Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Kevés pénz jut Szegeden az akadálymentesítésre

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek az esélyegyenlőségi törvény módosítását Sólyom László, köztársasági elnök. A tervezet ugyanis a középületek akadálymentesítésére újabb, távoli időpontot jelöl meg. Csak Szegeden másfél milliárd forintba kerülne a probléma megoldása. Ez az ügy azonban elsősorban szemléletbeli kérdés – véli Sólyom László.
Kenyeres Lajosnak a városi közlekedéssel nincs problémája, van elég rámpa. Fotó: Schmidt Andrea
Szegeden a Tarján városrészben lévő otthonából tizenkét perc alatt ért belvárosi szerkesztőségünkbe kerekes székével Kenyeres Lajos. A városszerte ismert mozgáskorlátozott férfinak a városi közlekedéssel nincs problémája, rámpa is elég sok helyen van már. Szerinte a buszközlekedésben is egyre több az alacsonypadlós járat. Az ilyen járműre a mozgáskorlátozottak könnyebben juthatnak föl. Kenyeres elmondta: az okmányirodába és a polgármesteri hivatalba is könnyen bejuthat – más kérdés, hogy az előbbi helyen például nem fért be a fotósfülkébe, mivel annak tervezésekor nem gondoltak a kerekes székesekre.

– Nem tarthatunk igényt többletjogokra, csak azért, mert egy jól körülhatárolt, hátrányos helyzetű csoporthoz tartozunk. Hiszen akkor mi lesz például az egyedül élő idősekkel vagy más hátrányos helyzetű csoportokkal? Kitől vennék el a teljes akadálymenetesítéshez szükséges gigászi összeget? – tette föl a költői kérdést Kenyeres. A társadalmi igazságosságot szem előtt tartva nagyjából ötven évbe telhet, mire teljes körűvé válik az akadálymentesítés. Ezt az időpontot egy politikus sem meri bevallani, hiszen az jelentős népszerűségvesztéssel járhat. Kenyeres szerint ezért botorság kampányszerű akciókban cselekedni. Inkább egy ésszerű, átlátható és számon kérhető ütemtervre lenne szükség.

Másfél milliárd lenne

Molnár László, a városüzemeltetési iroda vezetője szerint noha Sólyom László „visszadobta" az esélyegyenlőségi törvényt, jelenleg is érvényes az a szabályozás, mely szerint 2010. december 31. a középületek akadálymentesítésének határideje. A vezető elmondta: eddig az időpontig teljes körűen meg lehetne oldani a feladatot – ha az állam erre megfelelő forrásokat biztosítana. Molnár szerint a teljes akadálymenetesítés összköltsége egy-másfél milliárd forint lenne Szegeden.

A szegedi városházán próbáltak fontossági sorrendet felállítani a középületek akadálymentesítésére. De az ehhez útmutatót adó törvényt küldte vissza megfontolásra a köztársasági elnök. Rácz Róbert, a városüzemeltetési iroda műszaki csoportjának vezetője elmondta: Szeged középületeinek akadálymentesítése még sok tennivalót ad – hasonlóan a többi megyei jogú városéhoz, ahol számtalan magas épület áll. Az emeletes házakba például lifteket kell beszerelni, amelyek költsége épületenként legalább tízmillió forint. A városi költségvetés ugyanakkor idén mindössze harmincmillió forintot különít el erre. Igaz, állami forrásokra pályázva Szeged legalább ugyanennyi pénzt kap. Probléma viszont, hogy eddig csak legföljebb három-négy milliós pályázatok jelentek meg – amiből egy lift vagy egy lépcsőjáró berendezés még önrésszel együtt sem szerezhető be. Az elnyert pályázati pénzeket ezért több kisebb projektre osztják szét. Idén például a Sás utcai szolgáltató központ és a Belvárosi mozi, a Vedres István Építőipari Szakközépiskola és a Tömörkény István Gimnázium akadálymenetesítését tervezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kis pártok szerint a nagyok elvitték előlük a szelvényeket

Hódmezővásárhelyen száll harcba a legtöbb képviselőjelölt az országgyűlési választásokon – a… Tovább olvasom