Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Kevesebb magánház épül, mint 5–6 éve

Szeged - Tizedannyi építésiengedély-kérelmet adnak be a válság miatt, mint 5–6 éve, nagy tervezőirodák kényszerülnek elbocsátásokra. Aki viszont kap megbízást, jobban ügyelhet a minőségre – mondja Novák István építész. A jó ízlés, a tömeges megrendelői igény és a pénz régen, a 19. és 20. század fordulóján találkozott mifelénk. Az eredmény máig szembetűnő.
A gazdasági válság miatt most ért véget egy olyan időszak Magyarországon, amikor viszonylag nagy tömegben épültek magánházak.

– Míg 5–6 évvel ezelőtt például Szarvason, ahol 23 éve vagyok főépítész, 30–40 építési engedélyt adtak be a polgármesteri hivatalhoz új lakóházra, most jó, ha 3-at. Ugyanez az arány jellemző Makóra, és nyilván a többi településre is. Vannak átalakítások, készülnek középületek, de a magánházépítés szünetel – ismertette kérdésünkre a szakmája jövőjéről legtöbbet mesélő viszonyszámot Novák István Prima Primissima és Ybl-díjas szegedi építész. A kisebb tervezőirodák közül sok tönkrement, de a legnagyobb fővárosiak is arra kényszerültek, hogy embereket küldjenek el.

A makói Espersit-ház az építészet aranykorát idézi. Ízlés és megrendelői igény találkozott. Fotó: Szabó Imre
A makói Espersit-ház az építészet aranykorát idézi. Ízlés és megrendelői igény találkozott.
Fotó: Szabó Imre

– A fiatal kollégáknak azt mondom vigasztalásul, hogy amikor 1981-ben az Egyesült Államokban jártam Sas Márton kollégámnál, ő épp 3 emberrel dolgozott, de pár évvel korábban még 20-nál több munkatársa volt. Azt mondta, a kapitalizmus így pulzál. Akik dolgozhatnak, legalább jól megérlelhetik a munkát. Svájcban egy ugyanilyen időszakban az állam mozgalmat indított – ez itt is hasznos lehet –: munka nélküli építészek megbízás alapján felmérték a történeti értékű épületeket. Nálunk is lenne mit felmérni.

Ady Endre: ízlésesen modern

Miközben nyugatabbra a modern építészet ugyanolyan erős hatást fejtett ki, mint a korábbi stílusok, itt nem. Nálunk a két világháború között az állami megbízással épült házak zömmel neobarokk stílusban készültek. – A vásárhelyi Ady Endre utcai villasor épp azért érdekes, mert ott nagyon korán megjelentek a modern építészet elemei, jó ízléssel beleillesztve az itteni hagyományokba. Ennek az utcának is van kisugárzása – mondja Novák István.

Igazán szép házak, utcák, városképek akkor készülnek, amikor a tömeges megrendelői igény, a pénz és a jó ízlés találkozik. Nálunk eddig egyetlen ilyen korszak volt: a kiegyezés utáni.

– Nagyon nagy mennyiségben húztak fel középületeket, például Baumgarten Sándornak csak Szegeden négy iskolája épült, országosan vagy száz, és ezzel nem volt egyedül. Akik akkor a szakmában dolgoztak, Bécsben, Berlinben, Drezdában tanultak, de nyitottak voltak, lehetett gondjuk arra, hogy megismerjék, kövessék az építészeti divatokat. A Hausmann irodához inkább eklektikus házak köthetők, Lechner Ödönéhez inkább szecessziósok, amelyek a magyar népművészet elemeit olvasztották magukba. Ez a jó értelemben vett mennyiségi szemléletű építészet az első világháború kezdetéig virágzott, és középületei mindenütt hatottak a magánházépítésre. Ekkor készült Szegeden a legtöbb gyönyörű bérház, és Makón is sokan olyan házat építhettek maguknak, amilyet akartak. A virágzás jól képzett pallérok keze munkáján bontakozott ki, ezek a jó ízlésű mesterek német és magyar mintakönyvekből dolgoztak, de saját kezük nyomát is föl lehet ismerni. Makón előbb a mai városháza és a püspöki rezidencia klasszicista stílusa hatott a magánházakra, majd a régi városháza romantikája, de a legtöbb polgárház itt is eklektikus stílusú. Ennek az építészetnek az egyik csúcsteljesítménye az Espersit-ház, amely nem csak irodalomtörténeti szempontból jelentős. Örülök, hogy jövőre Makón tarthatjuk az országos főépítész-konferenciát, amely Lechnertől Makoveczig tekinti át a magyar építészet történetét.

