Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Kevesebb az adomány az áfafizetés miatt

Szeged - Egyre kevesebb adomány érkezik a segélyszervezetekhez és az egészségügyi alapítványokhoz. Ennek egyik oka, hogy áfát kell fizetniük az adományozóknak.
Egyre súlyosabb gondokkal küzdenek a magyar segélyszervezetek, amióta az adakozó cégeknek és egyéni vállalkozóknak áfát kell fizetniük a természetbeni adományok után. A problémát csak tetézi a gazdasági válság, hiszen egyre kevesebben tudnak felajánlani bármit is segítségként – noha egyre nagyobb igény lenne rá.

– Sokkal kevesebb adományt kapunk, mint az elmúlt években. Korábban 20–30 nagyobb pénzbeli felajánlás is érkezett, idén eddig mindössze egy, és az is egy magánszemélytől. A nagyobb cégek idén nem nagyon adakoznak – szemléltette Mártáné Lőrincz Veronika, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szegedi csoportjának vezetője, mennyire apadt el mostanában az adakozókedv. A szakember azt mesélte, 2 hónapja igyekszik minden követ megmozgatni azért, hogy az időseknek, kisnyugdíjasoknak karácsony előtt élelmiszercsomagot oszthassanak, de eddig csak egy roma alapítványnál jártak szerencsével. Tőlük 40 kiló lisztet kaptak. Szerencsére ruhaadományból még van bőven.

– Hiába kifogásolta a szervezet több fórumon is, hogy áfát kell fizetni a tárgyi adományok után, nem változott semmi. Az adományok száma viszont szinte nullára csökkent. Ez érthető is, hiszen ha egy cég fillérekért szabadul meg egy készlettől, akkor is jobban jár, minta még fizetne is azért, hogy adakozik – magyarázta Pádár Lászlóné, a Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei titkára. Mint mondta, csak alkalmi felajánlások érkeznek, azok is többnyire idősebbektől, a perselyes gyűjtés pedig nagyon keveset hoz a konyhára. Jövőre ráadásul – a hírek szerint – a szervezet állami támogatását is 20 százalékkal megnyirbálják, így pedig egyre nehezebben tudnak segíteni a rászorulókon.

A beteg gyerekekre sem jut adomány

– Érezhetően visszaszorultak a pénzbeli adományok. Korábban több, milliós nagyságrendű felajánlást is kaptunk, idén ezek teljesen elmaradtak. A szükséges beruházásokhoz a klinikai alapítvány pénzét kell felélnünk – mondta el Túri Sándor, a szegedi gyermekklinika vezetője. Az idén eddig egy nagyobb fejlesztést – az intézmény két cég 20-20 milliós felajánlásból elvégzett teljes klimatizálását – sikerült megvalósítani, de valójában azok a pénzek is tavaly érkeztek. 2009-ben a lakosság 1 forintosaiból származó, nagyjából 500 ezer, és a városi sportigazgatóság 200 ezer forintos felajánlása számít a legnagyobbnak.

Olvasóink írták

 • 3. Rosmary53 2009. október 13. 22:20
  „Magyar varázs. Értelmetlen.”
 • 2. KolompárRómeó 2009. október 13. 13:01
  „Egy ország (vezetőinek) remek jellemzése az, hogy hogyan viszonyulnak a fogyatékosokhoz, az adakozókhoz, a művészetekhez. Durván csökkentik a fogyatékosok támogatását (pár BKV-s önkielégítés csak amúgy éves szinten), durván csökkentik a művészeti iskolák pénzét és - eszem megáll! - áfát kell fizetni, ha adakozok.

  Ellenben - és most lehet sorolni - egy csomó mindenre van pénz, még több is, mint korábban. Szerencsétlen integrálódni akaró polgártársainknak a pénzünkből vesznek sok lakást, amit 1-2 év alatt leamortizálnak ugyanolyanná, mint amiben most élnek. 48milláért kell venni szőnyeget a parlamentbe. Stb.

  No comment.”
 • 1. bélás 2009. október 13. 10:44
  „Ennek egyik oka, hogy áfát kell fizetniük az adományozóknak.
  A másik meg a pénzéhes kormányunk.
  Mikor adóztatja meg a wc tartalmát is?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkapták a harmadik rablót

Elfogta a Szegedi Rendőrkapitányság K. K.-t, aki ellen jelentős értékre, csoportosan elkövetett rablás megalapozott gyanúja miatt adtak ki korábban elfogatóparancsot. Tovább olvasom