Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Kezdőknek Tiszasziget, haladóknak Petres ajánlott

Tiszasziget, Mórahalom, a petresi gátszakadás helyszíne vagy Mártély – mind kedvelt kerékpáros célpont a megyében. Összegyűjtöttük, merre hány kilométer, és praktikus tanácsokat is adunk az induláshoz.
 Sisak, mellény, elegendő folyadék

Mielőtt útnak indulnánk, érdemes végiggondolni, mire lesz szükség a túrán. Célszerű láthatósági mellényben tekerni – a viselése lakott területen kívül sötétedés után vagy rossz látási viszonyok között kötelező. A sisak is ajánlott, de csak egy esetben kötelező: lakott területen kívül, 40 kilométer/óra feletti sebességnél. Ezen kívül a bogarak ellen is hasznos a napszemüveg, hűvös időben a réteges öltözködés, és ne feledkezzünk el a folyadék-utánpótlásról sem. Ha táskát viszünk, ne hagyjuk otthon az esőkabátot, és indulás előtt ellenőrizzük a guminyomást. Lapos kerékkel sokkal nehezebben gurul a bicikli.


A kora őszi időjárás az egyik legalkalmasabb a kisebb-nagyobb kerékpártúrákhoz. Egy tapasztalt bringás segítségével összegyűjtöttünk néhány célpontot, amely Szegedről egy nap alatt könnyen elérhető.

– Szegedhez legközelebb a tiszaszigeti Mélypont Emlékhely van, amely az árvízvédelmi töltésen Újszeged irányából közelíthető meg. Kicsivel több mint 12 kilométer oda, ez szinte bárki számára teljesíthető laza túra – mondja Mráz János, a Team Heavy Pedál Szeged csapatvezetője. Fontos szempont a bringás szerint, hogy annak alapján válasszunk megfelelő távot, hogy mennyire vagyunk edzésben, és mennyi időnk van.

– A következő két útvonal kicsit hosszabb, az egyik a Mórahalomhoz közel eső bivalyrezervátum, amely Szegedtől 20 kilométerre Röszke felől, illetve az 55-ös út melletti kerékpárúton Mórahalom irányából közelíthető meg. Az 55-ös út jelenleg a felújítás miatt kerülendő – jegyzi meg Mráz János. A mórahalmi kaland 45-50 kilométer oda-vissza.

A hosszabbak közé tartozik a petresi gátszakadás helyszínét is érintő túra, ez főleg árvízvédelmi töltésen halad, Algyőn, Dócon és Sándorfalván keresztül. Ide főleg terepre alkalmas kerékpár javasolt, és mivel több mint 60 kilométer oda-vissza, kezdőknek túl fárasztó. Szintén hosszabb kerekezésnek számít a mártélyi hullámtérbe vezető útvonal, ahol sok a természeti érték a tájvédelmi körzetben. – Ez a túra is árvízvédelmi töltésen halad. A táv körülbelül 60 kilométer oda-vissza – mondta Mráz János.

Mráz János nyeregben. Azt ajánlja, annak alapján válasszunk úti célt, hogy mennyire vagyunk edzésben, és mennyi időnk van. Fotó: Szvatek Péter
Mráz János nyeregben. Azt ajánlja, annak alapján válasszunk úti célt, hogy mennyire vagyunk edzésben, és mennyi időnk van. Fotó: Szvatek Péter

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz forintokon múlik a kártyahasználat

Kényelmetlen a vendégnek, ha értékhatárhoz kötik a bankkártyás fizetést - olvasónk Szeged belvárosi cukrászdájában döbbent meg. Tovább olvasom