Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 20°C | 30°C Még több cikk.

Kevesebb kínai, több hazai árus a Cserepesen

Szeged - Hét közben szellős, hétvégére viszont zsúfolásig megtelik a Cserepes sori piac. Az igazgató szerint egyre több a magyar kereskedő. Fejlesztésekkel küzdenek a megmaradt bérlőkért, nagy dobásra is készülnek.
Hétköznap üresen hagyott asztalok jelzik: alaposan átalakult a Cserepes sori piac. Szombaton nyoma sincs a pangásnak, viszont kevesebben vannak a portékáikat kínáló kínaiak, mint ezelőtt. Erdős István, a piac igazgatója szerint az eladók egy része hét közben dolgozik, ahogy a piacon vásárlók is, csak az állandó bérlők vannak nyitva munkanapokon.

– Feladták, egyszerűen nem éri meg nekik. Veszik a sátorfájukat, és odébbállnak – mondta pénteken egy kereskedő, amikor a Cserepes soron a kínai árusok után érdeklődtünk. A kínaiak március végére érnek vissza. A hétköznap kilátogató szegediek az üres sorok miatt azt hihetik, valami baj van a Cserepes sorral, pedig nincs. Szombaton és vasárnap pezseg a piac.

Hétvégén zsúfolt a Cserepes sori piac. Fotó: Segesvári Csaba (képgaléria)

– A bérlők nagy részét sikerült megtartani, egyre inkább magyar piac vagyunk. Az ázsiaiaknak már nem annyira jó üzlet Magyarország, új célpontjuk Oroszország, Afrika és Dél-Amerika. A változás fokozatosan zajlott le, a kínai kereskedőre jellemző, hogy a jobb megélhetésért könnyen vált – fogalmazott Erdős István. Leginkább azok maradnak, akik már jó ideje Szegeden élnek, van lakásuk, esetleg már magyar állampolgárságot is kértek. Aki albérletben él, az könnyebben vált – tette hozzá a piacigazgató.

Elmondta: a piac ettől tovább él, több új pavilont is építettek, a fedett sorokon próbafülkével felszerelt helyiségeket alakítottak ki. Így dolgoznak a Cserepes sori bérlőkért. – Több árus hét közben a munkahelyén dolgozik, a piac jellege miatt munkanapokon kevesebben vagyunk, de szombaton, mint látja, telt ház van. Nem lehet tagadni, mi is megérezzük, hogy kevesebb pénz van a gazdaságban. Viszont egyre jobb a vasárnapi vásár, amely korábban csak autópiac volt – mesélte az igazgató.

Hétvégén zsúfolt a Cserepes sori piac. Fotó: Segesvári Csaba (képgaléria)

Szombatonként kirakodóvásárt rendeznek, azt tapasztaltuk, egy gombostűt is nehezen lehetne a vásározók között leejteni. Az igazgató szerint a használtcikk-árusoknak olyan asztalokat is sikerült kiadni, amelyeket jó ideig senki sem keresett. – A válság megtanított bennünket arra, hogy nem kell mindent kidobni.
A megunt dolgokat el lehet adni – mondta Erdős István. – Hétköznap, fogalmazzunk úgy, kényelmesebben lehet vásárolni. Természetesen van még kiadó hely, de szerintem jobb a helyzet, mint a többi bevásárlóközpontban – mesélte az igazgató, miközben a nemrég épült fedett csarnokba léptünk. Hozzátette: a pavilonok bérleti díja attól, hogy valaki új pavilont bérel, nem változott.

Hétvégén zsúfolt a Cserepes sori piac. Fotó: Segesvári Csaba (képgaléria)

– A piacon előbb megéreztük a válságot, mint bárki más. Bár valamennyi társadalmi réteg képviselve van, nagyrészt olyanok vásárolnak nálunk, akik megnézik, hogy mit mennyiért vesznek – mondta az igazgató, aki azt is közölte, újabb fejlesztésre, nagy dobásra készülnek, de hogy mire, még nem árulta el.

Olvasóink írták

 • 19. Kovimi31 2013. március 12. 06:42
  „Robotka, örülj, ha van pénzed 7000 Ft-os csizmára! Nekem nincs. Inkább évente veszek 3500-ért (egy szezont kibír az occó kínai), és semmi garancia, hogy ugyanaz 7000-ért többet fog kibírni. Az esik széthez csak annyit, hogy vagy 15 éve divatba jött a holdjáró. Szerettem, kényelmes. Vettem kínait, koppincs Buffalo. A Buffalo talpa azóta szó szerint szétmállott a szekrényben (kíméltem, így járt barátom márkaboltos Puma sportcipője is, egyszer sem volt rajta), a kínai koppincsnak meg levált körben a talpa, pillanatragasztót neki, azóta megint cipő. Hobbizni nagyon jó. Gondolj bele, 15 éve hordom, télen-nyáron, esőben-fagyban. Amúgy tényleg minden kínai, úgyhogy mindegy. Amúgy javaslom a szezon végi leárazást és a netes aukciós oldalakat. Én már évek óta nyáron veszek csizmát, télen pólót, bikinit, feléből. A divat úgyis forgandó, ami idén kimegy trendből, az két év múlva visszajön. :-) Nem tudnak már újat kitalálni...

