Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Keveslik a pótlást a háziorvosok

Szeged - Kaptak ugyan pluszpénzt a háziorvosok az eltörölt vizitdíjból származó bevételeik pótlására, de hogy ez milyen időszakra vagy milyen tételekre vonatkozik, azt egyelőre nemigen látják át.
Miután a márciusi népszavazáson a választók nagy része úgy foglalt állást, hogy szűnjön meg a vizit- és kórházi napidíj, a kormány ezeket a díjtételeket áprilistól eltörölte. Az így keletkező bevételkiesés a nagyobb egészségügyi intézményeket nem igazán rázta meg – a háziorvosok viszont nehéz helyzetbe kerültek a havi 140-180 ezer forint vizitdíj nélkül.

Az új tárcavezető, Székely Tamás megegyezett a Magyar Orvosi Kamarával, többletforrást és a finanszírozási rendszer átalakítását ígérve. Azt mondta, az alapellátásban dolgozó orvosok legkésőbb június végéig megkapják – áprilisig visszamenőleg – a kieső vizitdíj pótlását.

Számító OEP

Kovács Julianna bordányi házi gyermekorvos elmondta: felnőtt praxist működtető kollégáikhoz hasonlóan ők is ötven forintot kapnak a 14 év alattiak jogviszony-ellenőrzéseiért – viszont egy gyerek után évente csak egyszer, nem minden alkalommal, mint a felnőtt praxisokban. A házi gyermekorvosoknak júniustól augusztusig minden, általuk ellátott gyereket jelenteniük kell az OEP-nek. Ebből átlagot számolnak – és ennek alapján kapnak majd kiegészítő juttatást. A gond csak az, hogy nyáron jóval kevesebb a beteg gyerek – ezért az OEP statisztikája is alulszámított lesz.

– Megérkezett az átutalás a számlánkra. Úgy havi 20-25 százalékos lehet a finanszírozás emelkedése, átlagosan 140 ezer forinttal kaptunk többet – mondta el Szilárd András tápéi háziorvos. Pontosabb adatot azért nem tudott mondani, mert az OEP-elszámolás elég átláthatatlan: a különbözeti kifizetések egyes tételei április–június, más részei január–március, illetve január–február hónapra vonatkoznak. A Szegedi Háziorvosok Egyesületének elnöke számára a 140 ezer forint pluszpénz a kieső díjbevételnek nagyjából 70 százaléka. Az inflációt és a rezsi drágulását viszont a finanszírozás hatodik éve nem követi. – Ez az emelés épp csak a csőd szélén lebegteti a praxisokat, még mindig nem elég a biztonságos működtetéshez – hangsúlyozta.

– Részben megkaptuk a kiegészítést, de úgy tudom, egy másik részét, a fix díj emelését csak októbertől kapjuk. A fix díj októberi emelésénél pedig szó sincs visszamenőlegességről – mondta el Kormányos Szilvia szegedi háziorvos. Páciensenként ötven forintot kapnak a felnőttháziorvosok minden biztosítási jogviszony-ellenőrzésért – ez viszont csak a hatoda az egykori vizitdíjtarifának. Úgy kalkulál, még az októberi emeléssel sem lesz annyi a havi bevétele, mint a vizitdíjszedés idején.

Olvasóink írták

 • 6. klj_54 2008. június 30. 21:59
  „Köszönje meg az orvostársadalom a "nagyvezírnek"!
  No meg az éger nevű főfelcsernek.
  Aki a rádió nyilvánossága előtt kijelenti, hogy egy orvos tévedhet még akkor is ha a beteg meghal, nos az csak felcser! Próbálnék én valakit Angliában egy ködös hajnalon négyszámjegyű úton elgázolni, a műanyag lakat is rám rozsdásodna:(”
 • 5. Ful 2008. június 28. 18:20
  „Szegény háziorvosok!
  Alig van házuk, alig van autójuk, ráadásul ez a szörnyű praxis is örökölhető. Szegény gyerekeik, unokáik...
  Megjegyzem a szlovákoknál van vizitdíj és megy a reform ezerrel, annyira marhák, hogy még az eurot is bevezetik a jövő hónapban.”
 • 4. Lutetia 2008. június 27. 10:44
  „Vapper, azért pontosítsunk: a vizitdíj eltörlésére irányuló népszavazási kérdésben (is) 2009 január 1-től való eltörlésről volt szó, éppen azért, mert nem lehet kiírni népszavazást FOLYÓ ÉVI költségvetést érintő kérdésekről. Az már a kormány döntése volt, hogy ezek után töröljék el az egészet már április 1-től (persze ugyanezt indítványozta a Fidesz is, szeptember 1-jei hatállyal).
  Ettől függetlenül a vizitdíj eltörlésének megszavazásával én sem értek egyet, és én sem értem, hogy most miért reklamál az Orvosi Kamara és a háziorvosok, ha eddig egész mást adtak elő. De szerintem ebben a dologban az Alkotmánybíróság nem sáros, hiszen - ismétlem - eredetileg nem idei költségvetést érintő kérdésben engedélyezte a népszavazást.”
 • 3. carola 2008. június 27. 08:59
  „Kevééés????? Naháát!!!! Hova lett a március 9-i örömmámor? Háziorvoskáim? Miért nem álltatok az ügy mellé? ÍGY JÁRTATOK!!!!!”
 • 2. Vapper 2008. június 27. 08:28
  „http://w.blog.hu/2008/04/21/jeremiad_1

  "A követelések jogosak, hát hogyne volna jogos több pénzt kérni. Egyszer élünk. Közben persze megannyi segg ugat a koncért, szánalmasnál szánalmasabb indoklásokkal.

  Itt van mindjárt ez az Éger nevű főpincebogár. Ez az arc ugye bő egy hónap különbséggel adta elő előbb, hogy áh, a vizitdíj egy piti kényelmetlenség, az megalázóan semmi az orvosoknak, nem hozott jelentős bevételt, az egy butaság. Majd utána befeszít, hogy márpedig még ma csődbe fog menni az egész orvostársadalom, ha nem kapnak pontosan annyi pénzt, amennyit vizitdíjból kaptak. Mielőtt - az ő felbujtásuk mellett - eltörölte azt a nép. Hát bazmeg. A betegtől elkérni ugyanazt a pénzt nem ér, sőt nem is jelentős. Ugyanannyit kitaposni a kibaszott költségvetésből, az nagyon is dicséretes, és az ment meg a végromlástól. Hülye ez?

  Dehogy, csak annak néz.

  A háttérben szégyellősen piszkálja az orrát az Alkotmánybíróság. Upsz, ezt benéztük, mégiscsak hatással van a költségvetésre. Ahelyett, hogy takarodnának be a tévéstúdiókba bocsánatot kérni."”
 • 1. N.P. 2008. június 27. 06:55
  „Lehet, hogy a népszavazási kampányban a háziorvosoknak is meg kellett volna szólalni? Emlékeim szerint ezerrel támogatták az orvosi kamara elnökét aki szerint jelentéktelen összegért végeznek rengeteg adminisztrációt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mihez kezdenek a diákok az érettségi után?

Szeged - Láblógatással, nyaralással, focival, lovaglással, fitnesszel is levezethető az a feszültség, amely két hónap alatt felhalmozódott az érettségizőkben. Tovább olvasom