Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Kevesen fizetik meg a luxust Szegeden

Szeged - Egy bizonyos határt nem lépnek át a szegediek, amikor társasházi lakást vásárolnak és öltöztetnek fel belülről – legalábbis ez derült ki ingatlanpiaci átvilágításunk során. A plafon a négyzetméterenkénti 300 ezer forintos ár, legfeljebb ennyiért adhatók el a lakások.
Egy bizonyos határt nem lépnek át a szegediek, amikor társasházi lakást vásárolnak és öltöztetnek fel belülről – legalábbis ez derült ki ingatlanpiaci átvilágításunk során. A plafon a négyzetméterenkénti 300 ezer forintos ár, legfeljebb ennyiért adhatók el a lakások. Aki minden elképzelhető luxust belepakol az otthonába, az 400 ezer forintból hoz ki egy négyzetmétert.

Nincs értelme Szegeden luxusberendezésekkel telepakolni egy társasházi lakást, mert sose térül meg az értéke – mondta az az építési vállalkozó, akit a városban még a közelmúltban is ingatlanhalmozóként ismertek. Szinte sportot űzött abból, hogy amint új társasházában megkapták a lakók a használatbavételi engedélyt, ő már adta is tovább a saját magára íratott lakását, és mindig magasabb áron, mint amennyibe került. Mindig azon volt, hogy a lakásbelső a kor színvonalához képest a luxus alsó határát súrolja.

Az épülő Tisza-palotában a legfelső szintek lakásainak terasza 50-120 négyzetméteres is lehet. Látványterv

Az aranykornak vége, otthonunk ma már egyre kevésbé számít olyan befektetésnek – tisztelet a kivételnek –, amelyből bármikor tisztes haszonnal lehet kiszállni. Aki ma nem sajnálja a pénzt a lakására, és a létező legdrágább burkolatokat, beépített bútorokat, háztartási gépeket vásárolja meg, az számíthat arra, hogy eladáskor a belefektetett pénzt nem kapja vissza.

De vannak-e kifejezetten luxuslakásnak minősülő társasházi otthonok Szegeden? Bozsó Miklós, a LIMIT Kft. ügyvezető igazgatója szerint igen, ezekben egy négyzetmétert 350-400 ezer forintból hoztak ki. De ritkák, és általában kis, legfeljebb 50-60 négyzetméter alapterületűek. Egy ilyet 18-20 millió forintért lehet eladni, ha a kiskörúton belül fekszik, és első emeleti. Húszmillió forint a lélektani határ, akinek ennyi vagy még több pénze van, az inkább házat keres, és nem 100-130 négyzetméteres társasházi lakást.

Az épülő társasházak zömét szerkezetkészre építi a vállalkozó, és aztán a lakás gazdáján múlik, hogy mennyit költ még rá. A szerkezetkész árak pedig jelenleg Szegeden 200-250 ezer forint között mozognak.

Ugyanakkor az épülő Tisza-palotában 247-283 ezer forintos négyzetméteráron, tehát viszonylag olcsón már kulcsrakész lakásokat árulnak. „Lesznek luxuslakásaink is" – válaszolta Lobozár József, a Real Hungary Zrt. értékesítési igazgatója arra a kérdésre, mely kategóriát képviselik majd az ingatlanok. Megtudtuk, a felső szintekre terveztek olyan lakásokat, amelyekhez például 50-120 négyzetméteres teraszok tartoznak.

Vagyonosodási vizsgálat

A szegedi pletyka szerint a tehetősebb emberek egyre inkább arra törekszenek, hogy elrejtsék vagyonukat, és inkább első ránézésre nagyon egyszerű lakásokat, házakat vásárolnak maguknak. Hivalkodó tornyocskák építése és luxusautók helyett inkább olyan értékeket helyeznek el a házukban, amelyekről a szomszéd nem tudja felbecsülni, mennyibe kerülhet.

