Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Kevesebb fogyott a káros élelmiszerekből

Szeged - A várakozásoknak megfelelő összegű népegészségügyi termékadó folyt be a költségvetésbe az egészségre károsnak ítélt élelmiszerek gyártóitól 2011 szeptemberétől. A 43 milliárd forintot az egészségügyben dolgozók bérfejlesztésére fordították.
Negyvenhárommilliárd forintot fizettek be a költségvetésbe az egészségre károsnak ítélt élelmiszerek gyártói a népegészségügyi termékadó (NETA) bevezetése óta. Az adónem 2011. szeptember 1-jével lépett életbe, amelyben, ahogy megírtuk, 5 termékcsoport ára – üdítő, energiaital, előrecsomagolt cukrozott készítmény, sós snack és ételízesítő – drágult különböző mértékben.

– A népegészségügyi termékadóból bevezetése évében 3,3 milliárd forint volt a központi költségvetési bevétel. 2012-ben az előirányzott 20 milliárd forintból 19 milliárd forint, 2013-ban az előirányzott 21,2 milliárdból 18,9 milliárd folyt be. A 2014-es költségvetés 19 milliárd forintot tervezett be, amiből már 1,8 milliárd forint teljesült. Ezt a bevételt további források felhasználásával az egészségügyben dolgozók bérfejlesztésére, illetve bérhelyzetének javítására használták fel: 2012-ben közel 90 ezer egészségügyi dolgozó részesült béremelésben – közölte lapunkkal az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága.

Drága választás. A sós snackekből, chipsekből összesen 7,3 milliárd forint folyt be a népegészségügyi termékadó bevezetése óta. Fotó: Frank Yvette
Drága választás. A sós snackekből, chipsekből összesen 7,3 milliárd forint folyt be a népegészségügyi termékadó bevezetése óta. Fotó: Frank Yvette


 Jól fizető édesség

A termékadó bevezetése óta a legtöbbet, 22,7 milliárd forintot az előrecsomagolt cukorkák és nápolyik után fizették be a gyártók. A sós snackek előállítói a második helyen állnak 7,3 milliárddal. Az ételízesítők után eddig több mint 6,7 milliárd forint folyt be. 4,8 milliárdot fizettek be az elmúlt években az üdítőital-gyártók. Az energiaitalok után fizetett népegészségügyi termékadó összege megközelítette az 1,3 milliárd forintot.

– Érezhetően drágábbak lettek a chipsek, a szénsavas üdítők és az energiaitalok az elmúlt években, ezért sokkal kevesebbet vásárolok belőlük, mint korábban. Azt viszont jó látni, hogy az energiaitalból eltűnt a taurin, aminek pontosan nem ismerem a hatását, de biztosan egészségtelen volt, ha eltüntették a gyártók. Különböző tartósítószerekből is egyre kevesebb van a zacskós levesekben és chipsekben, amire a csomagoláson is felhívják a figyelmet. Ha ettől hosszabb ideig élünk és ritkábban leszünk betegek, már megérte – mondta az egyik szegedi szupermarketben Lázár Andrea.

– A tavalyi hatásvizsgálat eredményei alapján a termékadó a lakosság figyelmét hívta fel arra, hogy a magas cukor-, só-, koffeintartalmú, illetve nagy mennyiségben metil-xantin-származékot tartalmazó élelmiszerek fogyasztása az egészségre káros hatással lehet: a termékadó hatálya alá eső ezen élelmiszerek fogyasztása, kínálata és forgalma is csökkent. A vásárlók 25-35 százaléka fogyaszt kevesebbet, mint egy évvel a felmérés előtt. A fogyasztás csökkenését legmagasabb arányban az áremelkedéssel indokolták a fogyasztók. 20 százalékuk mondta azt, hogy tudomására jutott: a termék fogyasztása egészségtelen – tájékoztatott az Egészség-
ügyért Felelős Államtitkárság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobiltelefonokat és csizmát loptak Szegeden

O. Ferenc ellen lopás bűntette, míg P. József ellen lopás vétsége elkövetésének megalapozott gyanúja… Tovább olvasom