  Zehn...

  Belegondoltál abba, hogy akik a márkás ruhákat, műtárgyakat olyan olcsón árulják, azok egyszer drága pénzért megvették, és most minden fillérre rá vannak szorulva, esetleg gyógyszerre, ételre, rezsire kell a pénz, azért adják bagóért? Mert nincs választásuk? Kifizetik a helypénzt, és sokszor úgy mennek haza, hogy nem árultak semmit, vagy éppen kifutnak nullára. Ha kimész legközelebb, így nézd a fillérekért elkeseredetten áruló fiatalabb és idős embereket. A romák más tészta. Ők megveszik hajnalban bagóért a cuccot, aztán két asztallal odébb jó üzletet csinálnak belőle. 300-ért megveszik, 800-1000-ért eladják. Ők kereskedők, olyan mentalitással, a sivatagba is eladják a homokot, a többiek kiszolgáltatottak. Én próbáltam ott árulni, engem a megaláztatás két alkalom után elüldözött.”
 • 18. zehn 2013. március 11. 18:36
  „A szombati használtcikk piacon tényleg mindent kapni és olcsón. Márkás ruhákat nagyon kedvező áron, a boltban csillagászati összegekért kínált művészeti könyveket negyed annyiért, szerszámokat, alkatrészeket stb. Vannak akik nézelődni mennek ki mert az is élmény,de kevesen bírják ki, hogy ne vegyenek valamit. Almát mindig ott veszek szombatonként 120-150 Ft ért. Finom, zamatos és jobb mint a multik 300-400 Ft-os gyümölcsei.”
 • 17. agi50 2013. március 11. 17:48
  „15. robotka-mindegy hol veszed, mind kinai...”
 • 16. geza 2013. március 11. 15:09
  „Volt akitől ezt a mondatot hallottam és megmaradt bennem.
  "Nem vagyok olyan gazdag, hogy az olcsót megengedhessem magamnak"
  Belegondolok: igaz...”
 • 15. Robotka 2013. március 11. 13:53
  „Ősszel végigjártunk rengeteg üzletet, boltot, piacot egy női csizmáért, kínai üzletekbe és a cserepesin 6-7000 forint környékén volt az elfogadható kategória. Elmentünk a Deichmann-ba és ott 7000-ért vettünk egy normálisabbat, legalább is sokkal szebbet ízlésesebbet. A napfényparki és a Plázai üzletekbe érdemes szétnézni időnként, mert vannak jó árba cuccok, amik a kínainál drágább. Persze a nagyon ócó kínai cuccokat kerüljük, mert azzal drágább a leves, mint a hús, pár heti használat után málik esik szét az egész és mehet a kukába.”
 • 14. Kovimi31 2013. március 11. 12:30
  „20 éve az oroszok miatt jártunk ki. Mindig volt náluk valami jó. Akkoriban megérte megvenni valamit, használni (nem szétszedni), aztán ha megunta az ember, eladni, értékarányosan olcsóbban. Mindig volt kereslet. Általában jó az ízlésem, a szép, nem agyonhordott holmik mindig gazdára leltek, anyagilag sem jártam rosszul, amit árultam, abból kis pótlással vettem újat. Hetente voltam kint, hétvégén, egész kis törzsgárda jött össze. Most ugyanazt a minőséget kiviszem, erre ha 200-300 Ft-ért nem adom, beleverik a csúfot. Vadonatúj, 6000 Ft-os márkás farmer, (öt éve volt annyi) ami felhúzva sem volt, mert mire felvettem volna, kifogytam-híztam, címke benne, ötszáz píz... Kabát, cipő dettó. Akkor inkább eljótékonykodom. Ócskáért meg nem megyek ki, akkor már a turiban minőséget veszek. Isten veled, piac. Eddig is a keletiekért jártunk ki, a magyart mi nem tudjuk megfizetni, ennyi.”
 • 13. Fortis66 2013. március 11. 12:30
  „Ha, nem lenne használtcikk piac akkor már régen bezárhatott volna a Cserepes...”
 • 12. vogyo60 2013. március 11. 12:12
  „Csak addig éri meg a kínainak, amíg adómentes. aztán jön az unokatestvér, vagy más a családból. Pl, a NAGYÁ emelete.”
 • 11. dean23 2013. március 11. 12:04
  „A magyarok annyira csórók lettek, hogy már a kínaiak se jönnek ide árulni!”
 • 10. Qllancs 2013. március 11. 11:18
  „Már a kínaiak régen elköltöztek orbánisztánból! Tovább mennek mert itt már nem lehet megélni.
  Nekünk már csak az "angol bálás " marad.
  Azt ugye Angliában ..ingyen adják le az emberek alapítványoknak, régen ezt ingyen adták tovább..afrika szegényeinek, de pár éve a Kelet-Európai szegénység miatt erre hozzák. Élelmesek meg kiválogatva ..pénzé teszik. Bp. vállfás " butikba" árulják, majd a maradékot viszik vidékre. Ez évben már 2 X is emeltek árat..mivel megnőtt a kereslet. kg. árúlják ..már 1350.- , 1450.- / kg.”
 • 9. KamuNeni 2013. március 11. 09:31
  „Ja ugyanis mar eleve a nav zaklatasai miatt tartoznak es mennek el. Azt a ceget ugy aho0gy van be kellene zarni es valami normalisat csinalni helyette.”
 • 8. papsajt 2013. március 11. 09:01
  „Nem léptek le a kínaiak, csak üzletekbe mentek a piacok helyett.
  Ott kevésbé megfoghatóak az "adóoptimalizálások".
  Évente többször tulajdonost cserél papíron az üzlet, és marad a behajthatatlan tartozás a régi cégen.
  Nézzétek meg a legnagyobb adósok listáját, mennyi kínai név van rajta, akik százmilliókkal tartoznak.
  A NAV azt sem tudja hol keresse őket.

