, de koponyaalapi törést is szenvedett.

Bándy Kata érthetetlen halála sajnos nem kirívó eset az országban – az elmúlt években más fiatal lányok is áldozattá váltak. A 14 éves Horák Nóra holttestére 2008. november végén találtak rá a kiskunlacházi művelődési házhoz közeli erdős részen. A hajnalban a művelődési házból közeli otthonába hazafelé tartó lányt megerőszakolták, majd megfojtották, ruházatától megfosztott holttestét az útszéli árokba lökték. Gyilkosát 2009 nyarán vette őrizetbe a rendőrség. Nemcsak kéjgyilkosok, szatírok is vadásztak fiatal nőkre az országban: tavaly nyáron a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság fogta el azt a 27 éves férfit, aki a gyanú szerint 3 nőt támadott meg a 47-es számú főút melletti kerékpárúton.

Kovács Eszter szerint nem nehéz elintéznie egy férfit egy nőnek, ha elég gyorsan reagál. Archív fotó: Miskolczi Róbert
Kovács Eszter szerint nem nehéz elintéznie egy férfit egy nőnek, ha elég gyorsan reagál.
Archív fotó: Miskolczi Róbert

– Bár a Wing Tsunt egy Shaolin apáca alapította, többnyire a fiúk művelik. Női oktatóként az én csoportomban ugyan 40 százalék a lányok aránya, de férfioktatóknál ez mindössze 10 százalék. Sajnos kevés nő vesz önvédelmi órákat, legtöbbjük úgy gondolja: ezzel sem tudna kivédeni egy váratlan támadást. Pedig nincs igazuk – magyarázta Kovács Eszter. A szegedi Wing Tsun kungfumester elmondta: egy támadás elhárítása nemcsak a technikán, hanem a fellépésen is múlik.

– Edzéseinken ezért külön gyakoroljuk, mit kell tenni egy hirtelen helyzetben, hogy ne gyengüljön el egy nő, hanem valami váratlant tegyen. Nem nehéz elintézni egy férfit, ha gyorsan reagálunk: az első perceket kell kihasználni egy pofonnal vagy lábsöpréssel. A sikoltozás még lakott területen belül sem mindig megoldás: szomorú tapasztalatom, hogy az emberek nem igazán lépnek közbe egy ilyen szituáció esetén – mondta a szegedi iskolavezető.

Személyfüggő, hogy kiben mikor oldódik fel a szorongás, és mikor tud jól reagálni váratlan, veszélyes helyzetre: valakinek mindez 2 hét alatt sikerül, másnak még az 1 év is kevés lehet.

Olvasóink írták

 • 7. info 2012. július 17. 17:25
  „Kevés nőt érdekel az önvédelem-Nem! csak túlságosan drága tanfolyamok vannak ahol el lehet sajátítani az önvédelmet! Érdekes, ez még nem jutott eszébe senkinek sem?”
 • 6. Moon 2012. július 15. 19:47
  „Talán nem túlzó kijelenteni, hogy ma abban a téveszmében élni miszerint majd engem megvédenek (rendőrség vagy a törvények most mellékes) kissé naivítás.
  Természetesen ez nem azt jelenti, hogy akkor most rambóként "lövünk" mindenre ami mozog, de mindenképpen nem árt felkészültnek lenni bizonyos helyzetekre.
  A mindennapi élet sajnos mondatja ezt velem. Természetesen ezzel nem kell egyetérteni.”
 • 5. klj-54 2012. július 15. 16:44
  „Miért is ne mehessen ki egy nő az utcára?
  No nehogy már a nyúl vigye a puskát!
  Az állam alapfeladata még Orbániában is a rend fenntartása, az állampolgárok nyugalmának a megőrzése.
  Kiképzett és a fegyvert jól alkalmazó leányzókat kell kiküldeni az éjszakába és a harmadik homlokon lőtt eset utána támadóknak elmegy a kedvük a cselekedettől.
  Agresszív ötlet?
  Az, de ha impotens a rendőrség és a jog lehetővé teszi a fegyver használatot akkor azt kell tenni.
  Nem véletlenül forgatták le anno Bronson filmjét a "Bosszúvágy"-at.
  Valós tartalma volt neki.”
 • 4. tol 2012. július 15. 13:24
  „lényeg a megelőzés!! Egyedülálló nő ne csámborogjon este az utcán.”
 • 3. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. július 15. 10:35
  „A technikán alapuló önvédelem ( és itt most nem a szarrá verem a csávót módszer, amihez csak nyers erő kell) nagyon időigényesek, több év mire használható tudást szerez az ember.
  Viszont ha megvan az zsír, mert simán használhatja önvédelemre, bizonyos fogások ami idegi pályákra hatnak, aztán mehet a keménykedő látleletet vetetni, nyoma nem marad XD”
 • 2. Telrim 2012. július 14. 22:02
  „Bizonyos szintig bárki elsajátíthatja az önvédelem fortélyait, néhány technikai elemet. De nem két hét alatt. Aki két hét alatt "harcérett", az e nélkül is nagy eséllyel ki tudna kecmeregni egy rázós szituációból a személyiségéből (helyzetfelismerő képesség, stb.) adódóan. Ahhoz, hogy valaki nagy eséllyel tudjon szorongatott helyzetből szabadulni, általában elég néhány másodperc. Ehhez a néhány másodperchez azonban több éves felkészülés szükségeltetik! Egy "tanfolyam" megadhatja az inspirációt a munkához, de ki kellene hangsúlyozni, hogy az egy hosszabb fejlődési folyamat kezdete, különben HAMIS BIZTONSÁGÉRZETET ad!! Ezt sajnos nagyon kevésszer tapasztalom.”
 • 1. klj-54 2012. július 14. 20:09
  „Alkati kérdés, mert van olyan akit élete végéig nem lehet megtanítani az önvédelemre:(
  Victimológia a tárgy neve a rendőrtiszti főiskolán annak a tantárgynak, mely ezzel foglalkozik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzetközi ifjúsági kamarazenekar a Korzóban

Vasárnap este 7 órakor a Korzó Zeneházban koncertezik a Közép-Európa és a Balkán Ifjúsági Kamarazenekara elnevezésű nemzetközi együttes, amely 2011-ben alakult. Tovább olvasom