Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Kevesebb műtermi fotózás

Szeged - Pöttyös lasztit szorongató babák, ünneplőbe öltözött családok a kamerák előtt – Szegeden a 60-as, 70-es években élte fénykorát a műtermi fotózás. Manapság kevesebben keresik fel a szakembereket.
Ha a 60-as, 70-es években fényképet szeretett volna magáról a család, ünneplőt öltött, és elballagott a legközelebbi műterembe. Ma már szinte alig találni olyan háztartást, ahol ne lenne digitális kamera, amellyel szaktudás nélkül is bárki könnyedén megörökítheti a pillanatot. Készíthetünk azonban akár több ezer képet is a digitális géppel, egy sem ér fel a műtermivel, amelynek sajátos varázsa van – vallja Dusha Béla fotóművész, akit arról faggatunk: kik készíttetnek magukról manapság műtermi képet. A szakember szerint a családi fényképezés műfaja eltűnőben van, ám még mindig sokan szeretnének magukról szakember által készített, igényes fotót, amit később akár a falra is kiakaszthatnak.

Évtizedekkel ezelőtt egyetlen gyerekről sem készülhetett kép pöttyös labda, játéktelefon vagy lábbal hajtós kocsi nélkül. Ma az angyalszárny és a rózsaszirom a sláger – tudtuk meg Suták Éva fotóművésztől, aki elárulta: karácsony közeledtével többen keresik fel műtermét.

Suták Éva legtöbb megrendelése tablóképekre érkezik mostanában. Ottjártunkkor a Deák-gimnázium végzőse, Márton Réka volt fúkuszban. Fotó: Frank Yvette
Suták Éva legtöbb megrendelése tablóképekre érkezik mostanában. Ottjártunkkor a Deák-gimnázium végzőse, Márton Réka volt fúkuszban. Fotó: Frank Yvette

– Ha az emberek egy ismerősüknél meglátnak egy szép műtermi képet, megjön a kedvük a fotózáshoz – mondta Éva, akinek a vendégkörében akad olyan család is, ahol kiskoruk óta fotózza a gyerekeket, minden évben – ma már tinédzserek. A legtöbb megrendelés tablóképre érkezik, de gyakran állnak kamerája elé menyasszonyok és vőlegények, terhes kismamák, babák és kisgyerekek. Volt, aki kedvenc kutyájával pózolt. Az utóbbi időben pedig egyre több lány és asszony készíttetett magáról erotikus képeket kedvese számára.

Portréfestményeket utánoztak

A magyarországi műtermek az 1850-es évek végén nyitottak, kezdetben főleg híres emberekről készítettek fotókat. Akkoriban a berendezésekkel, a festett hátterekkel és a beállításokkal a kor portréfestményeit utánozták. Az 1920-as években már egyre többen jártak műterembe valamilyen családi esemény apropóján. A második világháború után pedig rengeteg olyan kép készült, amely a hadifogságból hazatért katonát ábrázolja családjával.

Olvasóink írták

  • 2. flexsnake 2009. november 29. 04:08
    „1. de a pénztárcát kíméli és semmiből nem tart jobb képet csinálni mint a ,,bolti" :)
    Még meg is küldheted photoshoppal, mehet a fotónyomtatóba és nem kerül plusz pénzbe.”
  • 1. hb 2009. november 27. 11:06
    „egyetértek, az otthoni fotózgatás nem pótolhatja egy szakképzeltt fotográfus művészi munkáját.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy év után megint nyomvályús a nagykörút

Nemcsak Szegeden, az egész megyében is alig bírják egy évnél tovább a frissen felújított utak a terhelést: megjelennek a nyomvályúk, a kátyúk. Tovább olvasom