A ház az más

Szegeden nem lehet egyik házat a másikkal összehasonlítani, sok múlik a fekvésen, a telek méretén, a műszaki megoldásokon. Több tucatra tehető a százmillió forintot érő kastélyok száma, amelyekben minimum borospince, úszómedence és úgymond intelligens elektronika található. Ám ezeket legfeljebb 70-80 millió forintért lehet eladni, ha tulajdonosa megválik tőle, mivel kevés a vevő. Akinek pedig lenne ennyi pénze, az inkább a saját ízlésének megfelelő, új házat épít.

Olvasóink írták

 • 8. Pipicz Gabor 2008. január 24. 19:15
  „Szerintem folosleges azon evodni, hogy ki hogy tudja a luxusingatlant megfizetni, hisz ez a gond keveseket erint manapsag.Akinek van az nyilvan megfizeti, de az sokkal nagyobb baj, hogy maga a lakashoz jutas az atlag szamara majdnem elerhetetlen alom.Termeszetesen lehet valsztani a fel eleten tarto eladosodas es a magas alberleti dijak kozott.Ugy gondolom ez a vekony reteget erinto dolog maradjon az o problemajuk.”
 • 7. ltammy 2008. január 24. 18:10
  „A szavazás része a cikknek elég gagyi, hiszen az emberek köbö 95%-a azért nem fizeti meg a luxust,mert nincs rá pénze. A pénz nem boldogít szlogent is főleg a csórók szajkózzák:)”
 • 6. kolibri 2008. január 24. 14:51
  „80 éves épületben is hallani,ha a szomszéd viháncol. Kultúra kérdése is, mi hallatszik át.
  A sok egérlukért egy életen át fizethet a gazdája,aztán Gyurcsány még adót is vet ki rájuk.”
 • 5. El Nyomottka 2008. január 24. 11:36
  „Ha az új társasházi/lakóparki lakásban a középső lakó elpukizza magát, akkor azt az egész lépcsőház hallja. Szinte ugyanaz mint egy panel, csak több a sokgyerekes szocpolos, alacsonyabb a rezsi, és nagyobb a sár... :-)”
 • 4. NTK 2008. január 24. 10:07
  „3-ashoz:
  Hát igen! Én sem tudom hogy kiknek is építik pl. a 3x2,5-ös szobákat. Talán a hobbitoknak?”
 • 3. p79 2008. január 24. 08:57
  „A legtöbb új építésű társasházi lakás - elnézést kérek az érintettektől! - eleve egy nyomor. Akkor meg mi a fenének kellene luxuscikkekkel berendezni? Nap mint nap szállítunk ki bútorokat meg ezt azt, és sokszor már a lépcsőházban elakadunk, mert olyan szűkös a hely. Volt úgy, hogy ki kellett szerelni a beltéri ajtótokot, mert nem lehetett beforgatni rajta a rekamiét. Próbálnak minél több lakást felosztani adott négyzetméteren, aminek az az ára, hogy kis "nyúlketreceket" alakítanak ki. A sokat szidott panel lakások szobáinak mérete, elrendezése ezekhez képest stadionnak tűnnek. Persze tudom, hogy nagyon sokan kényszerből választják a társasházi lakásokat, hiszen rengeteg a szocpolra vett ingatlan. Így aztán főleg nincs értelme a luxuscikkeknek...”
 • 2. Timmy 2008. január 24. 08:54
  „Minimálbéres fizetésből vették ugye ők is???? Amiből még megélni sem lehet, nemhogy lakást vásárolni - a luxus az valóban luxus nagyon sok embernek!”
 • 1. Marcsika 2008. január 24. 06:59
  „Én megfizetném, csak az a baj, hogy nincs miből.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb műemlékekkel gazdagodott Szeged

Szeged - Négy szegedi épület műemléki védettségéről határozott a szakminiszter. Ezzel a hatósági listán a város több mint százhatvan épített értéke szerepel. Tovább olvasom