Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Kezdődik az operafesztivál Szegeden

Szeged - A szegedi versenyprodukció, az Adriana Lecouvreur premierjével ma este 7 órakor kezdődik a nagyszínházban a Mezzo televízió közreműködésével meghirdetett nemzetközi operaverseny döntője.
Ízig-vérig kortárs előadást rendezett a német Michael Sturm a ma induló nemzetközi operafesztivál szegedi versenyprodukciójából, az Adriana Lecouvreur című Cilea-operából. A 18. században játszódó romantikus darabot mai átértelmezésben három amerikai és egy magyar versenyzővel a főbb szerepekben mutatja be a szegedi társulat. Ad-
rianát Kristin Sampson, Mauriziót a Cavaradossiként sikert aratott Adam Diegel, a Principessát Bódi Marianna énekli, Michonnet Timothy Jon Sarris lesz.

– Igyekeztem a felesleges romantikus elemeket kivenni a darabból. Azt hiszem, rendkívüli előadásnak lehetnek tanúi a nézők, hiszen az énekesek kitűnőek, színészi játékuk is remek. A rendezés kiiktatta a giccses, édeskés ízt, ehhez próbáltam én is idomulni a díszlettel. Furcsa gondolatok jöttek elő bennem, amikor a történetet olvastam, hiszen ez az opera nem egy szimpla szerelmi sztori, hanem az elmúlásról, a sikerről, a színházról és ezek kapcsolatáról is szól – mondja Molnár Zsuzsa, a produkció díszlettervezője.

– Cilea muzsikája néhol szebb, mint Puccinié. Mindegyik felvonásban vannak vidám, operettszerű részletek, majd hirtelen átvált drámába. Dirigáltam már korábban Szegeden, a zenekar nagyon profi, érződik rajta, hogy operát és szimfonikus muzsikát egyaránt játszik. A muzsikusok az árokból szinte együtt lélegeznek a színpaddal. Csodálatosan szól ez a muzsika azért is, mert remek a színház akusztikája – hangsúlyozza a produkció francia karmestere, Philippe de Chalendar, aki biztos benne, hogy nemcsak Szegednek, hanem Magyarországnak is népszerűséget hoz a fesztivál, amit a Mezzo Televízió közvetítései révén világszerte 39 országban láthatnak.

Kristin Sampson (Adriana) és Adam Diegel (Maurizio) – illatozó ibolyák között énekelhetnek. Fotó: Schmidt Andrea

Ibolyás hölgy – illatos virágokkal

– A kaméliás hölgy mintájára Adriana az ibolyás hölgy is lehetne: egy mérgezett ibolyacsokor okozza a végzetét. Ebből kiindulva élő virágokkal díszítjük a ruháját. Ő egy igazi díva, egy sztár, akit utánoznak, ezért a többieken is megjelenik a virág. Azokon az előadásokon, amelyekről tévéfelvétel készül a Mezzo számára, élő virágokat használunk majd. Borzasztóan nehéz ilyenkor igazi ibolyát szerezni, cserépben hozzuk Budapestről, és közvetlenül az előadás előtt tesszük bele a ruhára kerülő fiolákba. Egy pesti kertész szerzett tíz csokor illatos ibolyát, a többi fokföldi ibolya lesz – árulja el Gyarmathy Ágnes, a produkció jelmeztervezője, aki szerint az élő virág finomságot ad a jelmezeknek.

Voltaire is rajongója volt

Adriana Lecouvreur létező személy, híres színésznő volt: 13 éven át a párizsi Comédie Francaise első számú sztárjaként tündökölt. XV. Lajos fél udvartartása és Voltaire is a hódolói közé tartozott. 1730-ban, 38 éves korában valószínűleg vérhasban halt meg. Sokáig úgy hitték, a király egyik szeretője mérgezte meg féltékenységből.

Közvetítések a Mezzón

A döntő minden előadását kétszer lehet látni a Mezzo Televízión. Az Adriana Lecouvreurt 5-én 20.30-tól és 6-án délelőtt 10-től. A Raoult 8-án 20.30-tól és 9-én 10 órától. A salemi boszorkányokat 10-én 20.30-tól és 11-én 10 órától. A Lukrécia meggyalázása című Britten-operát 13-án 20.30-tól és 14-én 10-től. Heinrich Marschner darabját, A Vámpírt 15-én 20.30-tól és 16-án 10-től. A díjátadó gálát november 17-én 20.30-tól élőben közvetíti a Mezzo.

Olvasóink írták

  • 1. joy 2008. november 03. 10:24
    „Nagyon köszönöm az időpontokat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentőben meghalt mindszenti férfi - megkezdődött a per

Szeged - Elkezdődött annak az orvosnőnek a pere a Szegedi Városi Bíróságon, aki még 2007.… Tovább olvasom