A mennyiségi szemlélet az építészetben a Kádár-korszakban jelentkezett újból – a házgyári épületekkel, amelyek nem inspirálták a magánházak építtetőit. Akiknek a 70-es, 80-as években volt pénzük arra, hogy nagy házat építtessenek, nem mindig volt jó ízlésük, és ennek nyoma a budai villákon vagy Újszegeden még sokáig látszani fog. Városképi szempontból szerencsések azok a települések, ahol nem volt ilyen gazdag réteg, és ahol a házgyári roham nem jutott el a régi központig.

Kérdés, hogy ha lesz egy új, felívelő időszak, megint találkozik-e a jó ízlés a pénzzel – és meddig lesz nekünk, magyaroknak fontos, hogy tágas saját házunk, esetleg nyaralónk legyen. Jellemző, hogy a hozzánk látogató holland, belga, német, aki gazdagabb nálunk, bérelt lakásban él otthon. Itt csodálkozik a sok új autón és házon, és elszörnyed azon, hogy a Balaton körül eurómilliárdok vannak beépítve. Nem értik, ez miért alakult így. – Amikor Ajnácskőn templomot építettem, láttam, hogy az ottaniak, amikor megtehették, kétszintes házakat húztak fel, akkor is, ha egyedül éltek. Az a színmagyar falu annyiszor cserélt gazdát, hogy az emberek megszokták: csak az az övék, amit maguknak építenek. A gyakran visszatérő létbizonytalanság következménye, hogy úgy ragaszkodunk a házunkhoz, mint a csiga. Ez most, ahogy tapasztalom, változni fog, meg merjük engedni magunknak, hogy takarékosabban éljünk, és ízlésesebben építkezzünk.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. bakosandras 2011. szeptember 18. 11:24
  „Kedves Mignon!
  Bocs, hogy az Espersit-házat nem fejtettem ki bővebben: gazdája annak idején gyakran vendégül látta Móra Ferencet, Juhász Gyulát, a fiatal József Attila egyik gyámolítójaként is ismert. A házat a múzeum gondozza, irodalmi emlékhelyként kiállítás is van benne, érdemes megnézni.
  Bakos András”
 • 21. újratöltve 2011. szeptember 18. 10:43
  „Lehet szidni a panelépítéseket, de valaki csináljon gyorsabban, olcsóbban többet!( a fiatal házasokat kivitték a mezőre, és ha vállaltak 2-3 gyereket megmutatták hová költözhetnek 6 hónap múlva!) Kíváncsi leszek az "óccó kici kínai" lakóparkra Ócsán milliárdokból?”
 • 20. unknown 2011. szeptember 18. 08:47
  „"...A mennyiségi szemlélet az építészetben a Kádár-korszakban jelentkezett újból - a házgyári épületekkel, amelyek nem inspirálták a magánházak építtetőit. Akiknek a 70-es, 80-as években volt pénzük arra, hogy nagy házat építtessenek, nem mindig volt jó ízlésük, és ennek nyoma a budai villákon vagy Újszegeden még sokáig látszani fog. ..."

  Az egyik legnagyobb tragédia az országos építési szabályzat takarékos építési módok kötelező előírása megváltoztatása volt. Mindenki emlékezhet a kötelező sátortető (gúla alakú tető) előírásra Újszegeden is, a falusias jellegű településeken is, a Balaton körül is mindenhol, holott korábban e településeken a nyeregtető kialakítás volt szokásban a padlástér jobb kihasználása érdekében is. Az olcsó építésnek híg lett a leve, a nyers alapanyagból készült faablakok, ajtók résein - azok kiszáradása után - igen nagy szél és bogarak által jól járható rések keletkeztek. A hőtechnikai paraméterek figyelmen kívül voltak hagyva. A jó 30-as blokktégla került alkalmazásra még ott is, ahol korábban 38-as nagyméretű téglából épültek a főfalak. A rendszer alapozta meg, írta elő az igénytelenséget és nem az építtetők ízlése romlása. A mi családunkban is több ilyen kötelező szerkezetű magánház épült fel, de azóta már - a változó építőanyag árak miatt - többszörösét kellett fordítanunk a korszerűsítésre, az utólagos hőszigetelésre, a nyílászárók cseréjére, stb. Rosszabbul jártunk, mint a panelesek, akiknek szintén megvan a keresztjük, hogy csak az egycsöves központi fűtést említsem. Szóval a mindenkori építési hatóság rontott itt többet, mint az emberek igényessége csökkenő változása.”
 • 19. papsajt 2011. szeptember 18. 08:27
  „Jövőre már csak így adhatod el a lakásod:

  http://penzcentrum.hu/lakas/ujabb_sarc_jovore_mar_ezert_is_fizetni_kell.1029788.html”
 • 18. Egyolvasó 2011. szeptember 18. 07:41
  „Ígéreteikhez híven segítik a választókat, devizahiteleseket és nem hagyja őket cserben a kormány.

  http://vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/20110916-az-atlagber-alattiaknal-nagy-ervagas-a-matolcsycsomag.html

  http://www.origo.hu/itthon/20110917-blikk-orban-viktor-vegtorlesztette-otmillios-svajcifrank-hitelet.html”
 • 17. deszkás 2011. szeptember 17. 21:52
  „MIGNON! Köszönöm. Roppant jól tájékozott vagy az itthoniakról. Kivéve a Kereszturi cikket,ott válaszoltam is.”
 • 16. Mignon 2011. szeptember 17. 19:10
  „Külföldiek is vehetnek lakast es ingatlant magyarorszagon.
  Igy volt ez 1985-ben is.

