Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Kezelhető hiánnyal számol a megye

Kezelhetőnek tartott, 1,3 milliárdos hiánnyal készült el a megyei önkormányzat idei költségvetése – ma tárgyal róla a közgyűlés. A megye korábban felterjesztést küldött Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, felhívta a figyelmet az önkormányzatok nehéz helyzetére. A levélre a törvényes határidő lejárta után, tegnap jött válasz.
Az önkormányzati költségvetések elkészítési határideje előtt egy nappal kapta meg a kormányfő válaszlevelét a Csongrád megyei közgyűlés.
Az üzenet ismét felsorolja a kormány érveit, és nincs szó benne arról, hogy a kabinet másként akarna gondolkodni az önkormányzatok finanszírozásáról.

Csőke Attila, a pénzügyi bizottság elnöke lapunknak elmondta, természetesen amikor összeállították a költségvetést, nem számítottak nagyon arra, hogy a kormány a fölterjesztés nyomán meggondolja magát, és mégis több pénzt ad a megyei önkormányzatoknak.

A meglévő lehetőségek alapján terveztek, és az volt a legfontosabb cél, hogy megvédjék a megyei önkormányzat intézményeit a megszorító intézkedések káros hatásaitól. Ez bizonyos mértékben sikerült is: a hiány, amely a költségvetésben van, szerinte kezelhető.

A megyei közgyűlés képviselői elé kerülő költségvetés-tervezet indoklása szerint sikerült mérsékelni „a hiány dinamikus növekedését": ez a tavalyi 1 milliárd 112 millióról most 1 milliárd 321 millió 800 ezerre nő.
Ahhoz, hogy az infláció hatását mérsékelni tudják, az előző évihez képest egymilliárdos pluszbevételre lett volna szükség – ehhez képest nem több, hanem kevesebb a központi költségvetésből származó összeg 973 millió forinttal.

Így a megyének az idei év feladataira 16 milliárd 101 millió 200 ezer forintja lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymillió 50 ezer forinttal zárult a Gregor-portré árverése

Egymillió 50 ezer forinttal zárult tegnapra virradó éjjel a Gregor Józsefet ábrázoló festményért… Tovább olvasom