Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Kezdődik a szegedi Dugonics és Árpád tér felújítása

Szeged - Szerdától lezárják a szegedi Somogyi, a Toldy, az Eötvös, az Apáthy utcát, valamint a Dugonics tér parkját és az Árpád teret. Kezdődik a Dugonics tér és környékének 730 milliós felújítása.
A tervek szerint elkezdődik csütörtökön a Dugonics tér és környékének felújítása. A kivitelező már átvette a munkaterületet a várostól, és holnap felvonul a területen, hogy előkészítse a közműmunkákat, burkolatcserét és kertészeti átalakításokat. Az építkezés a Dugonics és Árpád teret, illetve a Somogyi, a Toldy, az Eötvös és az Apáthy utcát érinti.

Megírtuk: a Dugonics téri parkban rendezett sétányokat építenek ki, megújul a tér rektori épület előtti része. Az Árpád téren megszűnik a parkolás és az autós áthajtás, helyette szabadidős játék- és pihenőtér lesz fákkal, víz-, fény- és látványelemekkel, ülőfelületekkel.

A Somogyi utca aszfaltos, kétsávos utca marad; szombaton, vasárnap és ünnepnapokon viszont csak az ott lakók mehetnek be a körforgalom és a Kárász utca közötti szakaszra. A Toldy utcát két sávon használhatják az autók a Somogyi utca felől, zsákutcaszerűen. Az Eötvös utcába gyalogosok, kerékpárosok és áruszállítók mehetnek be a Zrínyi utcából. Az Apáthy utcába csak célforgalmat engednek, szintén zsákutcaszerűen a Zrínyi utcából.

Kezdődik a Dugonics és az Árpád tér felújítása. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Határidő: év vége

A Dugonics tér és környéke rekonstrukciója a 2,25 milliárd forint értékű Szeged Biopolisz Park projekt utolsó eleme. Határidő: év vége. A projektben eddig elkészült a Semmelweis utca és környéke felújítása. A Dugonics tér kivitelezési munkáit a SADE Magyarország Mélyépítő Kft. végzi 730 millió forint értékben.

Holnaptól várhatóan lezárják a Somogyi utcát a Tisza Lajos körúttól a Zrínyi utcáig, a Toldy, az Eötvös és az Apáthy utcát, valamint az Árpád teret és a Dugonics téri parkot. Akinek nincs dolga a belvárosban, jobb, ha elkerüli holnaptól a kiskörúton belüli utcákat, és helyette a Tisza Lajos körutat, a nagykörutat vagy a rakpartot választja. A Belvárosi híd továbbra is a Stefánia–Híd utca vagy az Aradi vértanúk tere–Zrínyi utca–Somogyi utca–Oskola utca irányban elérhető. Az Oskola utca átmenetileg kétirányú lesz; parkolni tilos, a kerékpárforgalom változatlanul haladhat. Az átépítés alatt álló Toldy, Eötvös és Apáthy utcában, illetve az Árpád téren szintén megszűnik a parkolás. Autókat letenni a Dugonics tér BÁV és szökőkút közötti részén és a Zrínyi utcában lehet. Célszerű a kiskörúton kívül hagyni a járműveket, például a Honvéd téri parkolóházban.

