Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Kevesen kérték az ingyenes szerelőt

Szeged - A kormány ingyenessé tette a gázkészülékek kötelező időszakos felülvizsgálatát, a költségek a szolgáltatókat terhelik. Első körben az 1981 előtt üzembe helyezett berendezéseket nézik meg, de nagyon kevesen kérték 2013. december 31-éig.
 Ütemezés

Az első ütemben, 2013. december 31-éig az 1981 előtti vagy ismeretlen időpontban beszerelt gázberendezések tulajdonosaira vonatkozott a bejelentési kötelezettség. Minden más esetben, azaz az 1981 után üzembe helyezett készülékeknél már az első felülvizsgálat időpontja is a mérőberendezés cseréjéhez igazodik. Csak akkor nem kell elvégeztetni a felülvizsgálatot, ha az ingatlantulajdonos 10 évnél nem régebbi jegyzőkönyvvel igazolja, hogy volt nála műszaki biztonsági felülvizsgálat.

– Olvastam, hogy a gázkészüléket, csatlakozásokat be kell jelenteni felülvizsgálatra. Noha csak az 1981 előttiekre jelöltek meg határidőt, én az összes házra megkértem – mondta Drégelyiné Rácz Anikó közös képviselő.

– Egyszerű bejelentőlapot kellett kitölteni lakásonként és társasházanként is. Majd értesítést kapunk, hogy mikor jönnek ki, a felülvizsgálat ingyenes, de a hibák kijavítását a lakóknak kell kifizetni.

A gázszolgáltatók a napokban kezdték meg azoknak a gázkészülékeknek a kötelező időszakos felülvizsgálatát, amelyek tulajdonosai tavaly év végéig jelezték igényüket. A rendelet 2013. november 13-án lépett hatályba. A mintegy 3 millió hazai fogyasztóból körülbelül 600 ezernél kellene ellenőriztetni a gázüzemű berendezéseket, de csak 60-70 ezren jelentkeztek be. Csongrád megyében 115 ezer lakossági fogyasztója van a GDF SUEZ-nek, és mintegy 20 ezren kérték a felülvizsgálatot.

A gázszerelők 2014. szeptember 30-áig járják be a lakásokat, a hibákat az év végéig kell kijavíttatniuk. Azok a lakók, akik nem futottak időben, csak akkor kerülnek sorra legközelebb, amikor esedékes a gázórák 10 éves cseréje. Addig soron kívül rendelhetik meg a felülvizsgálatot: ám ez egy átlagos lakásban 8–12 ezer forint kiadással is járhat.

Hiába működik jól, ha 1981 előtti, át kell nézetni. Fotó: Karnok Csaba
Hiába működik jól, ha 1981 előtti, át kell nézetni. Fotó: Karnok Csaba

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3D-s felvételek készülnek a fákról

Sosem vág ki az Ativizig hasra ütve fákat, 3D-s vizsgálat térképezi fel az állagukat. Tovább olvasom