Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Kevés ügyész nagy helyen is megfér Szegeden

Eldőlt, hogy a Szegeden működő két főügyészség és a nyomozó hivatal a jövő év végéig új, saját székházba költözik, a városi ügyészség marad a Széchenyi téren. Szembeötlő, hogy a hat ügyészt foglalkoztató fellebbviteli főügyészségnek a több mint ezer négyzetméter alapterületű Juhász Gyula Művelődési Központot vásárolták meg.
A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség közelebb kerül az Igazságügyi palotához. Fotó: Frank Yvette
Három éve, 2003-ban alakult ki Magyarországon a négylépcsős ítélkezési rendszer, abban az évben álltak fel az ítélőtáblák és a fellebbviteli főügyészségek, köztük a Szegedi Táblabíróság és a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség. Az ítélőtábla a rendkívül zsúfolt Széchenyi téri Igazságügyi palotában kezdte meg működését, a fellebbvitel az Eszperantó utcában bérelt irodákat. A táblabíróság 65 munkatársával tavaly költözött végleges helyére, a Sóhordó utcába. Az egymilliárd forintért megvásárolt, felújított és korszerűen felszerelt, mintegy 2500 négyzetméteres épületben a fellebbviteli főügyészségnek is kialakítottak mintegy húsz irodahelyiséget, ám a főügyészség mégsem költözött oda. Más sem. Az okokról hivatalosan senki nem akar(t) beszélni. Információink szerint a fellebbvitelnek „nem tetszettek" a körülmények.

A közelmúltban véglegessé vált, hogy a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség az Eszperantó utcából a Vörösmarty utcába, a volt Juhász Gyula Művelődési Központ épületébe költözik. Ezzel párhuzamosan a Csongrád Megyei Főügyészség a Széchenyi téri Igazságügyi palotából, az ügyészségi nyomozó hivatal pedig az Eszperantó utcából a Stefániára, a Sajtóházba költözik. A Szegedi Városi Ügyészség mintegy hatvan dolgozója marad az Igazságügyi palotában, valószínűleg átveszik a főügyészség eddig használt irodáit.

A fellebbviteli főügyészség az Eszperantó utcában csak 2007. december 31-éig maradhatna, mivel bérleti szerződésük jövő év végén lejár, a tulajdonosnak pedig szüksége van a bérbe adott helyiségekre. A fellebbviteli főügyészségen Horányi Miklós főügyész vezetésével összesen hat ügyész és ennél valamennyivel több munkatárs dolgozik. Ennyien költöznek az 1000-1200 négyzetméter alapterületű volt művelődési központ épületébe.

Horányi Miklós nem árulta el, hogy mennyibe kerül az átalakítás, „ami két évig is eltarthat". Azt elmondta, hogy a tekepályát megszüntetik, a már kiköltözött rockklub helyén pedig valószínűleg irattár lesz. Az alapterületet jelentősen megnövelő díszteremhez nem nyúlhatnak, mivel műemlékvédelem alatt áll, de készséggel fogadnak kiállításokat. „Vagy ha az igazságszolgáltatás területéről igény merül fel valamilyen rendezvény megtartására, arra is odaadjuk" – tette hozzá a főügyész, akinek a neve Polt Péter legfőbb ügyész utódaként is felmerült.

Horányi Miklós arra a kérdésre, hogy a főügyészség létszámához képest nem tartja-e aránytalannak leendő székházuk alapterületét, azt válaszolta: ahhoz, hogy az ügyészség magas színvonalon végezze munkáját, a szakmai feltételek mellett elengedhetetlen a megfelelő tárgyi körülmények biztosítása is. Erre szerinte az új, véglegesnek tekinthető székház megfelelő lehetőséget kínál.

A Csongrád Megyei Főügyészségen és a nyomozó hivatalban összesen mintegy 60-65-en dolgoznak. Leendő székházuk, a Sajtóház ugyanakkora alapterületű, mint a fellebbviteli főügyészség számára megvásárolt Juhász Gyula Művelődési Központ.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmerült a visszaélés gyanúja a zöld ajánlócéduláknál

A területi választási bizottság szerint a visszaélés gyanúja is felmerült az ajánlószelvények… Tovább olvasom