Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Kevesek kiváltsága Szegeden a síelés és a síszünet

Szeged - Síszünet is növeli a pihenéssel tölthető időt a tanév két félévének határán – de Szeged húsz középiskolája közül csak hét helyen, s néhány általános iskolában. Ugyanakkor az ilyen 1-5 napos igazgatói szünet idején a diákoknak csupán töredéke, nagyjából négy százaléka hódol a téli sportok királynőjének.
Tartanak-e síszünetet? Szerveznek-e sítúrát diákjaiknak? – kérdeztük a szegedi középiskolák telefonszámát tárcsázva. A körkérdésünkre kapott válaszok alapján cáfolható a közvélekedés. Vagyis nem mindenhol duplázzák a téli vakációt, ugyanis csak minden harmadik szegedi középiskolában (és néhány általánosban) tartanak a tanév két félévének határán 1-5 napos igazgatói szünetet.

– Húsz éve, a Deák gimnázium 1988-as születésétől kezdve minden esztendőben szervezünk sítúrát és síoktatást. Most február 4–8. között a franciaországi Valfréjous-ba utazik fejenként 62 ezer forintért 36 diák, illetve több tanár – magyarázta Engi Zoltán. A testnevelő elárulta: síelni induló diákjaik közül csak ötöt kell az alapokra is megtanítani, s csak tíz kért kölcsön iskolai sífelszerelést. Ugyanakkor becslése szerint az itt tanuló ezer fiatal közül jó, ha minden tizedik tud síelni.

Sporttagozatos középiskola a Széchenyi, mégsem szervez téli túrát, mert „nincs elegendő fizetőképes kereslet" – fogalmazott Eitler József igazgató. Nincs külön síszünet, mert az igazgató által tanításmentessé nyilvánítható hat nap zömét az érettségi időszakban használják föl az Eötvös gimnáziumban is, ám a kistérségi középiskola „egy busznyi gyerek számára" szervez sítábort – tudtuk meg Gera Tibor főigazgatótól.

A szegedi Deák gimnázium franciaországi sítúrájára harminchat diák nevezett be. Az iskola oktatást és felszerelést is biztosít. Fotó: Miskolczi Róbert

Síszünet nincs, de sítúrát kínál diákjainak például a Déri szakközépiskola (az ásotthalmi iskolával közösködve). Külön szünet nélkül szervez január 20–25. között sítábort a Krúdy szakközépiskola: saját ötven diákjuk mellé a Tömörkény gimi harminc tanulóját is „befogadják", de megfizethető (29 ezer forint, plusz síbérlet) árú szlovákiai túrájukra a Gábor Dénes, vagy épp a Vedres szakközépiskola egy-egy diákja is utazhat – árulta el Molnár Zoltán. A testnevelő úgy saccolja: a szegedi középiskolások 30-40 százaléka vagy a szülei, vagy az iskola által szervezett túrán megismeri a téli sportok örömeit.

Csúcstartónak számít a Dugonics András Piarista Gimnázium, ugyanis az ausztriai sítúra idején magyarországi téli gyalogtúrát is kínált diákjainak. Az egyetem Ságvári gyakorló gimnáziuma pedig abban egyedi, hogy ott hatodik éve minden tizedik évfolyamos diák számára kötelező megismerkedni a téli sportok királynőjével: február 11–15. közötti szlovákiai sítáborukba idén kétszáz fős delegációval, öt autóbusszal utaznak – tudtuk meg Dobi Jánostól. Az igazgató szerint a síeléssel, téli túrázással töltött egy hétbe tömbösített testnevelésóráknak nemcsak a diákok edzettségének és sokoldalúságának növelésében, hanem a közösségformálásban is nagy a szerepük.

Dupla vakáció

Csak szusszanásnyi a pihenő a Kőrösyben, ahol egy-, illetve a Karolinában, ahol kétnapos a tanév két féléve közti igazgatói szünet. Ugyanakkor a piarista gimnáziumban január elején, a Deák, a Radnóti, a Ságvári és a Tömörkény gimiben egy februári hetet neveznek síszünetnek. Ezekben az iskolákban (a Kőrösyt kivéve) saját (pontosabban a Tömörkény a Krúdy szakközépiskolával társulva) sítúrát is szerveznek a testnevelés szakos tanárok. E programokon több mint ötszáz diák, vagyis a szegedi középiskolások közel négy százaléka vesz részt.

Olvasóink írták

 • 6. Fehér 2008. január 17. 07:50
  „Azt hiszem ,G-nek igaza van nem kell ahhoz tehetősnek lenni ,hogy valakinek a gyermeki kirándulni, vagy sielni járjon az osztályal vagy az iskolával. Nekem már 2 gyermekem családot alapitott a kicsi még otthon van de olyan kirándulás nem volt,hogy az gyermekem ne legyen ott , köztünk is volt olyan szülő aki azt mondta nem telik rá de apucinak /anyucinak/ piára, cigire telt meg közben azt szapulni akinek a gyereke elment. Tisztelet a kivételnek sajnos tényleg van aki nem engedheti meg de az csendbe va n és nem a másikat hibáztattja. Ja persze én és a párom is munkás emberek vagyunk, akinek nincs háttér csak az van amiért megdolgoztunk. Erről ennyit.”
 • 5. G 2008. január 16. 22:35
  „én nem voltam tehetős család gyermeke, mégis el tudtam menni sielni”
 • 4. síléc 2008. január 16. 21:04
  „Elég sok tehetős szülő a Deákba íratja gyermekét. Persze ott is vannak más kategóriába tartozó diákok is. Utóbbiak nem is járnak sielni.”
 • 3. PG 2008. január 16. 19:50
  „sok gazdag csemete? ezt vszinüleg olyan mondja, aki nem ismeri a gimnáziumot. de jó hogy ennyi az okos fórumozó. tipikus átlagmagyar...”
 • 2. Snowboy 2008. január 16. 08:21
  „Szerintem nem sok a 62 ezer forint, azt vesszük, hogy rengeteg diáknak félévente vesznek új mobilt ennyiért a szülők, mert a régi már unalmas. A síterep neve helyesen Valfréjus, és a legolcsóbb francia síterepek egyike. Véleményem szerint nem éri meg a 20 órát buszozni ezért a síterepért. Karintiában ingyenes síbérletet kapnak a diákcsoportok, igaz ennél kisebb pályarendszereken, és ott elérhető áron a félpanziós ellátás is kapnak a gyerekek. (Franciában apartmanos, ellátás nélkül szállás+busz+síbérlet kerülhet 62 ezerbe.)”
 • 1. átlagpolgár 2008. január 16. 05:40
  „A Deákba sok gazdag csemete jár, ők megengedhetik maguknak a sielést. 62 ezerből máshol egész családok "élnek"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemétbe ölt milliárdok

Szeged - Nem sok híja van, hogy teljesen elkészüljön a sándorfalvi úti hulladék-feldolgozó és a megye 32 települését átfogó szelektív gyűjtőhálózat. Tovább olvasom