Kezdődik a Dugonics és az Árpád tér felújítása. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A most kezdődő első ütemhez tartozó Somogyi, Toldy és Eötvös utca befejezése október közepére várható, az Apáthy utca és az Árpád tér, valamint a Dugonics téri park év végére készül el. A második ütemben a Dugonics téri szökőkút környezete szépül meg, ehhez a város július közepe és szeptember közepe között adja át a munkaterületet. A Dugonics tér BÁV és nagyáruház közötti részén előreláthatólag szeptember közepe és november közepe között kezdenek dolgozni az építők, a befejezés ugyancsak év végére várható.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. kormoska 2012. június 06. 20:53
  „Míg a központot színvonalasra ujítgatják az átmenőforgalommal terhelt kisebb terekkel,összekötő utcákkal a kutya sem törődik!
  Jó példa a Bartók tér és környéke.Jelentős munkákat vagy 30 éve nem végeztek, a tér belseje lepusztult,elhanyagolt.A parkolók egy része tiszta kátyú.A mars térről a bekamerázás után odaszoktak a kéregetők,a zsebesek és a kisebbség családostul üldögél a padoknál naphosszat.....,szórva maguk alá a szotyit a szemetet,a kht-sok nem győzik gyűjteni.
  De ez elmondható az Attila és Mikszáth utcáról,a zsinagóga Jósika utcai részéről,és a Mérey utca jó részéről is.
  A képviselők minden ciklusban ígérik de soha senkinél nem történik SEMMI.
  Bocsánat,évente kétszer szoktak árvácskát osztani teherautóról és nyírják a füvet is:-)”
 • 50. hős 2012. június 06. 10:58
  „Ez szép és jó ötlet!Kár,hogy a Bartók tér és a Mars tér rekonstrukciója még vára magára!”
 • 49. vuk 2012. június 06. 10:08
  „46. TELSTAR 2012.06.05. 22:36
  De a terfelujitas elott, nehogy tonkretegye az uj burkolatot a robbanas.”
 • 48. Maros13O 2012. június 05. 22:54
  „A mondanivalódat rövidebb formában is megértettem volna köszi a részletezést és a körülírást... Hahahaha!”
 • 47. Szögedi 2012. június 05. 22:46
  „Nagyon kemény gyerek lehetsz Maros130.
  Mi az a muroprah? Itt senki nem tudja, de Te nagyon király vagy ettől :)
  Nem hasonlítgattam Mátészalkához, pont erről van szó h össze sem lehet hasonlítani.
  Milyen szó ez h látványberuházás? Egy városban nem lehet felújítani vmit? minden amit csinál egy város az látvány? Ez a dolga nem? Hogy legyen élhető.
  Ha te felújítod a recsegő parkettát mert már pl annyira hangos és a szomszéd szobában felébred a gyerek mert kimész hajnalban pisilni, az látvány? Biopolisz vagy sem, nem kérdés egy olyan terület jön helyre ami nem várhatott tovább egyszerűen "viszmajor már az egész."
  Hozzátartozik egy normális városhoz h ne "balkán" legyen egy tér, és ez a szép környékhez képest "hirtelenbalkán" egy belvárosi séta során.
  Aki ennek nem örül az buta. Vagy egész nap otthon unatkozik és minden rossz. Ha én öreg randa vagyok nincs egy fillérem se és verem a billentyűzetet unalmamban, akkor nyilván születnek ilyen vélemények. Én egy életre való normális boldog fiatal vagyok aki örül és nem unatkozik :)”
 • 46. TELSTAR 2012. június 05. 22:36
  „18.Attis2 2012.06.05. 10:53

  "Már csak a Nagyáruházat kellene felújitani!"

  á, nem. azt felrobbantani kellene...”
 • 45. kormoska 2012. június 05. 20:26
  „Nem vagyok beruházás ellenes,de pár építkezéssel nem értek egyet.Legfőképp az időzítéssel és a minőséggel!
  Az időzítés a gazdasági válság kellős közepén,a növekvő lakossági terhek és az egyre nagyobb elvonással küszködő önkormányzat idején finoman szólva nem szerencsés.Furcsa képet fest az emberekben.Értem én,hogy Biopolisz program,meg hát megkaptuk a támogatást de másra nem lehetett volna pályázni?Értelmesebbre,hasznosabbra.Az itt tanuló külföldieknek csinálják ezt a pompát,vagy a helyi felső tízezernek aki ráér majd rajta grasszálni?
  Bár nem ide tartozik de az Agóra is aggasztó.Ha már megcsinálják miért ilyen pocsék helyre tették?Egy nyiltabb,tágasabb terepen talán még a mutatós épület is jobban látszana...
  A minőség változó,van ami elsőre jó lett,de van ahol még mindig javítgatnak.Miért üzlet a vállalkozónak a garanciális javítás,amiket elsőre is meg lehetne csinálni.”
 • 44. Maros13O 2012. június 05. 20:08
  „17. Szögedi 2012.06.05. 10:08
  Na mit szoktam én erre mondani? :)
  Irány Mátészalka! Kiskunhalas. Olcsóbb mint egy külföldi nyaralás, pár 10 ezertől egy család ki tudja hozni. menjen el a sok károgó. Nézze meg, hogy ott nem történik semmi. Semmi!!! És ugyanolyan adófizetők élnek ott is, mint itt!! Nem tudják sokan milyen szerencsések.