  Ha valaki külföldi lakast vett, el kellett menni a Moszkvai körutra, a nagy sarga epületbe,
  földszint jobbra.
  ott volt a "KEOKH".
  (KEOKH = Külföldieket Ellenörzö Orszagos központi Hivatal)

  Na, elmentem oda, mert aki 30 napon tul maradt Magyarorszagon, be kellett jelentkezni.

  Mutattam a nemet utlevelem.
  Erre mondja a nö ijedve:

  -"Mignon!
  Mit keresel te itt...?"

  Mondtam neki, hogy en most külföldi vagyok es 30-napnal tovabb maradok.

  Gyerekkori szerelmem volt....”
 • 15. Mignon 2011. szeptember 17. 18:33
  „Meg kell mondanom öszinten, "deszkas"-nak valahogy igaza van!

  A "panellakas"-rol":

  1985-ben (nemet allampolgarkent) vettem Szegeden a Nyitra utcaban egy 47 nm-es kis lakast
  kp.-ert, ha Szegeden jarok, ne kelljen szallodaba mennem.
  na, meg szülövarosom is.

  1997-ben egy közvetitön keresztül eladtam, mert felesegem egeszsegileg sajnos nincs
  abban a helyzetben, hogy evente par honapot Szegedre utazzunk.

  De szivemböl mondom,
  az a kis "kegli" ugy a szivemhez nött...!
  Igazan.
  (En, jol ereztem magam a panelban is.)

  Nagyon sajnalom, hogy nincs mar meg.”
 • 14. deszkás 2011. szeptember 17. 18:00
  „Főépitész úr! A panelt lehet mocskolni (ma már kötelező) de ha nem lenne önnél laknának? Vagy soroljak az utóbbi húsz év terméséből egy két giccset? Profi épitészek a tettesek.”
 • 13. Mignon 2011. szeptember 17. 17:50
  „Egy megjegyzes meg:

  A foton az epület ugy nez ki, mint Ujszentivanon az ovoda a Kossuth utcaban...
  (egy kis nosztalgia, na.
  Vele szemben volt a "Zoli-kocsma", ma elelmiszerbolt)

  18-oratol kiszallok a Delmagyar hozzaszoloi közül.

  Egy gyönyörü hetveget kivanok minden kedves Delmagyar Olvasonak!

  Sziasztok!”
 • 12. deszkás 2011. szeptember 17. 17:36
  „FRAKK! Most minden megállapitásod vitatom. Kérdezd meg bármelyik szegedi ép vállalkozót. Ha magad épited csak kp-s kivitelezés lehet de ott van a műszaki ellenőr azzal mit teszel? Megváltoztak a dolgok valóban:hova teszed a festékes vödröket (jkv kell a veszélyes anyagok megsemmisitéséről.) De pl:hagymányos kéményt épithetsz magad is de az egy turbós kazánnak molyfing,kéményrendszert meg csak műbizonylattal nem akárki épithet. De van még.”
 • 11. Mignon 2011. szeptember 17. 17:27
  „Soha nem jutott eszembe sajat hazat epiteni, illetve epittetni.
  Ahhoz tul kenyelmes vagyok.

  (Hogy en szaladgaljak epitöanyag es vizcsapok utan, szoba sem jöhet.)

  7-eve vettem Frankfurt kertvarosaban egy hazat telekkel.
  Egy idösebb, özvegy fogorvos asszony volt a tulaj.
  Az epület 1986-ban epült szököküttal, es ugy karban volt tartva hogy a volt tulaj
  a faleveleket a kertben kezzel szedte fel...

  Az epülethez 2 garazs is tartozik,

  Az egyikben volt egy 1978-as Volkswagen Golf, 25 ezer km-el.
  Mondta az elado hölgy:
  -"Ezt maganak adom ingyen, en ugysem vezetek mar!"