  A cserkón a vietek vannak helyettük. Számla adásról ők sem hallottak,azt tapasztaltam.
  Szombaton vettem nadrágszíjat.
  Ezeöccá.
  Kifizettem, kérni akarta számlát, ha véletlen szétesik 1 héten belül, akkor visszavihessem neki.
  Mikor mondtam hogy számla kellene, azt hajtogatta "nem tudó kié, nem tudó kié".”
 • 7. Kovimi31 2013. március 11. 08:54
  „Elég baj ez nekünk... Anno vagy 15 éve barátom a Corában vett egy pulóvert 6000-ért. Két nap múlva tajtékozva látta a kínai piacon, hogy ugyanazt (tényleg, címke, anyag, minden egyezett) 2500-ért. A magyar divatárus olyan áron árul mindent, hogy annyi erővel a Kárász utcai butikba is mehetne az ember. És a vicc, hogy amit árul, az kínai... Csak ráteszi a négy-ötszörös hasznot. Egy dolgot nem kéne elfelejteni. Régen az oroszok miatt jártak ki az emberek a Cserepesre, mostanában a kínaiak miatt. Ha elmennek, ott maradnak a magyarok, és szépen tönkremennek. Mert senki nem fog oda kizarándokolni egy kabátért, amit 12 ezerért ad a magyar kereskedő, és amit Bp-en 3500-ért lehetett megvenni a Józsefvárosban, a helyi kínai kereskedőnél meg 7000-ért. Szóval a kínaiakra nem mumusként kéne tekinteni, hanem vevőfogóként. Már a kínai boltok sem ugyanazok. A kínai boltban egy pár cipő 7000, a Cserepesen ugyanaz 3500. A vevő oda megy, ahol az egyre soványodó pénztárcájából fel tud öltözni. Persze, a szegedi kereskedőlobbinak nem érdeke, hogy sok kínai áruljon olcsón a piacon, mert elszippantják a vevőket. Viszont ha "eltűnnek", akkor vége a piacnak.”
 • 6. nelek 2013. március 11. 08:23
  „3. aquila0126 2013.03.11. 07:53
  "Kínában is hatalmas szegénység van, de nem ekkora."

  Ebben azért nem lennék olyan biztos...”
 • 5. bambulla 2013. március 11. 08:20
  „3. aquila0126
  ez már tévhit hogí Kínában rosszabbul élnek az emberek
  az ország egyik fele valóban szegényebb, de a másik felében hasonlóan vagy jobban élnek
  7-80 000 Ft-nyi összeget megkeresnek
  nincs adó, mert a nagy cégek fizetik
  fele az üzemanyag, ruha és élelmiszer ára
  ha mindezt összevetjük akkor ott nincs akkora baj mint Magyarországon”
 • 4. nyomdasz63 2013. március 11. 08:04
  „Egy részük a kínai holdújévre utazik haza,a másik részük a folyamatosan emelkedő,már~már pofátlan bérleti díjak miatt lépett le.”
 • 3. aquila0126 2013. március 11. 07:53
  „Hogyan üzleteljenek olyanokkal, akik náluk is szegényebbek. A magyarnak már a kínai árú is drága. Kínában is hatalmas szegénység van, de nem ekkora. Talán a használt, levetett holmira marad még pénze a magyarnak. Ha hagyta magát, hogy kirabolják, meg is érdemli.”
 • 2. Horthyszobor 2013. március 11. 07:41
  „1. Tényleg...”
 • 1. eljensokaszeged 2013. március 11. 06:51
  „az már vicces ha a kínaiak is lelépnek”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leégett a hajléktalanok tanyája

Tűzoltók döntötték össze az egykori ATI-tanpálya porig égett épületét vasárnap kora délután, miután a hajléktalanok által elfoglalt faházban tűz ütött ki. Tovább olvasom