  Azért elég zorall vagy hogy Szegedet egy ilyen ótvar mátészalkához hasonlítod... Attól még hogy itt történik is bármi nem biztos hogy mindenki örül a látvány beruházásoknak.. Gondolkozz muroprah !”
 • 43. scientist 2012. június 05. 19:02
  „35. szatyi
  Teljesen igazad van, csak az emberek többsége abba nem gondol bele szerintem, hogy ez tényleg be is következik. Szegeden évek óta épül elméletben egy Genomikai Innovációs Központ, ami nagyon sok munkahelyet teremtene mind a kutatási részen, mind menedzsment téren. Most már biztosan állíthatjuk, hogy ez soha nem fog megépülni. A probléma itt nem az, hogy felújítják Szegeden a Dugonics és az Árpád teret és ezt pont nyáron kell tenni hanem az, hogy fogy az adófizető állampolgárok száma és a potenciálisan adót fizetők is kimennek külfödre munkáért (lásd Innovációs Központ). Akkor kérdem én, ezeket a szép tereket ki fogja élvezni később?”
 • 42. füttyimre 2012. június 05. 18:55
  „Legalább nem télen kezdik a projectet! :)”
 • 41. Hammada_Fleet 2012. június 05. 18:54
  „"A Dugonics tér és környéke rekonstrukciója a 2,25 milliárd forint értékű Szeged Biopolisz Park projekt utolsó eleme"

  Emlékezetem szerint a "Biopolisz Park" egy innovációs, tudományos műszaki fejlesztési projektnek indult. Kérdés, hogy mi lett volna, ha Szeged marad egy kicsit kopottassabb, de van olyan infrastruktúra, ami lehetőséget teremt a régóta álmodozott "tudásipar" megteremtésére. Van abban valami jelképszerű, hogy csicsás műburkolatokra és díszkutas szökőkutakra herdáljuk el az anyagi javainkat. Közben az iskola, az egyetem nyomorog, az innováció toporog.

  De ha csak egy uszoda épül ebből a pénzből a seggáztató mellé, hogy az is tudjon mit kezdeni magával, aki nem háromezerért csúszdázni, hanem kilencszázért kétezer métert úszni szeretne, már az is sokkal élhetőbbé tette volna a várost.”
 • 40. fájt 2012. június 05. 18:16
  „Én csak egyet nem értek! Oké, hogy felújítják a Dugonics teret és a környező utcákat, de eléggé viccesnek tartom, hogy a MI, aki Dugpnics tér 7 szám alatt lakunk, semmilyen támogatást nem kapunk az önkormányzattól. Több esetben rákérdeztünk már, hogy ez ugyan miért van így. A válasz: hááááát csak címileg vagyunk a Dugonics téren, de igazán ez már a Kálvária sgt.! Hát kössz. De ha felújítanánk a házat, akkor figyelembe kéne a történelmi belváros kinézetét :D

  Amúgy én sem értem, hogy miért most kell elkezdeni a felújítást, elvinni az összes padot. Kicsit hamarabb is lehetett volna már ráállni a témára. Báár a Dáni utcában lévő csőtörés miatt több mint 1,5 hónapig nem lehetett rendesen aludni reggel, alig lehetett kiállni az udvarból, mert rendszeresen itt dekkoltattak valami nagy gépet, amivel csinálni nem csináltak semmit.