  Nekem, nem kellett a Golf, tovabb ajandekoztam a helybeli Caritas-nak...
  (Csinaljanak vele amit akarnak.)”
 • 10. frakk 2011. szeptember 17. 17:07
  „Házat építeni még mindig megéri !! Csak a kényelmes kulcsrakész gondolkodású embereknek lesz ez drágább.
  Sokan elfelejtik , hogy a technológia közben megváltozott- ahhoz igazodni kellene.
  Én mindent megcsinálok egy házépítés során , ha esetleg erre van szükség.
  Az építési anyag drága , de nem megfizethetetlen. 130-nm es ház tégla szükséglete kb 1 millió Ft. Ezt a házat 15-20 milliós munkadíjjal is fel lehet építeni, aki ügyes megoldja 3-4 ből is.”
 • 9. Mignon 2011. szeptember 17. 16:58
  „Novak ur gondolatmeneteben szerintem van egy hiba,
  ami az ujsagiro figyelmet is elkerülte...!

  Nevezetesen:

  Az emlitett ujszegedi, baktoi, budai "maganhazak"-nak semmi közük
  a mult szazad szazadfordulojan epitett maganhazakhoz!

  Igaz, azok is "maganhazak" voltak, mint a cikkben is szerepel,
  de "többlakasos berhazak...."

  (Reök-palota, Zsoter-haz, stb.)

  A cikkben a "maganhaz" fogalma alatt 2 paralell, egymassal nem összefüggö gondolat talalhato.”
 • 8. papika56 2011. szeptember 17. 16:34
  „Ezért szorgalmazza az idióta kormány az Ócsai barak gettót. Nincs megrendelés az építészeknek, ma nem épít senki --hiszen se pénze, se munkája nincs. MIBŐL építsen a szerencsétlen ?? hitelt felvenni ha van munkája akkor is --nagy felelőtlenség.
  A ma biztosnak tűnő állás, vállalkozás holnapra bedőlhet. ez kész harakiri !
  a 27 % áfa emelés, a töménytelen megszorítás ami kinéz 2012-re --még kenyérre sem marad lóvé !”
 • 7. deszkás 2011. szeptember 17. 15:43
  „Régen is ma is az volt az idióta aki épitett. (én is)Ezzel a megfizethetetlen lassú korrupcióra és átverésre is épülő (IGEN ÜGYVÉDI FELÜGYELET MELLET is!!!!!) lakáscserére is gondolt a főépitész úr? Majd. A XXII.században,”
 • 6. spiler 2011. szeptember 17. 14:01
  „Nem kell Ócsai telep,,,,rengeteg eladásra váró lakás van itt Szegeden is ezeket kell reális áron megvenni az államnak akkor nekünk is lesz pénzünk és tudunk épitkezni vagy nagyobb lakásba költözni netán felujítani
  .........a régi városképet is meg kellene ujjítani.........üres kirakatok helyett bemutató termet amit ha igény van rá boltá lehet egyből alakítani ha mást akar a tulaj..........JA,HOGY EZ A KIS EMBERNEK IS JÓ LENNE ISTENEM HÁT EZ VAN.............”
 • 5. dodoni 2011. szeptember 17. 13:53
  „Évi ötvenezres népességfogyással a háttérben, hogyan és minek is építsük egyik házat a másik után.”
 • 4. Bendegúz007 2011. szeptember 17. 13:41
  „Én örülök hogy 1 ilyen cikk is megjelent e témába.Az a baj hogy a század fordulós épületek sorra tűnnek el Szegedről,amit meg kellene óvnunk.Mert a mostani építészet nem nagy valami stílust visz magába ,1 fokkal jobb mint a szoci idők.
  Ha elmegyünk 1 városba mindig az épületek arculata határozza meg a város szépségét.
  Szegeden sok szép épület épült,ami világhírű pl..Reök palota,Szent István Téri víztorony,új zsinagóga,Gróf palota,stb....
  Lassan 100 év eltelt és nem alkottak az építészek kiemelkedő műveket,mert az építészetet nevezhetjük művészetnek.
  A szoci rendszer beköszöntével sajna le is áldozott e művészet,ami a mai napig nem talált vissza önmagára,akár modernebb formában is.
  Én is remélem,hogy újra bejön egy jobb kor ,az építészet világába.”
 • 3. pindla 2011. szeptember 17. 13:25
  „5-6 éve az a 10szer annyi ház frankhitelből épült. Most annak az eredményét nyögi a társadalom.

  A drága holland, belga, német meg könnyen bérli a lakást hozzánk képest 2szeres áron, ha 5szörös a fizetése. Itthon egy piaci árú panellakás bérleti díjának megfizetése egy fiatal dolgozó pár keresetének a negyedét (ha éppen nem a harmadát) elviszi. Ezen felül jön még a rezsi. Így aztán gyereket sem fognak vállalni egyhamar. Közben meg fogy a magyar...”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bodnár Zoltán vezérigazgató Meditációs tárgyai: leleplezi titkait a műgyűjtő

Hogyan tesz szert egy képzőművészet iránt fogékony bankigazgató háromszáz kortárs alkotásra? A… Tovább olvasom