Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Keveslik az ingyenebéd mennyiségét

Szeged - Keveslik a kiadott étel mennyiségét azok, akik nyáron ingyenesen kapják az ebédet. Egy szülői fórum hozzászólásaiból az derül ki, hogy egy iskolával van gond - akad, aki éppen emiatt hordja másik intézményből haza az ételt. A Suli-Host Kft. ügyvezetője szerint mindenhol szigorúan szabályozottak a fejadagok, de az ügy kivizsgálását ígérte.
 Újra gond lehet a fűszerezettséggel

Szeptember elsejétől egy másik fontos változás is életbe lép a közétkeztetés kapcsán: immár jogszabály írja elő, milyen beltartalommal és milyen változatossággal kell főzni a gyerekekre. A Suli-Host Kft.-nél 90 százalékban már most is így készítik az ételeket, nagy változásra tehát nem lehet számítani. – Egyedül a fűszerek arányát nem tartjuk még be, hiszen januárban, amikor ezzel próbálkoztunk, az ételek nagy része a kukában kötött ki, és rengetegen panaszkodtak arra, hogy íztelenek az ételek – mondta el Pék József, a Suli-Host Kft. ügyvezető igazgatója, aki reméli, szeptember elsejétől sem drasztikusan kell ezt majd bevezetniük, hanem valamiféle fokozatosságot megengednek majd a jogszabályalkotók.

Az egyliteres edény alig fele volt tele étellel – ezt kapta egyik olvasónk nemrégiben az ingyenes szociális étkeztetés keretében három adag rakott zöldségként. Amikor szóvá tette, azt válaszolták neki, ennyit kap. Panaszát egy szülői fórumon osztotta meg, ahol azonnal rengeteg megerősítést kapott: az iskolában, ahonnan az ételt hordja, többek szerint is rendszeresen kevés ételt osztanak. Egy anyuka ezt úgy érzékeltette, azt az adagot a kétéves fia egyedül megette. Van, aki kifejezetten emiatt a probléma miatt jár el messzebb lévő intézménybe az ebédért, ahol viszont nincs panasz a kiadott mennyiségre.

Tegnap elmentünk ahhoz az iskolához, amellyel gondjuk van a fórumozóknak, és megkérdeztünk néhány szülőt arról, elégedett-e a kiadott étel mennyiségével.

– A hároméves gyerekem a bölcsődében többet kap. Neki teleszedik ugyanezt az ételhordót – mutatta a félig telt edényeket Pintér Katalin. – Ez csak csemege a 13 éves, tartósan beteg fiamnak. Egy óra múlva már éhes, ha csak ennyit eszik – mondta Dógi Zoltánné.

Pék József, a Suli-Host Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: az adagok mindenhol egységesek. – A rakott ételeket már előre felkockázva szállítjuk ki, levesnél és főzeléknél pedig a merőkanálba tett étel mennyisége van szabályozva. Azt pedig, hogy mindenhol kiadják a fejadagot, rendszeresen ellenőrzi a Nevelési és Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálata.

Az ügyvezető igazgató hozzátette: a nyár folyamán nem érkezett ilyen jellegű panasz, a mostanit azonban kivizsgálják.

Egy adag leves és tejbegríz - Dógi Zoltánné szerint is ez nagyon kevés. Fotó: Kuklis István
Egy adag leves és tejbegríz - Dógi Zoltánné szerint is ez nagyon kevés. Fotó: Kuklis István

– Ha valaki sérelmezi a kiadott étel mennyiségét, azt még a helyszínen jeleznie kell a személyzetnek. Nagyjából fél órán belül a helyszínre tud érkezni valaki, aki felveszi az ezzel kapcsolatos jegyzőkönyvet. Azzal azonban nem árt tisztában lenni, hogy a különböző méretű ételhordókban nem mutat egységes képet a mennyiség. Egy nagyobb edényben kevesebbnek tűnik ugyanaz az adag, mint egy kisebben.

Szeptembertől egyébként jelentősen bővül az ingyenes étkezésre jogosultak köre. Idén 58 milliárd forintot, 2016-tól pedig 71,7 milliárd forintot fordít a kormányzat erre a célra. Az óvodások és bölcsődések majdnem kétharmada kap majd ennek köszönhetően ingyenes étkezést, amely szeptembertől 3,5 milliárd, 2016-ban 11,4 milliárd forint megtakarítást jelent az érintett családoknak.

Aki eddig rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesült, az szeptember elseje után is 100 százalékos étkezési kedvezményt kap. Szintén ingyenes lesz az étkezés a három- vagy többgyermekes családban élő gyermekek, illetve a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekek számára is – ők eddig 50 százalékos kedvezményben részesültek. Szintén nem kell majd fizetni az intézményi étkeztetésért az idei tanévtől azoknak, akik olyan családban élnek, ahol tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek.

Mindezeken túl 100 százalékos étkezési támogatás jár majd azoknak is, akik olyan családban élnek, ahol az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a nettó minimálbér 130 százalékát, vagyis a 89 ezer 408 forintot. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a gyerekek összességében az érintett korcsoport 90 százaléka – 321 ezer gyermek – étkezhet szeptembertől ingyenesen.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rotarys adomány néptáncosok táboroztatására

A Rotary Klub Szeged Dóm jótékonysági szervezettől a múlt héten 200 ezer forint támogatást vehetett… Tovább olvasom