  Ennyit erről....amúgy meg oké, hogy el lehet költözni, de azért nem ez a megoldás mindenre.”
 • 39. tzrtz 2012. június 05. 18:13
  „Költözzön el az, aki folyamatosan csak azért él, azon ügyködik éjjel-nappal, hogy hogyan lehetne minél értelmetlenebb, eszeveszett baromságra százmilliókat, sőt milliárdokat úgy elszórni, hogy közben még jól meg is nehezítjük a városlakók életét. Sőt, kétszeresen megnehezíti, mert először az építkezés miatti lezárással, utána meg a kész förmedvényeivel. Megszünteti a parkolóhelyeket, amire senki nem hatalmazta fel ezt a szörnybandát, megszünteti az autós közlekedést utcákban (erről mikor és kit kérdeztek meg?), fákat ültet a kocsiutakra, stb. Szerintem akinek ez szimpatikus, annak kéne ideggyógyászhoz, pszichiáterhez vagy valami másféle agyturkászhoz fordulnia, nem pedig a jogosan felháborodottakat idegesíteni.”
 • 38. eleonóra 2012. június 05. 18:07
  „Toldi u.-i ovodához szóló bérlettel hol lehet parkolni?Ahol a körzetben helyet találok?Jó lenne egy tájékoztató tábla az ovodában .”
 • 37. la-za 2012. június 05. 16:39
  „Végre! Ismét nyáron kezdenek bele a belváros feltúrásába :) Mielőtt írnák páran: Nem! Nem télen kell csinálni, hanem mondjuk tavasszal elkezdeni, kihasználva a jó időt, hogy esetleg tanévkezdésre kész legyen. Most szinte látom előre, hogy a bő fél éves csúszás azzal lesz majd magyarázva, hogy túl korán jött a tél.... :)

  VUK!

  Remélem a bicikliseket is kitiltják és kőkeményen ellenőrizni is fogják.....csak azért, mert ilyen <moderálva> vagy... :)”
 • 36. zehn 2012. június 05. 16:36
  „Sok nyávogó öregasszony szindrómában szenvedőnek: el lehet költözni mondjuk Mezőhegyesre vagy Battonyára vagy más viharsarki csendes "városba" ! No, ott aztán tényleg nem épül semmi, nem kell idegeskedni, hogy átrendeznek egy teret.Száz év múlva is gyönyörködhettek eredeti "szépségében".”
 • 35. szatyi 2012. június 05. 15:47
  „Az elégedetlenkedőknek egy "klasszikust" idéznék:

  "El lehet innen menni..."”
 • 34. Mike3 2012. június 05. 15:20
  „egy újabb értelmetlenség. gratulálok”
 • 33. Anmari51 2012. június 05. 14:58
  „Anmari51
  Kedves hozzászólók, kedves mindenbe bele kötők! Nyugi pont itt volt az ideje a Dugonics tér és a környékbeli utcák felújításának. A tervek alapján szép lesz vélhetően a kivitelezés minősége is jó lesz. Miért jelent gondot az, hogy néhány hónapig nem lehet a téren ülve pihenni. Mi értelme van annak, hogy bármelyik téren üldögélve múlassuk az időt, otthon nem lehet üldögélni? A város parkjaiban, sétáló negyedben sétálni kell és mozogva pihenni a jó levegőn. De ha már olyan fontos az ülőhelyzetben történő pihenés ott Széchenyi tér, Stefánia, Újszegeden a Liget és van további néhány játszótér is a belvárosban ahol padok is vannak, üldögélni a semmibe nézni, másokat bámulni még igen sok helyen lehet a Dugonics téren kívül. Mindannyiunk örömére bizzunk a határidó /módosított/ betartásában és a következő tavasszal már ismételten birtokba vehetjük. Hajrá Szeged csak épülj, szépülj, mert így lehetsz turisztikai központ az élmezőny elején! A mi városunk az ország egyik legszebb városa igaz lehetne tisztább is, de az is rajtunk a benne élőkön múlik.”
 • 32. macs 2012. június 05. 14:49
  „27. faker,
  én csak azt kérdezném meg, hogy azok a magyar vállakozások, akik az építkezéseket csinálták, büszkék-e a munkájukra? Felteszik-e a honlapjukra - ha van - a képeket, mint referenciát?
  Én úgy tudom, hogy önkormányzat közlekedésre, város rehabilizációra, oktatási és egészségügyi intézmények felújítására pályázhat.”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trianont gyászolta a Jobbik Szegeden

A Klauzál téren mintegy százötvenen voltak a megemlékezésen - a Trianon békediktátum aláírásának 92. évfordulóján. Tovább olvasom